Noi, cei din comunităţi mici, putem să realizăm proiecte frumoase
19 August 2022
Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program de finanțare administrat de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Lidl și implementat prin rețeaua fundațiilor comunitare.
În 2020 Fundația Comunitară Iași a implementat acest program la Vaslui, iar apoi, în 2022, la Botoșani.
Astăzi, împreună cu Petru Pădureț coordonatorul proiectului Gustul copilăriei de altădată și președintele Asociației Impact Trușești Botoșani descoperim provocările unui proiect care dorește să redea gustul de altădată preparatelor tradiționale.
Care este povestea din spatele proiectului pe care l-ați înscris prin @Fondul pentru un viitor mai bun în comunități?
Povestea din spatele proiectului este povestea misiunii Asociaţiei Impact Truşeşti şi a întreprinderii sociale Cuptorul de Basm. Este povestea noastră, ca familie. Ne-am dorit să facem un loc mai bun din comunitatea noastră şi să punem în practică profesia pe care am ales-o, aceea de asistenţi sociali. După ce ne-am căsătorit soţia mea a ales să revină în satul bunicilor unde ne-am stabilit din anul 2005 şi în anul 2010 am avut oportunitatea de a participa la un curs de antreprenoriat social şi de a beneficia de un grant prin care am pus bazele primei întreprinderi sociale din judeţ, Cuptorul de Basm.
Dorinţa noastră a fost de a reda un alt sens pâinii noastre, acela de a fi în acelaşi timp hrană pentru trup dar și pentru suflet. Am vrut să facem o pâine cu gust de altădată, respectând reţete tradiţionale, coaptă pe vatră în cuptor cu lemne. Am descoperit o nouă lume şi ne-am bucurat de fiecare apreciere pe care am primit-o pentru produsele noastre. Scopul întreprinderii sociale este de a crea locuri de muncă în comunitate şi de a susţine proiectele noastre educaţionale destinate copiilor vulnerabili, afectaţi de sărăcie şi expuşi riscului de excluziune socială. În timp ne-am dat seama că cei care apreciau în mod deosebit produsele noastre erau persoane din mediul urban care ne povesteau adesea despre nevoia copiilor de la oraş de a cunoaşte viaţa adevarată de la țară, de a experimenta gustul unor produse așa cum erau cele făcute odinioară de bunicile noastre, de a transmite și generațiilor viitoare farmecul şi amintirea copilăriei de altădată. Asa ne-a venit ideea unui proiect prin care să construim un cuptor tradiţional, ca cel la care bunicile cu mâinile lor muncite pregăteau și coceau plăcinte, colaci, pâine rumenă, sarmale si alte bunătăţi, un cuptor destinat unor activităţi de educaţie nonformală pentru copii, tineri dar şi adulţi în jurul căruia să se adune toţi care simt dorul unei copilării cu adevarat fericite precum şi copii sau tineri cărora vrem să le aratăm un alt fel de a trăi, de a te bucura, de a mânca.
Credem că mediul rural păstrează valori autentice care merită promovate. Am vrut să arătăm că şi noi, cei din comunităţi mici putem să realizăm proiecte frumoase şi cu impact pentru comunitatea noastră dar şi pentru mediul urban şi să inspirăm poate, alte comunităţi şi alţi oameni.
Care sunt provocările care au apărut pe parcursul implentării? Cum ați reușit să depășiți momentele de impas?
O provocare importantă a fost faptul că acest proiect a presupus o activitate de construcţie a unui cuptor tradiţional şi ne-am confruntat cu lipsa unor meseriaşi, creşterea accelerată a preţurilor, prelungirea termenului de execuţie a lucrării ( pe lângă investiţia iniţială pentru realizarea cuptorului a fost necesară şi realizarea unui foişor care să îl protejeze ). Am reuşit să facem faţă acestor provocări prin previzionarea unui cash-flow realist, prin modificări în buget şi prin acoperirea unor cheltuieli neprevăzute din fonduri proprii. O altă provocare a fost legată de utilizarea cuptorului pentru că nu aveam experienţă de lucru pe un cuptor cu foc în vatră unde temperatura este mai greu de controlat. Am făcut mai multe încercări, am căutat persoane vârstnice din comunitate care cunoşteau cum se folosește un astfel de cuptor, am discutat cu ele și am folosit informații prețioase desprinse din amintirile lor. A fost o experienţă de învăţare şi pentru noi de care ne-am bucurat alături de voluntarii noştri.
Dacă ar fi să ne împărtășiți un gând din aceste luni de implementare a proiectului, ce ne-ați transmite?
În primul rând vrem să continuăm atelierele de gătit prin fonduri proprii dar vom încerca să dezvoltăm și noi proiecte prin atragerea de fonduri. De asemenea, ne gândim să oferim astfel de oportunităţi şi contra cost. De-a lungul timpului am căutat soluţii pentru a continua fiecare din proiectele noastre, astfel şi în prezent funcţionează Centrul de Voluntariat ( înfiinţat în cadrul unui proiect susţinut prin granturi norvegiene în anul 2015), am dezvoltat un program de educaţie remedială pentru care am identificat mai multe surse de finanţare si am reuşit să îl oferim copiilor de la începutul înfiinţării asociaţiei, avem şi un Club de creaţie pe care ne străduim să îl menţinem şi suntem în cautarea unor surse de finanţare.
Studiile arată că activităţile extraşcolare contribuie la dezvoltarea abilităţilor sociale şi a strategiilor adecvate de rezolvare a problemelor şi de lucru în echipă, la formarea unei atitudini pozitive faţă de învăţare, la schimbări de comportament. Ele reprezintă un element fundamental în reţeaua şcoală-familie –comunitate şi contribuie la consolidarea acestui parteneriat cu impact major pe temen lung asupra formării personalităţii copiilor şi a performanţelor şcolare.
Acest tip de activităţi generează impact social şi un mediu transformaţional , sunt un instrument de reglare şi coagulare a resurselor comunitare în beneficiul tuturor copiilor dar în special pentru cei din mediul rural şi din categorii vulnerabile pentru care participarea la astfel de activităţi reprezintă o şansă reală pentru un viitor mai bun şi facilitarea integrării sociale. Modelarea, formarea, educarea sunt procese care necesită multă implicare, dăruire, experienţe diverse şi consistente, timp, dar și resurse. Prin activităţile pe care le desfăşurăm în cadrul asociației noastre ne propunem să oferim şanse egale la dezvoltare pentru copiii din comuna Truşeşti.
Fiecare proiect este o şansă de învăţare şi dezvoltare. Nu este uşor şi uneori pare că efortul este considerabil iar rezultatele nu sunt neapărat vizibile imediat dar credem că acţiunile mici pot face pe termen lung schimbări importante. Orice proiect făcut din suflet şi cu gândul la cei pe care doreşti să îi ajuţi este un factor important de coeziune şi mobilizare. Noi vă mulțumim pentru oportunitatea pe care ne-ati dat-o, suntem recunoscători pentru încrederea acordată pentru că fiecare finanţare reprezintă de fapt un capital de încredere acordat în avans si sperăm că am demonstrat seriozitate, implicare şi dedicare.
Petru recomandă: De ce îți face bine sa faci bine, dr. David R. Hamilton
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.