Fondul de urgență pentru comunitate

Bunicii ne spuneau că omul gospodar își construiește vara sanie și iarna car. Cum ar fi fost dacă noi, ca și comunitate am fi construit în ultimii 10 ani de creștere economică un Fond pentru situații de urgență, fond la care să apelăm acum când 5 minute fac diferența între a prinde un stoc de măști de protecție sau a îl pierde?

În ultimile săptămâni dar mai ales în ultimile zile, organizații neguvernamentale, grupuri civice și oameni de afaceri din întreaga țară au pornit inițiative pentru a da o mână de ajutor sistemului din dorința de a crește capacitatea acestuia de a face față la efectele medicale și sociale declanșate de epidemia de coronavirus. Cu cât vom fi mai mulți și mai uniți cei care ne vom implica, cu atât efectele negative pe care le vom resimți cu toții vor fi mai mici.

La acest moment nevoile cele mai mari sunt cele medicale: materiale de protecție, dezinfectanți, aparatură medicală, cadre medicale, voluntari, etc., pentru ca sistemul sanitar să facă față unui număr în creștere de infectări, iar provocarea cea mai mare este dificultatea în a identifica stocuri și a compensa creșterile de preț.  Pe lângă nevoile medicale, apare deja o nevoie socială care va fi din ce în ce mai semnificativă în perioda următoare, generată de izolarea la domiciliu, îndeosebi a persoanelor vulnerabile și a vârstnicilor, care au nevoie de alimente, medicamente, produse de igienă sau îngrijiri.

Sub umbrela Comisiei ONG Iași și FONSS, organizațiile neguvernamentale din Iași lucrează alături de Instituția Prefectului Județului Iași pentru a contribui la ameliorarea situației generate de noul virus gripal. La acest moment Centrul de Urgențe Sociale preia solicitările care vin dispre comunitate și le distribuie către organizații neguvernamentale care le pot acoperi (masă, consiliere, informare, sprijin). Pentru a acoperi o nevoile medicale și sociale în creștere, Fundația Comunitară Iași, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Asociația CIVICA și FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, organizații membre a Comisiei ONG lansează Fondul de urgență pentru comunitate și îndeamnă reprezentanți ai sectorului de afaceri local și persoane fizice, la solidaritate în aceste momente critice.

Donațiile se pot face în contul RO50RNCB0683127673670002 deschis la BCR, sucursala Al. I. Cuza Iași, pe numele Fundației Comunitare Iași, sau online, cu cardul, accesând link-ul: https://www.fundatiacomunitaraiasi.ro/doneaza/ .

 

 

 

Statusul la data de 19 Iunie 2020 ne arată că misiunea Fondului de urgenţă pentru comunitate a fost îndeplinită. Apelurile noastre s-au propagat în rândul Iaşului cu o viteză uimitoare. În doar trei luni, au fost mobilizate fondurile necesare pentru ca spitalele, dar şi organizaţiile să primescă ajutorul solicitat.

_____________________________
Spitalele şi instituţiile din Iaşi, care au beneficiat de ajutor, prin aparatură medicală, măşti, mănuşi, combinezoane, dezinfectant şi igienizant, viziere, reparaţie ventilatoare, alte dotări (tunel şi staţii decontaminare, aparat dezinfectare, amenajare/izolare etaj, uscătoare rufe, saltele, stative, echipamente purificare aer):

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”/ Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”/ Institutul Regional de Oncologie/ Spitalul Clinic „C.I. Parhon”/ Spitalul Clinic pentru copii „Sf. Maria”/ Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași/ Spitalul Clinic C.F. Iași/ Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „Elena Doamna”/ Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie Cuza Vodă/ Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”/ Spitalul Militar Iaşi/ Aeroportul Iaşi/ I.S.U.J. Iaşi – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Iaşi

_____________________________
Organizaţii şi asociaţii, care s-au înscris pentru Fondul ING sau care au răspuns apelului de finanţare pentru organizațiile care lucrează cu grupuri vulnerabile:

Fundatia servicilor sociale BethanyKids Help PointAsociatia Iubire si Incredere IasiColegiul Sfântul NicolaeFONSSRădăuțiul civic/ Asociația Congregația Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providențe/ Asociatia Stergem o LacrimaAncaar – filiala IasiWorld Vision Romania – Iasi&Vaslui Office/ Asociația Opera Don Guanella/ Salvati Copiii IasiFundația Solidaritate și Speranța Iasi

_____________________________
Donatori, companii şi parteneri, care s-au alăturat Fondului pentru comunitate:

Fundatia Serviciilor Sociale BethanyCIVICAFONSSColegiul Sfântul NicolaeCentrul de Urgente SocialeFord Iasi – ATI Motors HoldingInside AmazonCentric IT Solutions RomaniaING Tech RomaniaEduromOptymyzeCasa LebadaMAMBUConduent RomaniabeenearFarmaciile Fortis/ ACMIM/ Sermecom/ Ciprian Albu/ ElitconstructIasi Zona ZeroAsociatia pentru Relatii Comunitare
Parteneri media şi identitate grafică fond: TVR IasiMagic FM RomaniaViva FM IașiWINK Public MultimediaSeptember Media