Motivația mea este să pot ajuta cât mai mulți copii să aibă acces la educație sau să învețe o meserie.
19 Iulie 2022
Proiectul Casa Share al lui Bogdan Tănasă strânge oameni și donații care să fie de ajutor beneficiarilor de 8 ani. Prin intermediul Swimathon-ului, Casa Share a fost unul dintre proiectele susținute de ieșeni.
Apoi, în 2021, prin campania Eroi Urbani, inițiativă a Ness Digital Engineering, am avut bucuria de a-l întâlni,din nou, pe Bogdan Tănasă în calitate de erou al faptelor bune.
Cine este Bogdan Tanasa?
Este un om înainte de toate, un om care încearcă să facă lucruri bune într-un mod cât mai bun.
Îmi dedic timpul proiectului inițiat în 2014, Casa Share, și îmi place să descopăr munții României alături de familia mea.
Cum găsești timp după jobul full-time să faci voluntariat? În 2014 ai inițiat proiectul Casa Share, ai construit peste 25 de case, iar în 2022 ai finalizat Centrul Educațional de Meserii de la Popricani.
Când îți dorești să faci lucruri bune găsești timp.
Familia mea este foarte importantă pentru mine, de asemenea sunt responsabil pentru angajații a două fabrici, însă nu pot să nu găsesc timp pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.
Casa Share nu înseamnă doar o casă construită, noi monitorizăm dezvoltarea copiilor până când împlinesc 18 ani pentru că rezultatele vin în timp. De aceea, cred că trebuie gândite proiecte sustenabile cu impact pe termen mediu și lung. Da, uneori un pachet de alimente ajută, dar este un ajutor pe termen scurt.
Eu mă și încarc din proiectele în care mă implic. Recent am fost cu 50 de copii la mare, iar mulțumirea pe care am simțit-o când i-am văzut pe acești copii bucuroși, uniți, că se învață unul pe altul să nu arunce pe jos, cum să foloească tăcâmurile, este de nedescris. Îmi dă mereu curaj să caut resurse pentru a ajunge la cât mai mulți copii pentru că doar investind în educație putem face o schimbare reală.
Cum a început colaborarea dintre Bogdan Tănasă și Fundația Comunitară Iași?
Fundația Comunitară Iași prin evenimentul Swimathon a fost alături de Casa Share. Echipa Fundației ne-a oferit mereu sprijin și informații.
Cred că este foarte important să fii prezent în diferite contexte de strângere de fonduri, iar Fundația creează aceste situații pentru ONG-urile care au nevoie. De exemplu, eu vin din zona de business și mi-a fost mai ușor să merg către companii și să le spun că pot direcționa cei 20% către Casa Share, însă să fii vizibil și să audă cât mai mulți oameni de tine este un real beneficiu, fiecare sumă, oricât de mică, contează, să ajungi la cât mai mulți oameni contează.
Apoi, să nu uităm că multe spitale și universități sunt făcute cu donații private, și cred că și noi am putea face mai mult, nu să așteptăm să facă alții.
Fundația Comunitară Iași își propune să aducă împreună oamenii care mișcă lucrurile și lucrurile care merită mișcate spre beneficiul întregii comunități. Credeți că este necesar ca ong-urile și companiile să lucreze împreună pentru a putea produce schimbări la nivelul comunității în care trăim?
Da, cred că trebuie să avem mai multă încredere în ceea ce putem face împreună și atunci când cineva face ceva demn de urmat să luam exemplu și să facem și noi.
Investiția financiară este importantă, avem nevoie de bani, însă donația trebuie văzută ca o investiție. De exemplu, la Centrul Educațional sunt firme care trimit specialiști care să îi învețe pe copii o meserie, și mai târziu, de ce nu?, acești copii vor deveni angajați. Îmi doresc ca încă din clasele primare copiii să înțeleagă beneficiile cunoașterii unei meserii, să își dorească să facă o meserie cu responsabilitate, să fie buni electricieni, dulgheri. Avem nevoie de educație și de meserii făcute bine.
Diferența dintre rural și urban încă este foarte mare. Aud deseori copii care vor să renunțe la școală, să plece în străinătate pentru un câștig rapid, dar fără a avea bazele unei școli de meserii. Dar dacă am reuși să îi educăm pe acești tineri, să facă o meserie de care și noi, orășenii, am vedea rezultate pozitive în timp. Ajutându-i pe ei ne ajutăm și pe noi. Trăim cu toții în aceeași societate, chiar dacă obstacolele sunt diferite.
Bogdan, de ce avem nevoie pentru a deveni donatori?
De omenie.
În cazul meu, dorința de a-i ajuta pe ceilalți o am din copilărie. Pentru că am crescut lângă casa de copiii din Popricani am văzut cu ce probleme se confruntau copiii și mi-am propus să ajut.
Apoi, poate trebuie înțeles că unii donează timp, alții donează bani, însă fiecare donație este importantă. De exemplu, în ceea ce privește Casa Share avem nevoie de muncitori calificați care să ajute la ridicarea caselor, însă oricine poate să facă voluntariat pentru o zi. Iar când vii pe șantier, când cunoști familia, când vezi cum ajutorul tău se concretizează ai o satisfacție incredibilă. Când faci bine, primești bine.
Bogdan recomandă: Pe frontul de vest nimic nou, Erich Maria Remarque
Bogdan Tănasă este un exemplu de încredere, ambiție și determinare. Reușește din 2014 să schimbe destine și cu fiecare proiect pe care îl inițiează ne inspiră să căutăm resurse pentru a susține proiecte care mișcă lucrurile spre beneficiul întregii comunități.
Crede cu tărie că prin educație și muncă putem trăi într-o societate echilibrată.
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.