Fiecare contribuție, oricât de mică, se adună și creează bulgărele care, de la un punct încolo, nu mai poate fi oprit.

13 Iunie 2024

În 2012 ne-am propus să îi aducem pe ieșeni împreună, să exersăm roluri diverse: de inițiator, donator, beneficiar. Am găsit motivație și inspirație să creăm programe și să implementăm proiecte datorită comunității. Deschiderea sponsorilor, pe care îi numim cu drag parteneri, de a se implica în fondurile pe care le propunem ne dă curaj să continuăm.

Echipa Romsoft este alături de noi încă din primii ani de activitate. Optimismul cu care s-au alăturat, ediție după ediție, în Swimathon, Cros pentru Școli și Științescu ne-a dat ocazia ca dincolo de o colaborare frumoasă, să îi simțim ca prieteni de nădejde.Astfel că nu ne-a suprins rapiditatea cu care s-au implicat în Fondurile de Urgență.

Astăzi, împreună cu Iulia Weingold, PR & Copywriting la RomSoft, povestim despre ce înseamnă să acorzi un vot de încredere celor la început de drum și despre răbdarea necesară pentru a produce schimbare.

fotografie din arhiva personală, Cristian Istrate

Cine este Iulia Weingold?

Sunt specialist în relații publice și am o pasiune pentru cuvinte și povesti. Drumul meu alături de RomSoft a inceput in 2007, si multi ani am lucrat pe partea de technical writing. Această experință m-a ajutat înțeleg este o imensă nevoie de comunicare în industria IT (de fapt în orice industrie) și nu neapărat tehnică, ci și comunicare creativă, bazată pe principiile storytelling-ului. Oamenii au nevoie înțeleagă cum îi ajuta tehnologia și produsele digitale să-și facă viața mai bună, și acesta a devenit între timp și motto-ul nostru: “Make things a bit better“. Treptat, am făcut trecerea spre comunicare de produs digital și comunicare de brand.

Să devii sponsor este o alegere pe care Romsoft o face cu responsabilitate și determinare. De ce alege RomSoft să investească în comunitatea ieșeană?

Compania RomSoft este ea însăși un produs al comunității ieșene. Ne mândrim cu faptul suntem o companie locală, cu capital 100% ieșean, am rămas așa, și am fost printre primii pe piața de dezvoltare software de aici – compania fiind înființată în 2001. Este o comunitate pe care am văzut-o crescând în fiecare zi, de fapt am crescut împreună, învățând unii de la alții. Datorită ei avem ocazia lucrăm cu cei mai talentați și mai pasionați oameni, și avem cele mai faine parteneriate, care ne ajuta zi de zi devenim mai buni. De aceea ne-am simțit mereu bine dăm și noi comunității, în diverse domenii (educație, cercetare, sănătate, cultură). Iar în ceea ce privește educația, legătura este organică, pentru ca viitorul companiei depinde mereu de existența unor tineri bine pregătiți care își și dorească rămână în țară și în Iași.

Cum s-a întâlnit Fundația Comunitară Iași cu echipa de la RomSoft?

Cea mai veche legătură pe care o înregistrează pc-ul meu este din anul 2014 când un număr important de colegi din RomSoft au participat la Swimathon, dar e posibil mai fi avut colaborări și în anii anteriori. Au urmat participări la Cross pentru Școli și susținerea Fondului Științescu încă de la înființare. Apoi, de fiecare dată când Fundația Comunitară ne-a mobilizat în situațiile de criză din ultimii ani, fie afost vorba de pandemia covid‑19 sau de războiul din Ucraina ne-am alăturat și noi Fondului de Urgență. Suntem bucuroși ca de anul acesta revenim la proiectul nostru de suflet, Fondul Științescu, și sperăm putem face încă un pas în popularizarea materiilor STEM în școli.

Fundația Comunitară împlinește anul acesta 12 ani de activitate, RomSoft a sprijinit diferite inițiative ale Fundației. Ne alegeți an de an, cu recunoștintă vă întrebăm: de ce?

Întotdeauna am apreciat modul în care sunt gândite programele Fundației, profesionalismul și responsabilitatea cu care sunt gestionați banii cu care noi contribuim. Apreciem faptul Fundația se ocupă de proiecte comunitare. Deși nu avem nimic cu ONG-urile care sprijină cauze sociale, ne regăsim într-o mai mare măsură în proiecte care susțin comunitatea locală și toate lucrurile bune care pot naște din ea: apartenență, sprijin reciproc, colaborare, transfer de cunoștințe, spirit civic și implicare.

