Toți ne-am dori să avem o comunitate care să ne țină în brațe când avem nevoie.
3 August 2022
Fundația Serviciilor Sociale Bethany și Fundația Comunitară Iași au colaborat de-a lungul timpului în diverse proiecte care au avut ca scop dezvoltarea comunității. Unul dintre cele mai recente programe în care ne-am implicat este Fondul de Urgență – Apel la solidaritate.
Astăzi, împreună cu Beatrice Darie, manager de programe în cadrul Bethany, înțelegem cum voluntariatul poate schimba direcții și perspective, dar și despre cât de valoros este să acționăm având nevoile beneficiarului ca punct de reper.
Cine este Beatrice Darie?
Un om care activează în domeniul care îi aduce satisfacții. Îmi place să fiu provocată de situațiile din domeniul meu. De altfel, creșterea mea profesională s-a bazat pe faptul că am avut parte de provocări și că am fost deschisă la nou, m-am întrebat Cum pot să rezolv?
În urmă cu câțiva ani aș fi răspuns că sunt extrem de analitică și perfecționistă pentru că asta simțeam că mă definește, acum, însă, știu că inovația și găsirea de soluții sunt obiectivele după care lucrez. Domeniul social, domeniu în care activez de mai bine de 20 ani, are nevoie de o abordare orientată spre beneficiar, dincolo de proceduri și standarde.
În sine sunt o familistă convinsă, sunt mândră de familia mea pentru că suntem uniți și ne iubim, și mai ales că fără a impune, copiii au preluat acest tipar de a trăi.
În februarie Fundația Comunitară Iași a fost nevoită să reactiveze Fondul de Urgență și Fundația Serviciilor Sociale Bethany alături de Asociația Civica au fost din nou parte din acest proces provocator.
Am stat la aceeași masă cu Civica și Fundația Comunitară Iași în 2020 când am deschis Fondul de Urgență, ne-am întrebat atunci cum putem folosi eficient resursele din comunitate. Fiecare organizație și-a asumat rolul pe care îl cunoștea cel mai bine, Fundația Comunitară Iași a strâns resuse, Bethany s-a orientat spre beneficiari, Civica a coordonat voluntari și a facilitat relația cu autoritățile locale. Împreună, prin acest fond am reușit să avem un impact mai mare în beneficiul comunității.
În februarie 2022 când am reactivat acest fond din cauza conflictului de la graniță, Bethany a coordonat activitatea de la Centrul de Tranzit, centru care a funcționat în perioada 1 – 31 martie și a însemnat un total de 308 refugiați ucraineni, grupuri extrem de vulnerabile, 111 dintre ei au fost doar copii care stăteau 3-4 zile în Iași. Fondul de urgență ne-a ajutat să avem resurse pentru acești beneficiari, de exemplu medicamente, dar totodată resursele din Fondul de Urgență ne-au dat posibilitatea să fim 100% alături de cei ce aveau nevoie acută de sprijin, și să nu fim nevoiți, într-o situație de criză să căutăm și donatori.
Colaborarea dintre ONG-uri scurtează timpul de intervenție atunci când stau la masă specialiștii și se uită spre același beneficiar.
Când și cum îți găsești timp pentru a face voluntariat?
În timpul facultății am început să fac voluntariat la World Vision și la Centru de resurse pentru comunitate. Oamenii de acolo au fost deschizători de drumuri, îmi amintesc deseori de ei și de impactul pe care l-au avut în dezvoltarea mea.
Voluntariatul este procesul prin care înveți și crești, îți aduce valoare ție ca om, iar apoi profesional domeniul în care faci voluntariat poate fi pe viitor un domeniu conex cu o carieră, dar este atât de important să înveți despre tine. Cred că noi, ONG-uri și instituții, nu valorizăm destul de bine voluntariatul, încă nu avem bine definită cultura voluntariatului, nu ne raportăm la voluntar ca la un angajat. Cred că dacă am promova mai bine această valoare am avea rezultate benefice pe termen lung în societate.
De asemenea, cred că este important să ai îndrăzneala, curajul, sclipirea că ideea ta este o valoare adăugată într-un proces care la un moment dat va face diferența în viața cui. De exemplu, când o idee de-ale mele pe care o am doar în stadiul de viziune este implementată, prinde rădăcini, prind și eu curaj să investesc mai mult, să dau din binele pe care îl primesc eu și altora și asta se traduce prin voluntariat. Este important să găsești și oameni deschiși să facă lucrurile pe care le propui.
