Mai presus de toate, ONG-urile caută parteneri.

28 Iulie 2022

În februarie 2022 Fundația Comunitară Iași alături de Fundația Serviciilor Sociale Bethany si Asociația Civica a reactivat Fondul de Urgență. Apoi, sub umbrela Fondului de Urgență în aprilie, am lasat Apelul la solidaritate, prin care sprijinim grupurile de inițiativă și organizațile neguvernamentale care oferă asistență refugiaților din Ucraina.
 
Asociația La Răscruce este una dintre organizațiile beneficiare ale acestui grant datorită activităților desfășurate în cadrul proiectului Voluntari în Vama Sculeni.
 
Astăzi, împreună cu Adrian Plămadă, fondatorul Asociației La Răscruce din Iași, găsim o nouă perspectivă din care să privim voluntariatul și nevoia de a oferi sprijin refugiațior.
 
Cine este Adrian Plămadă?
 
Adrian Plămadă, de profesie teolog protestant, este fondatorul Asociației La Răscruce din Iași, asociație care activează ca promotor a dezvoltării umane prin cultură, artă, spiritualitate creștină încă din anul 2003. Este soț și tată a trei copii. Este un om care, de la începutul conflictului armat din Ucraina, s-a implicat activ în ajutorarea multor ucrainieni care au căutat sprijin și adăpost în România.
 
Care sunt programele Asociatiei La Răscruce?
 
Asociația La Răscruce se adresează tuturor categoriilor de oameni, indiferent de vârstă, statut social, profesional, etnie. Ca și activități amintim:
 
– Cluburi și tabere de copii, adolescenți, tineri, bărbați, femei;
– Serate de promovare a discuțiilor deschise pe teme actuale;
– Întâlniri culturale și inter-confesionale pentru promovarea dialogului și respectului uman;
– Sprijinirea financiară, emoțională și spirituală a persoanelor care locuiesc pe străzi, fără adăpost;
– Sprijinirea financiară, emoțională și spirituală a tuturor celor simt nevoie de sprijin;
– Susținerea și încurajarea tinerilor să se exprime prin artă: muzică, lectură, poezie;
– Educarea societății în cunoașterea istoriei creștinismului și cunoașterii Bibliei;
– Încurajarea unei spiritualități ecumenice între denominațiunile creștine.
 
Iar în prezent sunteți prezenți la Vama Sculeni și oferiți sprijin refugiaților ucraineni, dar și voluntarilor aflați la vamă. Cum ați decis să vă implicați în ajutorarea refugiaților?
 
Partenerii noștri dintr-o biserică creștină din Bălți- Moldova, au fost prezenți din prima zi în vama Otaci (între Rep Moldova și Ucraina), iar persoanele pe care le întâlneau acolo primeau ajutor să ajungă la Sculeni, de unde îi preluam noi- îi ajutam cu cazare pe termen scurt și sprijin să își continue drumul spre Europa fie cu trenul, fie cu avionul sau autocare. În primele zile, comunitatea La Răscruce era implicată super-activ, oferind adăpost și sprijin câtorva zeci de ucrainieni.
 
Fiind prezenți foarte des în vama Sculeni, am văzut zecile de voluntari care stăteau zi și noapte în frig, cu produse, cu oferte de transport și cazare în oraș. Condițiile de lucru pentru voluntari erau groaznice. Așa că, am propus primarului comunei Victoria amenajarea unui spațiu decent pentru ca voluntarii să poată oferi ajutor pe termen lung. Răspunsul a fost promt și pozitiv. În 4 zile, Asociația La Răscruce a montat 5 containere pe un teren de 4000 mp pus la dispoziție de Primărie la 1 km de vamă. În acel loc, voluntarii s-au putut uni cu toții sub același scop și s-au putut organiza. În același loc, au venit și reprezentanții ISU și ai Crucii Roșii – Iași, astfel că ajutorul oferit este unul corelat. În prezent, voluntarii sunt împărțiți în 4 ture zilnice, reușind să se ofere ajutor non-stop oricărui ucrainian care vine în România la orice oră. Ajutorul constă în: oferirea unei mese calde, cafele sau a unor produse pentru călătorie, oferirea unei cartele telefonice cu număr românesc, oferirea de informații pentru călătorie (gen: plata rovignetei, drumurile cele mai indicate spre o anumită destinație, plata unei asigurări), oferirea unor cazări temporare sau pe termen lung, conform dorinței persoanei ajutate.
 