Fotografie din arhiva RomSoft

Sprijinul pe care îl acordă RomSoft este orientat spre a avea impact pe termen mediu și lung. Care sunt domeniile în care investește RomSoft? Cum prioritizați proiectele în care vă implicați?

Deoarece suntem în jur de 100 de oameni, acest lucru ne permite avem o organigrama destul de “aplatizatăși un mediu în care sunt încurajate idei, propuneri, indiferent de la cine vin ele. Orice coleg sau colega poate veni cu o propunere de proiect în care compania se implice, astfel încât, domeniile în care investim reflectă practic interesele noastre. Cel mai des apare, într-adevăr, tema educației, fie e vorba de calitatea actului educațional sau de accesul tinerilor la resurse.

Încercăm gândim și intern programe care ne pună în contact cu tinerii, încă de la cele mai mici vârste. De exemplu, prin programul pitiCODE în care un grup de voluntari (și/sau părinți) din firma au creat un curs de programare pentru copiii angajaților, nu încercăm neapărat îi facem programatori de mici. Ci îi conectăm la lumea reală, prin joacă. Profităm de orice ocazie primim în vizită grupuri de elevi sau de studenți, și avem cu ei conversații despre lucrurile importante atunci când își planifică cariera.

Un alt domeniu cu care ne identificăm este cultura și arta, susținerea artiștilor locali. Și aici da exemplu participarea noastră în proiectul Hubrica, ce a reușit coaguleze poate cel mai important grup de artiști și creatori din istoria recentă a Iașului. Și mai nominaliza cercetarea științifică, mai ales cea aflată la intersecția dintre domeniul tech cu cel medical.

Fotografie din arhiva RomSoft

Cum a fost pentru echipa RomSoft să colaboreze cu cei din Fundația Comunitară Iași?

Colaborările cu Fundația Comunitară Iași au fost mereu prilej de bucurie în echipă. Mobilizarea pentru diverse cauze a strâns și prietenia dintre noi, am gătit împreună, am organizat yard sales, licitații, am făcut limonadă, am ieșit împreună la antrenamente. Înainte de evenimentele Cross pentru Școli nu cred puteam alerg 800 de metri fără leșin, m-am simțit foarte mândră când am reușit termin cursă de 5 km. Și cred mulți colegi au obținut mici victorii personale datorită participărilor la evenimentele Fundației.

Implicarea dvs în proiecte educaționale, ca Științescu, ne confirmă importanța de a investi în educație. Dar de ce este important, din punctul dvs de vedere, să donăm pentru educație?

Cum spuneam, pentru noi, calitatea actului educațional din Iași și zona Moldovei este vitală, dacă vrem avem mereu oameni bine pregătiți pe care îi convingem se alăture companiei. De fapt, acești tineri de astăzi sunt practic copiii noștri, și indiferent ce drum vor alege în viață, vrem le oferim ce e mai bun. Așa ne suflecăm mânecile, punem mâna de la mână, și construim acele instrumente care le ofere ocazia își atingă maximul de potențial. Și acest lucru nu se întâmplă în acțiuni izolate, trebuie unim satul.

Ce mesaj ați transmite celor care citesc acest interviu, dar nu sunt motivați să doneze, fie că vorbim de companii sau de persoane fizice care de multe ori cred că ajutorul lor este mic și nesemnificativ?

Implicarea poate fi de multe feluri, nu neapărat în bani. Fiecare contribuție, oricât de mică, se adună și creează bulgărele care, de la un punct încolo, nu mai poate fi oprit. Și motivație personală, se știe, când faci bine, corpul eliberează oxitocina, iar efectul se multiplică de fiecare dată când spui și celorlalți. Așadar, keep calm, donate and share. 😊

Cum arată Iașul în 2030 prin perspectiva dvs?

Nu știu cum va arăta Iașul în 2030 și probabil nimeni nu ne poate spune, dar, cu siguranță, pentru ca orașul fie bine, noi trebuie fim bine. Cred este important lucrăm în continuare la skillurile noastre soft (creativitate, empatie, adaptabilitate), atât ca indivizi cât și ca organizații.

Iulia recomandă: Cum am devenit vrăjitor, de Alexandru Stermin. Carte pe care a savurat-o alături de fetița ei.