Fondul @Iași #SMARTER_CITY

 

Proiectele câștigătoare ale concursului @IAȘI – #SMARTER_CITY

În perioada 3 – 9 august 2021 s-a desfășurat etapa de evaluare a proiectelor înscrise în concursul @IAȘI – #SMARTER_CITY.

Evaluarea s-a realizat de fiecare membru al juriului, independent și individual, iar criteriile care au contat în selecția finală au fost:

 1. Creativitate, originalitate, inovativitate, calitate artistică;
 2. Funcționalitate;
 3. Structură, durabilitate și viabilitate;
 4. Prezentare și administrare;
 5. Capacitatea echipei aplicante/instituției aplicante/aplicatului de a implementa soluția.

Juriul a avut libertatea de a lua în considerare și alte criterii de selecție în afară de cele menționate și, de asemenea, a putut să renunțe la unul sau mai multe din criteriile enunțate mai sus, dacă a considerat că propunerile au alte calități relevante pentru tema dată decât cele menționate mai sus. Decizia Comitetului de evaluare de a nu acorda finanţare unor proiecte este definitivă şi nu poate fi contestată de instituţia aplicantă.

Aceste aspecte sunt menționate și în Ghidul de finanțare al demersului de investiție @IAȘI – #SMARTER_CITY: https://www.fundatiacomunitaraiasi.ro/wp-content/uploads/2021/07/Ghid-de-finan–are-@Ia–i-smarter_city-1.pdf

Propunerile de proiecte care se pliază cel mai bine pe criteriile concursului @IAȘI – #SMARTER_CITY sunt PortALL și New era.

 • Proiectul „PortALL” a fost înscris de grupul de inițiativă Alveare Solutions format din Georgiana Butnariu (arhitect) și Iftimie Stelarian (software developer).
 • Proiectul „New era” cu semnătura lui Vlad-Denis Cozmei (student la Facultatea de Arhitectură din Iași, anul V).

Felicitări participanţilor și mult succes câștigătorilor!

***

Fundația Comunitară Iași, alături de Ness România și Banca Comercială Română, lansează acest demers de investiție în comunitate sub forma unui fond tematic pe revitalizare urbană #smart prin care pasionații de arhitectură urbană și inovație digitală pot să-și pună amprenta în Iași.

Crearea acestui fond este ca un răspuns al unei nevoi firești din interiorul comunității urbane: nevoia de exprimare, de conectivitate, de frumos. Ne gândim la prototipuri de bănci inteligente care să reflecte diversitatea și unicitatea ideatică a pasionaților de arhitectură urbană.

Concursul este creat pentru persoanele care pot să declanșeze schimbări pe termen lung prin exemple concrete de piese de mobilier urban #smart care pot crește calitatea vieții în oraș, dar până acum, n-au găsit nici contextul, și nici resursele ca să-și pună ideile în aplicare. Concursul de idei se adresează în special designerilor, arhitecților, artiștilor, dar și tuturor pasionaților care își doresc să transforme spațiile publice din Iași.

Această competiție de proiecte urmărește să aibă efecte asupra creatorilor tineri sau cu experiență pentru a conștientiza responsabilitatea acestora asupra materialelor utilizate. Câștigătorii concursului de proiecte sunt responsabili de punerea în practică a proiectului finanțat, inclusiv de obținerea autorizațiilor necesare.

Limita maximă de buget a unui proiect înscris în concurs este de 4.000 $, iar valoarea totală a fondului de finanțare pentru acest concurs de proiecte este de 16.000 $.

Înscrierea proiectelor în concurs se realizează prin intermediul unui FORMULAR DE ÎNSCRIERE și a unui FORMULAR DE BUGET, pe care le descărcați de pe site-ul Fundației Comunitare Iași.

Formularul de înscriere și formularul de buget vor fi expediate pe adresa doris.cojocariu@fundatiacomunitaraiasi.ro. În termen de max. 24 de ore, veți primi un e-mail de confirmare a primirii formularelor completate. În cazul neprimirii acestui e-mail, vă rugăm să ne contactați la telefon: 0751.944.730.

Calendarul proiectelor înscrise în concurs trebuie să aibă aprox./cel mult 6 săptămâni de implementare și execuție. Cu alte cuvinte, soluțiile de mobilier urban #smart înscrise în concurs trebuie să fie executate în aprox. 6 săptămâni; dacă un proiect va fi selectat pentru finanțare, el va trebui să fie executat și amplasat propriu-zis în Iași până la data de 1 octombrie 2021.

Calendarul concursului de proiecte

 • Lansarea concursului de proiecte: 5 iulie 2021.
 • Desfășurarea concursului de proiecte: 5 iulie – 2 august 2021.
 • Termenul limită de înscriere a proiectelor în concurs: 2 august 2021, orele 00:00.
 • Întâlniri consultative cu potențialii candidați (pentru suport tehnic, sfaturi, recomandări etc.): 5 iulie – 2 august 2021.
 • Selecția proiectelor înscrise în concurs: 3 – 9 august 2021.
 • Anunțarea proiectelor selectate: 9 – 10 august 2021.
 • Contractarea proiectului/proiectelor câștigătoare: 10 – 11 august 2021.
 • Implementarea soluțiilor câștigătoare: 12 august – 1 octombrie 2021.
 • Raportarea financiară și narativă se va face în primele două săptămâni după finalizarea proiectului, iar evaluarea va avea loc în următoarele două săptămâni de la raportarea financiară și narativă.
Ness România, reprezentată prin două centre, la Iași din 2005 și la Timișoara din 2015, totalizând împreună aproximativ 550 de angajați, proiectează, construiește și integrează platforme digitale și software, care ajută organizațiile și companiile să atragă clienți, să-și diferențieze mărcile și să își crească afacerile.

Ness Iași Technology Innovation Center servește piețe verticale cheie care includ: Educație, Media și Editura, Servicii financiare, Transporturi, Divertisment, Software și High-End Technology.

 

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuinţe.

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 18 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 370 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproape 1.800 de echipamente, aproximativ 11.400 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

 

* Persoane de contact pentru detalii suplimentare despre dezvoltarea @Iași – #smarter_city:

 • Doris-Amalia Cojocariu, Grant Manager Fundaţia Comunitară Iaşi,

E-mail: doris.cojocariu@fundatiacomunitaraiasi.ro

 • Corina Farcaș, Manager Comunicare Fundația Comunitară Iași,

E-mail: corina.farcas@fundatiacomunitaraiasi.ro