Am încredere că vom pune mai mult preț pe voluntariat.
16 Aprilie 2024
În 2022 și 2023 prin programele destinate sprijinirii organizațiilor neguvernamentale din Iași care aveau ca beneficiari direcți refugiați ucraineni am colaborat cu Asociația Toți pentru Unul care ne-au impresionat prin implicarea în activitățile socio-educaționale.
Astăzi împreună cu Alina-Manuela Popa, vicepreședinte al Asociației „Toți pentru Unul”, povestim despre importanța actului de a primi ajutor și despre a-l oferi mai departe.
Cine este Alina-Manuela Popa?
Sunt la bază psiholog. Această specializare mă ajută să observ oamenii, să sesizez nevoile comunității. Am o înclinație spre zona umanitară deși am intrat în domeniul non-profit abia în 2019, aplecarea spre oamenii vulnerabili, persoană de sprijin pentru cei aflați în dificultate a fost dintotdeauna.
Încă de când eram mică mi-am dorit să urmez o carieră într-un domeniu prin care să explorez latura umană, să aflu lucruri noi, iar lucrând într-un ONG am înțeles firul comun pe care îl căutam.
Cum ai luat decizia de a înființa o asociație?
Povestea asociației „Toți pentru unul” este strâns legată de o poveste personală. În urmă cu 15 ani căutam să primesc un diagnostic pentru simptomele care se înrăutățeau, am reușit să primesc tratamentul corect și implicit un diagnostic în Germania cu ajutorul organizației „Speranță pentru România.”
După ce lucrurile s-au îmbunătățit pe planul sănătății, mi-am dorit să fiu de ajutor la rândul meu. Am început campanii de informare și de conștientizare în mediul online despre bolile rare, m-am implicat în susținerea petițiilor online, iar cu timpul, pe lângă activitățile din zona umanitară, am descoperit pasiunea pentru proiectele educaționale. La finalul anului 2020 am înființat și asociația ce are ca domenii de activitate educația , sănătatea, și zona socială.
Misiunea asociației din care faci parte este să susțină echitatea socială. Derulați proiecte care au ca beneficiari persoanele din grupuri vulnerabile din Iași și din cauza contextului crizei refugiaților v-ați îndreptat resursele și spre a-i ajuta să se integreze pe ucraineni. Cum ați decis să ajutați refugiații ucraineni?
Într-adevăr activitatea noastră este cea cu grupurile vulnerabile, însă nu am putut să rămânem pasivi când a început războiul. A fost interesant că la început primeam apeluri telefonice de la ucraineni, ei găseau numărul nostru pe internet, și încercam să îi ajutăm cu informații. Apoi, am mers în Vama Sculeni să dăm o mână de ajutor la graniță.
Imediat după aceea ne-am axat pe nevoile lor de lungă durat: cele educaționale. Intuind, cumva, că războiul nu va dura puțin timp, am început să organizăm ateliere pentru copiii ucraineni. Știam să oferim astfel de servicii (gratuite), însă provocarea a fost mare, inițial, pentru că ei nu știau limba, însă copiii sunt minunați, ne-am descurcat într-un final. Inițial atelierele au fost exclusiv pentru refugiați, apoi ne-am dorit să facilităm integrarea și să organizăm atelierele și cu participanți români. Însă există diferențe culturale, o anumită dificultate spre a fi mai deschiși așa că ne-am pus creativitatea în funcțiune ca să găsim moduri prin care să îi aducem împreună.
În colaborare cu DGASPC am organizat ateliere pentru copii români și ucraineni, și împreuna cu Climb Again activități sportive. Am înțeles din activitățile făcute că ucrainenii sunt foarte talentați și vor mai multe activități creative și sportive.
Cât și cum ne implicăm? Ce mesaj le-ați transmite celor care spun că „nu am resurse suficiente să mă implic?”
Când ești motivat să faci diferența sigur găsești variante, apar oportunități. Fiecare sumă contează. De exemplu în cazul nostru au fost situații în care primeam produse, dar aveam nevoie de 20 lei pentru a trimite coletul la poștă. Da, cred că atunci când ne implicăm mai mulți chiar dacă donăm o sumă mică impactul este mai mare.
Am învățat foarte multe de la voluntari americani; am văzut cât de important este pentru ei să ajute fără să primească nimic în schimb. Am încredere că România merge și ea în direcția aceasta – și că vom punem mai mult preț pe voluntariat.
Între Fundația Comunitară Iași și Asociația Toți pentru Unul în ultimii 2 ani au existat mai multe contexte în care ne-am întâlnit. Cum este această colaborare pentru voi?
Din 2021 am ajuns să lucrez cu FCI si am fost surprinsă de căldura lui Doris. Mă așteptam să fie un mediu mai puțin relaxat, însă nu a fost așa, ba dimpotrivă și deschiderea voastră ne-a ajutat să ne dezvoltăm. Am încercat să nu ratăm nicio prelegere de a lui Ciprian Păiuș pentru că mereu aflăm lucruri noi și ne motivează să facem lucrurile mai bine.
De asemenea, prin contextele oferite de FCI cred că în Iași asociațiile sunt mai unite pentru că există Fundația Comunitară Iași. Pentru că FCI ne-a adus împreună, a creat contexte să ne întâlnim, să ne cunoaștem și acum să ne ajutăm între noi. Am reușit să creăm conexiuni și cu ONG-uri din afara orașului. Iar prin programul Bine360 am avut ocazia să învățăm despre noi, despre cum putem coordona eficient organizația noastră.
Cum arată Iașul în 2030 prin lentila ta?
Sunt optimistă și cred că mergem spre mai mult bine. Cred că va fi un oraș plin de tineri ambițioși care vor dori să realizeze lucruri mărețe. Cred că tinerii se vor implica mai mult și în activități de voluntariat.
Mi-aș dori să ne aliniem tot mai mult la standardele europene și să fim mai relaxați.
Trăim într-o perioadă în care informația circula mai ușor și mi-aș dori să folosim asta spre beneficiul nostru, să ne debarasăm de încrâncenare, de viziunea negativistă.
Alina recomandă: Transcenderea nivelurilor conștiinței, David R. Hawkins
Inevitabil povestea Alinei ne tulbură, însă optimismul și prezența ei atât de plăcută risipesc gândurile negative și reușesc să ne facă să fim la fel de încrezători ca ea că mergem împreună spre o direcție de creștere. Cu recunoștință, mulțumim, Alina, pentru puterea de a construi și de a ne inspira să facem bine.
***
Proiectul „Pași spre solidaritate și incluziune” inițiat de Fundația Comunitară Iași în noiembrie 2022 a venit în întâmpinarea nevoilor organizațiilor neguvernamentale care sprijină refugiați ucraineni.Valoarea acestui Apel de finanțare este de 600.000 lei, sumă pusă la dispoziție din Fondul de urgență – Apel la Solidaritate
„𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐁𝐢𝐧𝐞𝟑𝟔𝟎 𝐒𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐛𝐢𝐧𝐞, 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐛𝐢𝐧𝐞” 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐞 Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR cu sprijin financiar de la People in Need 𝐬̦𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐧 Fundația Comunitară Iași. #Bine360 #suntemBinefacemBine
***
Interviul a fost realizat de către Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.