Cele mai bune rezultate se obțin în urma unui parteneriat dintre societatea civilă și mediul de afaceri.

23 August 2022

BorgWarner este una dintre companiile care cu entuziasm au sprijinit proiecte ale Fundației Comunitare Iași. Evenimente ca Swimathon și Cros pentru Școli au avut loc și datorită implicării companiei.
 
Din 2021, la inițiativa companiei, colaborarea dintre Fundația Comunitară Iași și BorgWarner s-a concretizat în Fondul BorgWarner pentru Educație astfel că împreună susținem învățământul tehnic prin diferite proiecte.
 
Astăzi, împreună cu Andreia Zaharia, HR Manager în cadrul BorgWarner Romania, explorăm subiecte ca responsabilitate socială și implicare civică.
 

 
Cine este Andreia Zaharia?
 
Sunt o persoană care pune multă pasiune în ceea ce face, implicată, orientată către oameni, deschisă să ofer celorlalți sprijin, îndrumare și un pic de inspirație.
 
Consider că fiecare dintre noi, prin puterea propriului exemplu, are rolul de a contribui la îmbunătățirea viitorului comunității. Prin implicarea și perseverența noastră, putem genera schimbări mici în prima etapă, dar care vor oferi rezultate spectaculoase în viitor.
 
Cred de asemenea, că din postura de mamă, colegă sau lider de echipă, ai ocazia să îi inspiri pe ceilalți și să îi încurajezi să se dezvolte astfel încât să fie și ei mai departe factori mobilizatori de fapte bune.
 
De ce alege BorgWarner să investească în comunitatea ieșeană?
 
Implicarea BorgWarner în comunitatea ieșeană corespunde principiilor noastre, care ne determină să oferim sprijinul necesar pentru a progresa împreună. Considerăm că prin exemplul nostru, putem motiva alte companii și ieșeni să se implice în proiectele în care cred.
 
BorgWarner are un impact important in comunitate prin cei 2000 de angajați, familiile lor, peste 1000 de colaboratori din companiile partenere. Întoarcem astfel comunității sprijinul pe care ea ni-l oferă în dezvoltarea noastră durabilă și sustenabilă de 14 ani încoace.
 
BorgWarner investește în educație și în proiecte care au impact pe termen mediu și lung. De ce este important să ne implicăm în comunitate?
 
Societatea, omenirea, a progresat prin cunoaștere. Am învățat să folosim resursele naturale mai întâi pentru a supraviețui, iar apoi odată cu trecerea secolelor oamenii au învățat cum să inventeze tehnologii, obiecte și unelte care să le facă viața mai ușoară, mai comodă, mai sigură și mai lungă. Mai mult, există studii care au demonstrat că civilizațiile care au investit în educație au evoluat mult mai repede și în mod sustenabil. Fără educație, oamenirea ar fi arătat astăzi cu totul diferit. România are nevoie de mult sprijin pe educație nu numai pentru o forță de muncă mai bine pregătită, ci și pentru o societate mai dezvoltată, mai civilizată, un mediu de viață mai sănătos și mai plăcut pentru generațiile viitoare.
 
Implicarea în comunitate face parte din ADN-ul BorgWarner. Este un mod de viață și un principiu de business, cel de a aloca resurse și timp pentru a sprijini comunitățile locale. Mai mult, credem în puterea exemplului personal și de multe ori, colegi cu funcții de leadership sunt primii care se înscriu ca voluntari pentru diverse activități, atunci când susținem o cauză. Privim comunitatea ca pe o familie extinsă, în care ne ajutăm unii pe ceilalți, atunci când este nevoie de noi. Ne bucurăm să vedem rezultatele muncii noastre în dezvoltarea comunității.
 
Aplicăm principii similare cu cele din zona de business, specifice BorgWarner: investim într-un viitor sustenabil pentru comunitatea în care activăm. Proiectele pe care alegem să le susținem respectă un principiu primar, dar esențial: generează rezultate și oportunități pentru mai multe generații. Iar aici se regăsesc domenii precum sănătatea sau educația, care reprezintă pilonii societății și care împreună, construiesc drumuri care ne conduc spre progres.
 