Deseori auzim ”ajutorul meu este nesemnificativ”. Cum te raportezi la această credință?
Fiecare contribuție oricât este de mică poate să genereze o schimbare cu impact mai mic sau mai mare la nivelul celui care primește. De exemplu, atunci când îi dai unui copil să mânânce, îl ajuți ca în ziua respectivă să meargă la școala, va merge încă o zi datorită ție. Da, este un gest pe termen scurt, dar uneori sunt eficiente și de acolo putem crea practici și strategii pe termen lung. Este un impact în tot ceea ce facem.
Uneori, și în domeniul social apare o oboseală pe care o resimțim cu toții, dar cu toate acestea în virtutea acestei oboseli mă simt motivată să accept o provocare, fiecare are șansa să genereze o schimbare. De exemplu, o simplă discuție cu un beneficiar poate avea ecou mult mai târziu în viața sa, și mai apoi în comunitate.
Fundația Comunitară Iași își propune să aducă împreună oamenii care mișcă lucrurile și lucrurile care merită mișcate spre beneficiul întregii comunități. Cum a fost FCI alături de comunitate?
Efortul Fundației Comunitare Iași de a aduna resurse și de a le valorifica în comunitate a fost extraordinar de util. În ceea ce privește Fundația Bethany, după ce numărul refugiaților care veneau în România a scăzut, am început să ne gândim la a doua etapă de intervenție. Datorită experienței de la Centrul de tranzit am început să avem discuții cu finanțatorii cu privire la nevoile celor care rămân în Iași, dar și ce strategii ar fi eficiente. Așa a apărut Centrul comunitar pentru familii și copii din Ucraina, cu scopul de a ajuta ucrainenii să se integreze în Iași, dar și de a asigura un nivel de optim de calitate a vieții.
Trebuie să ne întrebăm ce putem face ca să creștem calitatea vieții, să se simtă bine aici. Sunt oameni care au lăsat totul în urmă peste noapte și cred că toți ne-am dori să avem o comunitate care să ne țină în brațe când avem nevoie. Putem să facem un pic mai mult decât să le arătăm unde este școala și spitalul. Putem să fim empatici și să le acordăm timp pentru a se integra în ritmul propriu.
Centrul comunitar pentru familii și copii din Ucraina funcționează de la 9 la 17. Așa cum îi spune numele este un centru deschis către comunitate unde organizăm activități pentru copii, ateliere educaționale, activități de recreere, cursuri de limbă engleză și vom începe și cursuri de limbă română. Pentru adulți organizăm ateliere de terapie prin artă, prin pictură, cursuri de engleză, consiliere juridică, servicii de consiliere psihologică (momentam căutăm un psiholog ucrainean pentru a lua acest rol). Mai mult de atât, suntem într-un dialog permanent cu beneficiarii ucraineni și de la ei aflăm care sunt nevoile lor actuale, preocupările lor. De exemplu, așa am aflat că pentru ei este important să creăm un spațiu în care ei să socializeze între ei, acest concept de tea/coffee nou pentru noi, valoros pentru ei. Au nevoie de interacțiune între ei într-un spațiu securizant și unde se află o echipă de specialiști pentru a putea fi alături de ei.
Ne dorim ca prin acest centru să nu dublăm serviciile care sunt oferite acum ucrainienilor, ci să le completăm. Ne propunem să funcționeze ca un hub comunitar în care orice altă instituție publică sau privată poate veni către acest spațiu spre beneficiul refugiaților. De asemenea, familiile vulnerabile au prioritate, dar fără a exclude alte familii de ucraineni.
Am reușit să deschidem acest centru cu ajutorul Care International prin FONPC, Bethany Christian Services și Amazon Development Center România prin Fundația Comunitară Iași.
Beatrice recomandă: Omul în căutarea sensului vieții, Victor Frankl
Beatrice Darie a ales la începutul anilor 2000 facultatea de Asistență Socială pentru că a rezonat cu valorile sale, un domeniu necunoscut, care părea provocator, dar care îi oferea ocazia să îi vadă pe ceilalți și să îi înțeleagă, mai mult decât să îi ajute, să fie atentă la nevoile celor din jur pentru a găsi modul potrivit de intervenție.
Căldura și bunătatea lui Beatrice nu sunt o enigmă pentru nimeni. Experiența bogată în domeniul serviciilor sociale, dragul de oameni și curajul de a inova ne ghidează, datorită lui Beatrice, să facem împreună din Iași un loc în care să fim mândri că locuim.
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.