Oricine mă întreba „ce mai faci, Claudiu?” primea același răspuns entuziast: „o fundație comunitară!”
20 Decembrie 2023
În 2010 existau trei fundații comunitare în România, iar cea de la Iași era doar o idee, însă o idee care părea să fie soluția pentru nevoile pe care Claudiu Florea, Alexandrina Dinga și Iulian Boia le identificau la acel timp în Iași.
Tot inițiativele comunitare i-au adus pe cei trei împreună, dorința de a nu rămâne pasivi și de a nu aștepta schimbarea, ci de a o produce a dus la discuții care timp de doi ani au părut de multe ori utopii.
Astăzi, împreună cu Claudiu Florea, strateg creativ, coach și faciliator la Gândește Fix pe dos!, și fondator al Fundației Comunitare Iași explorăm povestea fundației și privim spre rezultate, impact și viitor.
La întrebarea „Cum a apărut Fundația Comunitară Iași?” Claudiu povestește despre Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), despre Camelia Mateaș și Nicu Scoruș. Cei care i-au dat încredere că efortul pe care îl depune va avea ecou.
Timp de doi ani, alături de Alexandrina, Iulian și o mână de ieșeni, Claudiu Florea le-a povestit tuturor despre ce ar putea însemna o fundație comunitară în Iași. „Oricine mă întreba „ce mai faci, Claudiu?” primea același răspuns entuziast: „o fundație comunitară!”, apoi începea conversația. Încă învățam și noi despre ce înseamnă o fundație comunitară. Când nu reușeam să explic îndeajuns de bine ca să fiu înțeles apărea frustrarea, dar și studiam mai mult. Am citit tot ce am găsit despre fundațiile comunitare din SUA și Europa, am participat la întâlniri cu cei care au reușit să înființeze fundații comunitare în România. Am analizat standarde, principii și valori și știam că nevoia mea de a coagula comunitatea din Iași putea să aibă loc printr-o fundație comunitară.”
O fundație comunitară presupune consiliere filantropică, stimularea inițiativei locale, identificarea nevoilor, dar și a resurselor din comunitate. Iar ca toate acestea să se întâmple prima acțiune a fost de fundraising în Iași pentru a pune bazele Fundației. „Inițial am crezut că vom reuși să strângem suma de bani necesară în 6 luni. Orașul se dezvolta, antreprenorii ieșeni doreau să se implice, eram încrezători. A durat, însă, doi ani, iar într-o perioadă atât de lungă uneori am vrut să renunț. Am înțeles, însă, că dacă nu renunți tocmai în momentele cele mai grele atunci se produce schimbarea. Principala resursă a fost comunitatea. Oameni care au crezut alături de noi în importanța unei fundații comunitare la Iași și care au adus la rândul lor oameni care au jucat diferite roluri: donatori, sponsori, beneficiari și inițiatori. În februarie 2012 am reușit să avem Gala Drag de Iași, iar mai târziu, în vară, prima ediție de Swimathon alături de Ciprian Păiuș ca director executiv al Fundației proaspăt înființate.”
Momentul Galei Drag de Iași este unul care îl emoționează pe Claudiu mai vizibil chiar decât semnarea actelor de înființare. Poate pentru că o fundație comunitară înseamnă înainte de toate să fii prezent în comunitate, să vorbești cu oamenii, să înțelegi nevoile și să pui resursele împreună pentru a avea un impact puternic. În februarie 2012, evenimentul Gala Drag de Iași a mobilizat 7.700 lei din donații și 4.400 lei prin vânzarea de invitații. Sumele au fost oferite în cadrul Fondului de Burse către cinci tineri ieșeni cu aptitudini înalte.
Fotografie din arhiva FCI: Gala Drag de Iași, februarie 2012
Deseori ne spunem că nu avem suficiente resurse pentru a investi în comunitate. Claudiu, cât și cum ne implicăm? De ce avem nevoie ca să fim donatori?
Intenție, voință și putință. Noi toți putem produce schimbare. Ține de noi să schimbăm conștient obiceiuri. Este o chestiune de educație financiară. Dacă, de exemplu, donăm 50 lei lunar către un proiect, renunțăm la o cafea to-go din când în când pentru a pune banii deoparte, impactul îl vom vedea. Mai întâi pe plan personal, te simți bine să donezi, iar mai apoi în comunitate. Acei 50 lei de la 100 de oameni fac diferența pentru a ajunge de la idee la implementare. Fiecare progres mic, făcut constant, se cumulează în timp și în cinci ani schimbarea este profundă.
Eu donez dintr-un motiv egoist. Mă simt bine că pot să fac asta. Impactul pe care donația mea îl are în comunitate este o valoare adăugată la starea de bine, este o consecință pozitivă a actului de a dona.
Claudiu nu și-a pierdut entuziasmul când povestește despre fundații comunitare și în special despre fundația comunitară de la Iași care 11 ani mai târziu a investit peste 8 milioane de lei în comunitate, prin mai bine de 500 de proiecte de dezvoltare comunitară și 800 de bursieri. După ani de învățat cum se face fundraising, despre creat echipe de board și executive, despre aprofundat strategii de creștere și organizat contexte de stimulare a filantropiei locale, Claudiu rămâne alături de oamenii care contribuie din diferite roluri la povestea FCI.
Povestea Fundației Comunitare Iași se scrie cu fiecare inițiativă care vine spre noi, cu fiecare proiect implementat, prin fiecare bursă care sădește în elev încredere, perseverență și prin exersarea gestului de a dona.
Fotografie din arhiva FCI, fondatorii, 9.05.2013
Claudiu recomandă: Omul în căutarea sensului vieții, Viktor Frankl
***
Acest interviu este realizat de către Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare