Fondul de urgență pentru comunitate

Bunicii ne spuneau că omul gospodar își construiește vara sanie și iarna car. Cum ar fi fost dacă noi, ca și comunitate am fi construit în ultimii 10 ani de creștere economică un Fond pentru situații de urgență, fond la care să apelăm acum când 5 minute fac diferența între a prinde un stoc de măști de protecție sau a îl pierde?

În ultimile săptămâni dar mai ales în ultimile zile, organizații neguvernamentale, grupuri civice și oameni de afaceri din întreaga țară au pornit inițiative pentru a da o mână de ajutor sistemului din dorința de a crește capacitatea acestuia de a face față la efectele medicale și sociale declanșate de epidemia de coronavirus. Cu cât vom fi mai mulți și mai uniți cei care ne vom implica, cu atât efectele negative pe care le vom resimți cu toții vor fi mai mici.

La acest moment nevoile cele mai mari sunt cele medicale: materiale de protecție, dezinfectanți, aparatură medicală, cadre medicale, voluntari, etc., pentru ca sistemul sanitar să facă față unui număr în creștere de infectări, iar provocarea cea mai mare este dificultatea în a identifica stocuri și a compensa creșterile de preț.  Pe lângă nevoile medicale, apare deja o nevoie socială care va fi din ce în ce mai semnificativă în perioda următoare, generată de izolarea la domiciliu, îndeosebi a persoanelor vulnerabile și a vârstnicilor, care au nevoie de alimente, medicamente, produse de igienă sau îngrijiri.

Sub umbrela Comisiei ONG Iași și FONSS, organizațiile neguvernamentale din Iași lucrează alături de Instituția Prefectului Județului Iași pentru a contribui la ameliorarea situației generate de noul virus gripal. La acest moment Centrul de Urgențe Sociale preia solicitările care vin dispre comunitate și le distribuie către organizații neguvernamentale care le pot acoperi (masă, consiliere, informare, sprijin). Pentru a acoperi o nevoile medicale și sociale în creștere, Fundația Comunitară Iași, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Asociația CIVICA și FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, organizații membre a Comisiei ONG lansează Fondul de urgență pentru comunitate și îndeamnă reprezentanți ai sectorului de afaceri local și persoane fizice, la solidaritate în aceste momente critice.

Donațiile se pot face în contul RO50RNCB0683127673670002 deschis la BCR, sucursala Al. I. Cuza Iași, pe numele Fundației Comunitare Iași, prin SMS la numărul 8837 cu textul IASI, sau online, cu cardul, accesând link-ul: https://www.fundatiacomunitaraiasi.ro/doneaza/ .

*Suma alocată cauzei este de 2 Euro.
Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament.
În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului.
Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.