Dacă nu întrebi, răspunsul va fi întotdeauna nu.

29 Iulie 2024

Fondul de Burse FCI este cel mai longeviv program al Fundației Comunitare Iași. Ne pregătim să lansăm ediția cu nr. 14 în anul școlar 2024/2025.

În cadrul acestui program avem privilegiul să cunoaștem copii extraordinari, care muncesc suplimentar pentru a depăși provocări pe care nu ei le-au ales, și adulți care își asumă cu emoție și încredere într-un viitor mai bun rolul de donator.

Astăzi, împreună cu Ana-Maria Istrate, donatoare în cadrul Fondului de Burse, povestim despre implicare, grijă față de ceilalți și despre importanța contribuției fiecăruia dintre noi pentru a trăi într-o lume echitabilă.

Cine este  Ana-Maria Istrate?

Sunt un om care răspunde zilnic la întrebarea ”ce mâncâm astăzi?”. Dincolo de rolul de mamă și soție sunt antreprenor social, voluntar pentru Cercetașii de la Centrul Local Valea Lupului, pentru Asociația Eduvit fondată de autorul de carte Alec Blenche și alte activități, și analist financiar din 2008.

Fotografie din arhiva personală

Pentru cei care încă nu știu Zentropolis Garden și Minitropolis din Valea Adâncă sunt părți ale unei întreprinderi sociale, asta presupune „că investiți în comunitate  prin activități care susțin deopotrivă egalitatea de șanse pentru copii și respectul față de natură” așa cum spuneți și voi. Ce înseamnă o întreprindere socială și care este rolul ei în dezvoltarea comunității?

Întreprinderile sociale pot fi și sub forma unui srl, și a unui ong. Diferența este că un ong se finanțează din donații și sponsorizări, însă un srl trebuie să se finanțeze din resurse proprii. Iar când un srl este o întreprindere socială profitul pe care îl are este pentru investiție în comunitate și totodată oferă servicii la prețuri accesibile și oferă gratuități. 

Minitropolis a început ca un srl normal, dar împreună cu soțul meu ne implicam în activități sociale și auzind de conceptul de întreprindere socială ne-am dat seama că rezonăm foarte bine. Am explorat zona aceasta și am reușit să obținem fonduri pentru a dezvolta o întreprindere socială.

Iar pentru că în perioada pandemiei am înțeles cât de important este pentru copii să aibă activități în spațiu liber ne-am pus pe căutat un loc potrivit pentru activități. Așa am găsit livada din Valea Adâncă pe care am amenajat-o, iar în iunie 2022 am deschis-o publicului cu numele de Zentropolis.

Însă încă am un vis pe care nu l-am împlinit și anume să deschid o școală democratică în natură.

Iar printre toate aceste activități ai decis să devii donatoare în cadrul Fondului de Burse FCI. 

Eu vin dintr-o familie modestă, pentru mine educația a fost singura șansă. O șansă și o ancoră. M-am refugiat în citit și învățat. Deși am făcut o facultate fără taxă și am avut și bursă, din anul doi de facultate m-am angajat și această întreagă experiență m-a învățat că fiecare sumă este importantă și face diferența în a avea succes mai departe sau nu. 

Împreună cu soțul și fetița mea ne-am implicat în campanii punctuale mereu: să donăm un ghiozdan la început de an școlar, ghetuțe și cadouri înainte de Crăciun, însă programul Fondului de Burse ne-a cucerit pentru că presupune o relație pe termen lung. Procesul de selecție realizat de voi, la FCI, matching-ul dintre donator și bursier ne motivează parcă și mai mult când știi unde ajunge investiția ta. 

Noi am acordat 2 burse, 5.000 lei într-un an, și deși nu este o sumă mare, pentru bursierile noastre, eleve la liceul pedagogic, a fost o sumă care a contat. Este adevărat că nu am reușit să ne întâlnim la toate activitățile propuse în program, însă am cunoscut și alți bursieri și am fost surprinsă plăcut să văd că există copii cu preocupări și gânduri pentru viitor diferite de marea masă.

