8 organizaţii şi grupuri de iniţiativă din Botoșani sunt finanțate cu 245.000 lei prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități

9 Februarie 2022

Printre inițiativele finanțate prin program de către Fundația Comunitară Iași și Lidl România, se numără crearea unei clase în aer liber, responsabilizarea elevilor în reducerea, reciclarea și refolosirea produselor care poluează și dezvoltarea științelor STEM prin ateliere interactive și club de robotică.

Fundația Comunitară Iași și Lidl România anunță primii câștigători botoșăneni de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul este finanțat de Lidl România cu peste 1.225.000 de lei în ediția a III-a și implementat în mai multe orașe din țară. La Botoșani, demersul este coordonat de Fundația Comunitară Iași și dispune de 245.000 lei pentru finanțarea de inițiative de educație din comunitate.
Finanțările au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual, la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice. În urma concursului au fost selectate 8 proiecte finaliste care vor pune în practică variate idei de îmbunătățire a educației.

Astfel, patru dintre proiecte sunt încheiate în parteneriat cu instituțiile de învățământ și vizează dezvoltarea diverselor activități școlare și extrașcolare. Asociația Comitetelor de Părinți din Colegiul Laurian / Catedra de Informatică își propune organizarea unui club, cu elevii pasionați de programare, pentru realizarea de machete pentru roboți, însușirea tehnicilor de manipulare a roboților și printare 3D. Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani dorește să îmbunătățească mediul de învățare al elevilor prin amenajarea în curtea școlii a unui laborator educațional (spațiu verde și spațiu închis – foișor), în care să stimuleze pasiunea pentru cercetare, reflecție, și experimentare. Prin proiectul propus, Asociația Bucurie și Speranță Iași – în parteneriat cu Școala Gimnazială „Sfânta Maria” din Botoșani urmărește îmbunătățirea nivelului educațional prin participarea elevilor la atelierele interactive de Științe din domeniile: Chimie, Fizică, Chimia Mediului, Biologie. Grupul de inițiativă „ECO-ȘTIINȚA BOTOȘANI” își propune educarea elevilor și desfășurarea de activități în jurul principiilor celor 3RE (redu – refolosește – reciclează).

În urma învățământului online și instalării sedentarismului în rândul elevilor, două proiecte abordează o direcție spre sport și sănătate: Liceul Teoretic „Grigore Antipa” Botoșani, propune un stil de viață sănătos prin conștientizarea necesității practicării activităților fizice și inițierea / învățarea / perfecționarea deprinderilor sportive specifice înotului, iar scopul proiectului Asociației de Tineret „2010 Europa” este promovarea sporturilor/jocurilor minții prin crearea unui spațiu outdoor.

Ultimele două proiecte din cele opt au ca scop cultivarea de obiceiuri și tradiții locale și regionale. Prin urmare, Asociația culturală ”Flori de Busuioc” Botoșani, prin proiectul „Noi suntem comoara străbunilor”, va învăța copiii să aprecieze frumusețea portului popular, a dansului și cântecului românesc. În același spirit, “Gustul copilăriei de altădată”, proiect al Asociației „Impact Trușești”, promovează în rândul copiilor din municipiul Botoșani gustul autentic al unor mâncăruri tradiționale și viața la țară cu beneficiile și frumusețea ei.

Selecția proiectelor a fost făcută de un juriu format din specialiști în domenii legate de temele Fondului, împreună cu un reprezentant Lidl România, un membru al Administrației Locale al Județului Botoșani și Fundația Comunitară Iași. ”Credem că puterea unei comunități este dată de forţa legăturilor sociale specifice grupurilor mici, dar implicate în viața cetății. Încrederea socială se construiește prin acţiuni directe, care produc efecte observabile, iar aceste iniţiative care sunt generate de comunitate pentru comunitate pot, în timp, consolida încrederea de care comunitățile au nevoie pentru a se dezvolta.” ne-a spus Ciprian Păiuș, Director Executiv, Federația Fundațiilor Comunitare din România.

O cronică a programului, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la activități, le veți găsi pe pagina web a programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/ sau pe pagina de Facebook: Fondul pentru un viitor mai bun Botoșani și a Fundației Comunitare Iași.