Este încurajator să știi că mai este cineva care crede în tine.

16 Iulie 2022

Fundația Comunitară Iași oferă bursele atât pentru studiu, cât și pentru performanță. Prin intermediul Fondului de Burse am ajuns să o cunoaștem în 2018 pe Amalia Stan, pe atunci elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” din Iași, pasionată de scrimă și de performanță.
 
Astăzi, Amalia a încheiat clasa a X-a la același liceu și este vice-campioană europeană cu echipa la scrimă.
 

 
Cine este Amalia Stan?
 
Sunt un copil de 17 ani pasionat de sport. Ambițioasă, determinată și care face ce îi place cel mai mult: scrimă.
 
Ce răspuns aveai pentru întrebarea „ce îți dorești să devii?” ?
 
Am știut dintotdeauna că vreau să fac sport de performanță. Provin dintr-o familie în care sportul este pasiunea care ne unește și care trasează modul de gândire.
 
Încă de când eram foarte mică am fost expusă la diferite sporturi, însă la 8 ani jumătate am descoperit scrima prin Clubul Școlar Sportiv Unirea și a fost dragoste la prima vedere. Am știut că asta este ceea ce vreau să fac și de atunci nu am renunțat la visul meu.
 
Apoi, prin sportivii mai mari de la club am aflat și de Fundația Comunitară Iași și de posibilitatea de a primi o bursă. Am transmis mai departe către părinții mei și m-au susținut atât pe mine, cât și pe fratele meu să aplicăm pentru burse.
 
Inițial, dosarul meu nu a fost admis, dar la o lună după rezultate am primit răspuns că sunt eligibilă, iar bucuria a fost foarte mare.
 
Cum reușești să ai rezultate școlare și extra-școlare impresionante și în același timp să fii o adolescentă cu o viață socială normală?
 
Cred că încerc să alternez cât mai eficient timpul pentru studiu și cel pentru scrimă. Pe lângă școală și scrimă îmi place să citesc și să pescuiesc, reușesc astfel să îmi limpezesc mintea, dar găsesc rar timp pentru alte pasiuni. Când nu învăț pentru școală înseamnă că sunt la un antrenament la scrimă. Însă motivația de a reuși este atât de puternică încât încerc să mă concentrez 100% în ceea ce fac.
 
De exemplu, când sunt plecată în cantonament nu există școală, dau tot ce pot pentru scrimă, însă drumurile lungi către competiții, către antrenamentele din țară le folosesc pentru a recupera materia de la școală și pentru a studia.
 

 
Fundația Comunitară Iași a împlinit 10 ani anul acesta, ultimii aproae patru ani i-am petrecut împreună. Cum a fost pentru tine colaborarea cu FCI?
 
Oamenii pe care i-am cunoscut la Fundația Comunitară Iași au făcut mereu ca procesul de înscriere pentru burse să fie simplu și să nu devină o povară. Aplic în fiecare an nu doar pentru că sprijinul financiar este extrem de important pentru mine, ci și pentru relațiile frumoase pe care le-am creat prin intermediul Fundației Comunitare Iași.
 
Cu prima bursă de la Fundația Comunitară Iași mi-am cumpărat mască și o sabie cu care am participat la Campionatul Național din acel an și l-am și câștigat. Acum nu mai folosesc acel echipament, dar îl păstrez. Mi-amintește de sprijinul pe care l-am primit de la Fundație și de emoțiile câștigării campionatului.
 
Așadar, sprijinul financiar este important, mai ales când vrei să faci performanță în scrimă. Echipamentul se uzează rapid, iar pentru a participa la competiții trebuie să ai mereu echipament funcțional care costă aproximativ 1.500 euro. Deci bursa îmi este de ajutor pentru că pot să plătesc pentru deplasări, pentru recuperarea medicală, pentru echipament.
 
Însă, această bursă înseamnă și sprijin, încredere și motivație. În acești ani de când sunt bursieră am avut ocazia să îi cunosc pe Andrei Stănescu de la Thinslices și pe Delia Iosub de la Transgor Logistik cu care am devenit prietenă.
 
Consider că este minunat că Fundația Comunitară Iași găsește pentru fiecare bursier un mentor cu care să țină legătura. Este încurajator să știi că mai este cineva care crede în tine, căruia îi pasă despre provocările prin care treci și încearcă să găsească soluții.
 
Fundația Comunitară Iași își propune să aducă împreună oamenii buni care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Ce este Fundația Comunitară Iași pentru tine?
 
Fundația Comunitară Iași este locul în care pot să cer ajutor atunci când am nevoie fie echipei de la Fundație, fie donatorilor. Dacă nu ar fi fost această bursă parcursul meu ar fi fost mai dificil. Cum spuneam, sprijinul financiar oferit face diferența în parcursul meu de sportivă de performanță, însă încrederea și susținerea primită de la Fundație îmi dau curaj să găsesc soluții când apar provocări.
 
Apoi, Fundația Comunitară Iași reușește să aducă mai aproape de comunitate elevi cu rezultate bune, dar și cu pasiuni extraordinare care au nevoie să știe că nu sunt singuri. Mi se par utile și activitățile care sunt organizate în cadrul Fondului de Burse pentru că reușești să cunoști alți copii care sunt conectați de dorința de a face performanță.
 

 
Cred că dacă ai oportunitatea de a ajuta pe cineva, trebuie să o fructifici. Pentru că uneori ceilalti au nevoie de ajutorul tau. Spre exemplu, în cazul meu, dacă nu am banii necesari pentru a acoperi un concurs, rămân acasă, pierd șansa de a demonstra ceea ce știu. Poate unui om i se pare că sunt destui oameni care ajută și nu-i cazul să se implice, dar bine faci, bine primești și niciodata nu știi când sau cum vei avea nevoie de ajutorul celor din jur. De aceea este important sa ajutăm cu ce putem, fie cu fonduri, fie cu timp, orice contează și orice este bine venit!
 
Amalia recomandă: Jocul interior și tenisul, W. Timothy Gallwey
 
Amalia Stan își dorește să câștige medalia de aur la Olimpiadă și i-ar plăcea tare mult ca scrima să fie un sport care să adune mai mulți suporteri. Participarea la concursuri și competiții nu este doar despre a-și demonstra ei că efortul depus merită, ci și despre a reprezenta țara în care se antrenează, studiază, trăiește.
 
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.