Cardul Comunității

Programul Cardul Comunității a fost gândit ca un mecanism de marketing comunitar, prin care antreprenorii au câștigat vizibilitate datorită asocierii cu o cauză socială. În felul acesta, companiile şi-au dezvoltat identitatea, devenind semnificative pentru localnici.

Astfel, de fiecare dată când mergeam la cumpărături, puteam contribui la revitalizarea cartierului în care trăim. Prin programul „Cardul Comunității”, banii pe care-i plăteam se întorceau către noi, exact în cartierul sau regiunea în care trăiam și alegeam să ne facem cumpărăturile.

Antreprenorii și producătorii locali, mici și mijlocii, care recunosc susținerea comunității locale ce le-a sprijinit inițiativele de afaceri prin puterea de cumpărare, au putut deveni parteneri în programul „Cardul Comunității”.  De fiecare dată când un ieșean a ales produsele sau serviciile pe care le-au oferit aceștia, sau şi-a făcut cumpărăturile într-un centru de desfacere partener în program, a primit o reducere de 1%. Alt 1% din valoarea cumpărăturilor a fost donată de partener pentru constituirea unui fond de regenerare a unui cartier ieșean.  Din acest fond hiper-local au fost finanțate proiecte propuse de comunitate, pentru sporirea calității vieții din acea zonă a orașului cu care era conectat partenerul.

S-a putut contribui astfel în mod direct la dezvoltarea cartierelor în care trăim și în care investim. În același timp, antreprenorii și producătorii locali au împuternicit comunitățile care i-au sprijinit prin alegerile de consum. Mai ales, am avut un barometru cu ajutorul căruia să putem merge la cumpărături în mod conștient, alegând ca banii noștri să se întoarcă spre noi, sporindu-ne, astfel, confortul civic.

Programul a fost pentru prima dată demarat în România prin colaborarea Fundațiilor Comunitare din Odorheiu Secuiesc, care coordonează dezvoltarea proiectului la nivel național. Iașul, Bacăul, Oradea, Prahova și Ferencváros (Ungaria) au extins zona geografică în care au fost folosite cardurile comunitare pentru sprijinirea producătorilor locali și a comunităților din care fac parte.

Programul coordonat în cadrul Fondului ONG de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)  a urmărit să sensibilizeze 30 de ONG-uri și să ofere un suport financiar în valoare de 60.000 RON pentru 16 dintre cele care reacționează propunând proiecte. Pentru acest program național a fost obținută o finanțare nerambursabilă de 61.933 EUR.

Pentru Fundația Comunitară Iași implementarea Cardului Comunitar a reprezentat o platformă originală prin intermediul căreia companiile și societatea civilă s-au unit și s-au implicat activ în rezolvarea problemelor de la nivel local.

Ne-am dorit, astfel, să creăm o comunitate unită, responsabilă și conștientă de situațiile problematice din jur, care să aibă inițiativă și putere de a produce schimbările dorite.