Sfaturile mentorului m-au ajutat sa îmi înțeleg pasiunile pentru a-mi alege o cariera pe viitor.

24 Iulie 2024

În anul școlar 2023/2024 am lansat prima ediție a Fondului de Burse AMD, însă primele întâlniri cu #oameniiAMD au fost cu mult înaintea creării unui fond numit, pentru că investiția în educație este dincolo de o titulatură.

Ce ne-am propus, echipa de la AMD și noi, de la FCI, prin Fondul de burse AMD  a fost să aducem 10 liceeni cu rezultate foarte bune la învățătură și  pasionați de științe exacte împreună cu 10 specialiști din industria IT cu scopul de a crea relații de colaborare de ambele părți. 

La încheierea primei ediții, în care emoțiile, joaca și provocările nu au lipsit, ne-am dus către copii pentru a măsura succesul programului, pentru a ști unde și cum să îmbunătățim. 

Recunoaștem că nu ne-a surprins faptul că accentul a fost pus pe importanța relației de mentorat. În cadrul Fondului de Burse AMD fiecare bursier a fost ghidat de către un mentor de la AMD. Deși am propus și activități de grup și care au fost primite cu multă căldură, întâlnirile 1:1 au avut o contribuție profundă în dezvoltarea relației de colaborare dintre bursieri și donatori. 

Pentru Denisa întâlnirile cu Adina Bădărău, mentora sa, au contribuit la  înțelegerea mai bună a direcției profesionale și în luarea deciziilor informate legate de carieră, pentru Bogdan, perspectivele oferite de Cătălin Nechita , l-au făcut să înțeleagă mai bine ce înseamnă un mediu profesional în domeniul IT, în timp ce pentru Denisa, Ioana și Ramona relațiile de mentorat au fost de ajutor pentru a dezvolta abilități necesare unei viitoare cariere și în special,  îmbunătățirea abilităților de comunicare și de management. Delia, Cătălin și Maria au reușit să își stabilească obiective clare pentru viitor și dezvoltarea profesională, Ioana-Miruna mărturisește că în conversațiile cu mentorul său, Ovidiu Rădăcina, s-au deschis noi orizonturi referitoare la dezvoltarea profesională și este recunoscătoare pentru sfaturile valoroase. Denisa-Andreea a beneficiat de sesiuni de formare datorită mentorei sale, Angelica.

Deși regăsim frământările legate de carieră și dezvoltare profesională ca fiind deosebit de importante pentru toți cei 10 bursieri, povestind cu ei am înțeles că în egală măsură relația de mentorat a avut un impact în zona personală. 

Florin Bobric este mentorul care a ajutat-o  pe Ramona să își gestioneze eficient timpul și să devină mai perseverentă. Abilități pe care și Alexandru le-a însușit în urma procesului de mentorat cu Anca Maria Harja. 

Cătălin este mentorat de Ancuța Scînteie încă din 2019. Sprijinul financiar l-a ajutat pe Cătălin să își urmeze pasiunea de a fotografia și în egală măsură, sfaturile și recomandările pe care le-a primit de-a lungul timpului l-au ajutat să aibă încredere în abilitățile și talentale sale.

Pentru Ioana, impactul pe care relația de mentorat cu Florina Bejan a condus la stabilirea unui plan de viitor, în timp ce pentru Maria, mentoratul cu Emil, a însemnat să iasă din zona de confort și să învețe să socializeze mai ușor cu persoane necunoscute. Adrian Rotaru, mentorul Deliei, i-a oferit sfaturi care au avut impact pe termen scurt și care o ajută la proiectarea unei cariere.

Întâlnirile cu mentorii au îmbunătățit modul în care bursierii își privesc rezultatele și cum se poziționează în fața provocările care apar în timpul liceului, de la o gestionare mai ușoară a stresului până la gestionarea emoțiilor, au devenit mai responsabili cu sarcinile și planurile de viitor. 

Alături de bursieri suntem recunoscători pentru modul în care cei 10 #mentoriAMD au construit relațiile de mentorat, pentru implicarea de care au dat dovadă și pentru că, în final, astfel de parteneriate de ne dau încredere că binele se face împreună.