Îmi plac matematica și informatică pentru că mă provoacă cu probleme și acolo unde sunt probleme sunt și soluții, eu doar trebuie să le găsesc.

30 Iunie 2022

Fundația Comunitară Iași oferă bursele atât pentru studiu, cât și pentru performanță. Datorită burselor pentru performanță am ajuns să o cunoaștem în urmă cu trei ani pe Adia Romanescu, pe atunci elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” din Iași, pasionată de informatică și cu un dosar care ne-a impresionat.
 
Astăzi, Adia este șefă de promoție, termină clasa a XII-a și încheie trei ani de colaborare cu Fundația Comunitară Iași.
 

 
Cine este Adia Romanescu?
 
Adia este pasionată de învățare și de tot ce presupune acest proces. Adia este un mic informatician în devenire care continuă să se dezvolte și să exploreze diferite direcții. Este și colegă și prietenă, dar și lider în proiectele în care se implică.
 
Care sunt visurile tale? Cum ai pornit, ce s-a schimbat între timp?
 
Când eram mică îmi doream să fiu pictoriță, însă acum știu că vreau să fiu informatician. Deși în clasa a V-a îmi plăcea mai mult matematica decât informatica, dar datorită doamnei profesor Ivașc Cornelia care în clasa a VI-a m-a pregătit pentru olimpiada de la informatică, am ajuns să fac progrese mari și să ajung la olimpiada națională fără să îmi dau seama. Apoi mi-am dorit să aflu mai multe despre acest domeniu.
 
Acum, visul meu este să fiu informatician și să reușesc să produc schimbări în comunitate prin educație.
 
Studiu, performanță, voluntariat. Sunt trei cuvinte care te definesc. Cum reușești să ai rezultate școlare și extra-școlare spectaculoase și în același timp să fii o adolescentă cu o viață socială normală?
 
Mă concentrez pe ceea ce îmi place și priotizez în funcție de asta. Mereu îmi doresc să fac maximul din ce pot, sunt curioasă să aflu profunzimile unei probleme, așadar aloc timp studiului fără să fie o povară. Însă am și prieteni, am timp și de vizionat filme și seriale. Am înțeles că este important să mă prioritizez ca să pot să am grijă și de cei din jurul meu și să am activități care îmi plac. De exemplu, am inițiat proiectul Dăruiește un robot copiilor din mediul rural și datorită celor doi colegi care mi-au fost alături, sponsorilor din comunitate, a relațiilor construite în timp și a implicării am depășit așteptările.
 
Vreau să continui să fac voluntariat, însă informatica și voluntariatul sunt două pasiuni pe care le separ. Mă provoacă ambele domenii și explorez astfel abilități diferite.
 

 
Fundația Comunitară Iași a împlinit 10 ani anul acesta, ultimii trei ani i-am petrecut împreună. Cum a fost pentru tine colaborarea cu FCI?
 
Prima dată când am cunoscut Fundația Comunitară Iași a fost în clasa a IX-a prin intermediul programului Științescu. Am înscris atunci un proiect pe robotică și am cunoscut oameni extraordinari. Științescu reprezintă un proiect important pentru dezvoltarea mea. Am participat cu Atelierul de robotică și la Swimathon și am înțeles mai multe despre contextele de strângere de fonduri. Totodată am construit relații cu participanții de la Științescu și le-am păstrat și după ce s-a încheiat programul. Cea mai mare bucurie a fost că Fundația Comunitară Iași a reușit să aducă împreună oameni cu pasiuni comune și să ne dea ocazia să învățăm unii de la ceilalți.
 
Apoi, în clasa a X-a am văzut în școală afișele despre bursa de performanță, iar un prieten care a fost bursier al Fundației m-a încurajat să aplic. Ca în povești am reușit să îmi fac dosarul pe ultima sută de metri și am foarte bucuroasă când am aflat că am trecut în etapa următoare pentru că știam de la alți prieteni că trierea dosarelor este un proces atent făcut.
 
Prin intermediul Fundației Comunitare Iași am ajuns să îi cunosc pe cei de la compania Centric și timp de trei ani să o am în calitate de mentor pe Alina Gheorghe alături. Sunt recunoscătoare pentru fiecare întâlnire cu cei de la Centric, dar și că am reușit să cunosc alți bursieri excepționali care, la fel ca mine, pot evolua în informatică cu ajutorul sprijinului oferit de FCI și de Centric.
 