Investim financiar și cu alte resurse în proiecte care oferă, în primă instanță, soluții punctuale pentru probleme actuale, iar pe termen mediu și lung generează alternative viabile, care se transformă în oportunități fructificate de beneficiari.
 

 
Fundația Comunitară a împlinit anul acesta 10 ani de activitate, BorgWarner a sprijinit diferite initiative ale Fundației. Ne alegeți an de an, cu recunoștintă vă întrebăm: de ce?
 
Colegii mei au participat de multe ori la evenimente precum Swimathon sau Cros pentru Școli, deci am putea spune că suntem cunoștințe vechi. Îmi amintesc cu drag de primele evenimente pe care le-am organizat cand eram responsabil de comunicare în colaborare cu Alina de la FCI. De-a lungul anilor, am colaborat din ce în ce mai mult pe anumite activități sau proiect, iar recent am dezvoltat împreună Fondul BorgWarner pentru Educație. Acest grant oferă resurse financiare pentru învățământul liceal și academic având ca obiectiv modernizarea echipamentelor și a condițiilor de studiu din învățământul tehnic. Până în prezent, am investit zeci de mii de euro în modernizarea și achiziția de echipamente pentru 6 laboratoare de la facultăți și licee cu profil tehnic. În toamna acestui an, vom finaliza amenajarea altor 2 laboratoare, destinate aplicațiilor practice pentru studenții de la Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată.
 
Ne place să lucrăm cu oameni devotați unei cauze, care se implică cu tot sufletul în proiecte și se asigură că rezultatele sunt peste așteptări, de cele mai multe ori. Fundația Comunitară a devenit un etalon pentru ieșeni, iar proiectele sale realizate individual sau împreună cu diverși parteneri facilitează colaborarea și cooperarea dintre mai multe ONG-uri pentru a atinge un obiectiv comun. Cred că asta este esența activităților pentru comunitate: avem nevoie de un liant care să ne aducă pe toți împreună și care să ne determine să lucrăm împreună pentru a transpune în realitate o viziune comună.
 
Cele mai bune rezultate se obțin în urma unui parteneriat dintre societatea civilă și mediul de afaceri, pentru că cele două se potrivesc precum piesele unui puzzle. Este necesară puterea financiară a mediului de afaceri și ancorarea în realitate a societăţii civile, care identifica problemele comunității și are capacitatea de a genera soluții finanțate de către companii.
 
Astfel, obținem echipe de proiect de tip win-win, cu performanțe extraordinare, în beneficiul comunității din care facem parte.
 
Ne place să lucrăm cu echipa FCI si cu siguranta și lor le place de noi! Sunt creativi, spontani și vin mereu cu soluții dacă întâmpină dificultăți. Sunt profesioniști în ceea ce fac, avem încredere să le încredințăm resursele, imaginea noastră, proiectele în care credem și mereu ne-au depășit așteptările.
 

 
Gesturile mici sunt cele care fac diferența, iar noi ca oameni, nu putem trăi unii fără ceilalți. Solidaritatea ne-a adus până aici, iar dacă amândurora ne va fi bine separat, împreună ne va fi mult mai bine.
 
Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi este să înceapă să facă un gest mic, să doneze bani sau produse, pentru o cauză în care cred, personal, direct. Satisfacția pe care o ai atunci când faci un bine este neprețuită și îți oferă o stare de bine de care te vei îndrăgosti. Învățați și copiii să dăruiască celor care au nevoie, să ofere ajutor și să se ofere voluntari. E una dintre cele mai importante lecții sănătoase de viață pe care le-o puteți oferi.

 
Andreia recomandă: Multipliers, Liz Wiseman
 
Proiectele cu impact pe termen lung în comunitate sunt prioritate pentru BorgWarner, viziunea companiei și sprijinirea educației, în special a învățământului tehnic, ne încurajează să implementăm proiecte ale tinerilor ieșeni.
 
Deschiderea cu care Andreia Zaharia ascultă propunerile noastre și modul eficient în care se implică ducând proiectele la un nivel mai sus ne bucură și ne onorează.

 
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.