În dorința integrării celor care locuiesc deja în orașul nostru, Asociația La Răscruce și voluntarii în vama Sculeni susțin mai multe proiecte. Unul de durată are de a face cu oferirea posibilității de a învăța limba română. Astfel, cu ajutorul a 4 profesori acreditați, în parteneriat cu Prefectura Iași, susținem de la începutul lunii mai 4 grupe pentru adulți în clădirea Centrului La Răscruce (intersecția Anton de Padova).
 
Viziunea pe care o încurajăm în sprijinul ucrainienilor din orașul nostru este să creem structuri viabile, pe termen lung, alături de alte ONG-uri, prin care cetățenii ucrainieni să poată găsi căi pentru a se integra în viața cetății.
 
Granturile Fundației Comunitare Iași au sosit într-un moment important ajutându-ne să asigurăm provizii în vamă și să oferim un salar pe o perioadă de trei luni unui coordonator în vama Sculeni.
 
Fundația Comunitară Iași își propune să aducă împreună oamenii buni care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Colaborarea noastră este recentă, însă cu impact în comunitate și vă mulțumim că ați oferit sprijin când am avut nevoie. Cum este pentru dvs colaborarea cu Fundația Comunitară Iași?
 
Am aflat despre Fundația Comunitară Iași prin intermediul unui coordonator din vama Sculeni. Acesta ne-a încurajat să aplicăm pentru aceste granturi, iar rezultatul a fost pozitiv.
 
Cu ajutorul grantului de 5000 ron am asigurat produse alimentare în Infopointul Sculeni, iar cu cei 15000 asigurăm un salar pentru o perioadă de 3 luni unui coordonator în vamă și astfel să asigurăm funcționarea corectă a Infopointului Sculeni.
 
Vă cunoaștem de puțină vreme, însă ceea ce am văzut la voi ne-a impresionat. Am cunoscut oameni buni, care caută soluții rapide și practice la nevoile care apar. Am simțit din primele contacte că oamenii din FCI sunt dornici să ajute și să dezvolte pe cei din jurul lor. Vă suntem alături și dorim să clădim tot mai mult lucruri frumoase și durabile pentru dezvoltarea orașului nostru, lucru pe care vedem că voi îl faceți cu toată inima.
 
Alături de FCI am putut interveni cu rapiditate în sprijinul ucrainienilor atât în vama Sculeni, cât și prin trimiterea unui transport umanitar în Novosulița (Ucraina), iar în curând un altul spre Harkyv.
 
Înțeleg foarte bine reticența oamenilor de a sprijini anumite ONG-uri deoarece mass-media a distorsionat la pachet imaginea tuturor cu unele exemple negative.
 
Dar, multe organizații fac o treabă bună, de durată, fără mare tam-tam mediatic. Acestea merită cunoscute astfel încât să nu fie blocate de lipsa de fonduri și resurse. Recomandăm donatorilor și potențialilor donatori să interacționeze cu oamenii implicați activ. Doar în urma unei astfel de abordări personale realizezei că banii sau timpul donat fac din tine un PARTENER în respectivele acțiuni. Mai presus de toate, ONG-urile caută parteneri, nu doar banii acestora!
 
ONG-urile active sunt vocea și brațele unei întregi comunități. Cum ar arăta o comunitate fără ele?
 
Adrian recomandă: Căderea întru înălțare, Richard Rohr
 
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.