Bursa pentru perfomanță este necesară nu doar prin prisma banilor primiți pentru că da, performanța presupune costuri, ci mai ales pentru că validează munca pe care o depui și te încurajează să fii cea mai bună versiune a ta, să dai tot ce poți.
 
Fundația Comunitară Iași își propune să aducă împreună oamenii buni care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Ce este Fundația Comunitară Iași pentru tine?
 
Fundația Comunitară Iași este organizația care susține educația și care produce schimbări în comunitate prin diferitele proiecte.
 
Cred că fiecare proiect al Fundației urmărește, de fapt, să aibă un impact în comunitate, însă eu văd un impact și dincolo de proiecte, și anume văd că voi dați speranță.
Educația, cred, că a devenit un domeniu căruia îi lipsește speranța, mai ales după perioada școlii în online, profesorii sunt storși de energie, elevilor nu li se potrivește sistemul, însă FCI sprijină inițiativele profesorilor și ale elevilor care vor să producă o schimbare în educație și acest lucru este fantastic.
 
Am simțit mereu că Fundația Comunitară Iași este aproape, că face lucruri din inimă. Așa cum spune Doris, ținem mereu aproape.
 
În perioada pandemiei, interesul pentru olimpiade și concursuri a scăzut dramatic. Cu toții eram preocupați de starea de sănătatea a noastră și a celor din jur și totodată îngrijorați de parcursul academic. Performanța presupune studiu zilnic și am avut momente în care am simțit că nu are niciun rost, eram furioasă, însă datorită Fundației Comunitară care are încredere în mine și în ce pot eu să fac, am renunțat la orice gând de a nu aprofunda studiul și mai intens, așa că a fi bursieră a Fundației este și o sursă de motivație.
 
Cele mai recente cărți de dezvoltare personală analizează conceptul de competitivitate toxică. Se poate face performanță fără competitivitate?
 
Am înțeles că olimpiadele și competițiile nu reprezintă valorea muncii mele, premiile confirmă efortul depus de mine pe perioade lungi de timp, dar concursul în sine reprezintă doar un moment din viață. Uneori ai pur și simplu o zi proastă.
 
Cred cu tărie că nu destinația este importantă, ci drumul pe care îl parcurgi. La fel cum talentul nu este suficient, toate competențele se învață, trebuie doar să depui efort și să îți crești pasiunile. Până la urmă, diferența între performanță și neperformanță este antrenamentul.
 
În informatică nu am simțit o competitivitate toxică, dar da, ea poate exista. În cadrul grupurilor de olimpici din care fac parte am ajuns să am încă patru colegi care mi-au devenit prieteni și ne bucurăm atunci când unuia îi merge mai bine și îl încurajăm când are un moment dificil. Suntem într-o competiție, dar suntem și prieteni.
 

 
Mulțumirea pe care o am pentru oportunitatea pe care a reprezentat-o sprijinul din partea Fundației Comunitare Iași și Centric IT Solutions România nu poate fi exprimată îndeajuns.
Mă bucur să știu că noi, tinerii ieșeni, suntem susținuți să ne dezvoltăm personal de către comunitate.
Inspirația și motivația sunt resurse ce se cultivă atent în educația ieșeană și îmi doresc din suflet ca orice tânăr să aibă oportunitatea de a-și descoperi pasiunea prin comunitatea locală.

 
Adia a învățat să citească înainte de a merge la școală datorită utilizării calculatorului. Consideră că accesul la internet este o binecuvântare pentru că poți găsi răspuns la curiozități și crede că un stil de comunicare asertiv dintre părinte către copil poate face diferența între a accesa eficient sau nu informațiile de pe internet. De asemenea, Adia vorbește cu multă căldură despre profesorii ei și le mulțumește pentru că au fost principalii factori de motivație și cei care au învățat-o cum să facă performanță.
 
Adia este implicată în două proiecte de succes Atelierul de robotică și Peppers unde nu este doar informatician, ci se ocupă și de management și marketing.

 
Adia recomandă: Talentul nu este suficient, John C. Maxwell
 
****
Acest interviu este realizat de Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.