Ana-Maria, ai strâns o sumă importantă ca ambasadoare pentru un proiect de pe platforma de strângere de fonduri www.dragdeiasi.ro un proiect care își propune să ajute copiii cu TSA. Cum găsești timp, energie și resurse să te implici în proiecte diverse?

În activitatea pe care o desfășor am întâlnit familii care au un copil cu TSA și am văzut și înțeles cât este de complicată viața cu un astfel de diagnostic. O provocare care copleșește de multe ori și cred că orice ajutor este binevenit. 

Timp special pentru a fi voluntar aș spune că nu există, dar totodată cred în prioritizare. De exemplu, în ultimele trei săptămâni, când am avut o perioadă aglomerată la job, am pus deoparte rolul de antreprenor, de comunicator și voluntar și da, se vede …. Însă nu ai cum să le faci pe toate odată, așa că le faci pe rând. Am renunțat la vizionat seriale, la social-media, am învățat să planific activitățile pentru a avea timp de toate și mai ales să știu când să mă opresc și să iau decizii. 

decembrie 2022, lansare Fondul de Burse FCI ediția nr. 12

Cât și cum ne implicăm? Ce mesaj le-ai transmite celor care spun că „nu am resurse suficiente să mă implic?”

Dacă tu nu ai resurse să te implici, gândește-te la cei care nici măcăr nu au acest gând, al implicării. 

Cred că oamenii care au un simț al responsabilității puternic și spun „da, vreau să mă implic” vor găsi resurse. Așa cum spunea Răzvan Căzănescu că devii eficient când te pui în context inevitabil. Dacă promiți, nu există decât o singură opțiune: să găsești resurse. Dacă nu ai bani, poate ai timp sau poate ai o cunoștință. Important este să faci ceva, să duci mesajul mai departe. Dacă nu întrebi, răspunsul va fi întotdeauna nu.

Fundația Comunitară Iași a împlinit 12 ani de activitate în 2024. Sunt acțiunile FCI relevante pentru comunitatea ieșeană?

Fundația Comunitară Iași este un nume consacrat pentru activitățile cu sens din Iași. motiv pentru care se reușește matching-ul de sponsori și programe interesante. Care nu sunt punctuale, ci sunt pe termen lung și cu impact pe termen mediu si lung. 

Cum arată Iașul în 2030 prin lentila Anei-Maria Istrate?

Aș vrea să văd un oraș mult mai verde. Mi-ar plăcea o zonă strict pietonală. Visez la un transport public funcțional. Cred că o țară civilizată este una în care cei bogați folosesc transportul public.

Mi-ar plăcea un sistem de educație mai democratic, în care copilul să își exprime liber părerea, să nu fie unilaterală comunicarea și cred că tinerii forțează un pic sistemul, îl forțează să se adapteze la cerințele lor.

Am încredere că astăzi tinerii își aleg luptele cu mai multă înțelepciune, cred că își pun mai multe întrebări când se angajează în ceva. Ei au o maturitate la care generația mea a ajuns mai târziu și cred că ei vor reuși să se debaraseze de mentalități care ne țin pe loc. 

Sper să ne întoarcem un pic spre simplitate, autenticitate, naturalețe. 

Ana-Maria recomandă: Omul în căutarea sensului vieții, Victor Frankl și Inside Out, un film pentru cei mici și cei mari.

Bucuria de a împărtăși aceleași valori ne face să continuăm ore întregi discuțiile cu Ana-Maria. 

Blândețea, sinceritatea și optimismul Anei alături de implicarea ei activă în diversitatea cauzelor comunității ne dau încredere că orașul se dezvoltă împreună cu oameni ca Ana care sunt perseverenți, determinați și generoși în a-și împărtăși experiențele, de a mentora tineri și de a oferi resurse financiare. 

Încheiem cu îndemnul Anei să ne întoarcem spre simplitate, autenticitate și naturalețe.

***
Interviu realizat de Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare,  în 2023.