Să primești ajutor când ai nevoie este o condiție de supraviețuire și nu se poate să nu îl oferi când poți.

4 Iulie 2022

Fondul de Burse al Fundației Comunitare Iași este programul început în 2012 și care de-a lungul anilor a adunat donatori minunați și elevi fantastici. Însă, 2 ani mai târziu, datorită implicării lui Carmen Teodorescu, inițiativa noastră de a fi alături de elevii cu rezultate școlare foarte bune s-a multiplicat și am lansat prima ediție a Fondului de Burse Centric alături de Centric IT Solutions Romania.
 
Carmen Teodorescu este manager și trainer în cadrul companiei Centric din 2013.
 

 
Cine este Carmen Teodorescu?
 
O persoană cu multe pălării. Îmi place diversitatea proiectelor și să mă ocup de mai multe în acelasi timp. Îmi iau energie din proiecte diverse, din a lucra cu oameni diferiți.
 
Mă bucur să spun că mi-am găsit misiunea personală și cred că cea mai mare contribuție pe care pot să o aduc este din zona de învățare și apoi de a merge spre oameni și de a împărtăși ceea ce învăț.
 
Cum găsești timp după activitatea la birou să faci voluntariat, să te implici în diferite proiecte ale societății, să fii prezentă și activă?
 
Cred că din dorința de a ajuta. Îmi aduc aminte cînd eram copil îmi doream să fiu medic, să îi ajut pe ceilalți. Astăzi am ajuns să fiu manager, sa fac training sau sa facilitez diferite intalniri sau workshopuri. De asemenea coordonez programul de wellbeing si ma implic in programele de Charity si CSR. Toate aceste activitati presupun sa lucrez cu oameni si sa ajut, chiar dacă nu din rolul de medic.
 
Apoi, eu mă încarc cu energie când împărtășesc cu ceilalți. Pur și simplu îmi place să învăț, nu mă plictisesc niciodată să învăț lucruri noi și de aceea și cariera mea, activitățile mele se învârt în această zonă: învăț și dau mai departe ceea ce învăț.
 
De asemenea, îmi plac lucrurile care au semnificație și atunci când are sens pentru mine o activitate vreau să mă implic.
 
Cum s-a întâlnit Fundația Comunitară Iași cu Centric IT Solutions?
 
S-au întâlnit prin Ciprian Păiuș și Carmen Teodorescu.Aveam deja un an de când lucram în companie și am propus sa utilizam fondurile CSR și să investim în educație. Nu știam prea multe despre Fundația Comunitară Iași, dar am mers la recomandarea unui prieten către FCI. În 2014 au avut loc primele discuții și de atunci investim împreună în educație. Cred că totul devine mai ușor când împărtășim aceleași valori. Avem acum un fond numit Fondul de burse Centric, care prin activitățile de mentorat devine tot mai valoros atât pentru bursieri, cât și pentru mentori.
 

 
Fundația Comunitară a împlinit anul acesta 10 ani de activitate, compania Centric IT Solutions, prin intermediul tău, este alături de noi de mai bine de 8 ani. Ne alegeți an de an, cu recunoștintă vă întrebăm: de ce?
 
Colaborarea cu Fundația Comunitară Iași este fluidă și matură, iar proiectele Fundației susținute de Centric au crescut natural. Am întâlnit în Fundația Comunitară Iași profesioniști, oameni responsabili și pasionați de ceea ce fac, un mod de abordare pe care îl au experții. Încrederea a venit și datorită rapoartelor venite din partea Fundației, a transparenței de-a lungul proiectelor. Seriozitatea, comunicarea foarte bună, parolismul au pus bazele unei relații de lungă durată.
 
Fundația Comunitară Iași este un partener pe care ne bazăm pentru a ne ajuta să facem ca activitățile noastre să aibă impact în comunitate. Atunci când mergem către echipa de la Fundație, mergem către specialiști și împreună reușim să producem schimbări. Singuri nu am avea resursele necesare.
 
Cred că este important să ne susținem unii pe alții, așa că a fost natural să spunem da proiectelor Fundației. Chiar și când vremurile erau dificile si tulburi nu am putut să stăm deoparte. Am văzut că am putea și noi ajuta cu ajutorul Fundației Comunitare Iași și am acționat.
 

 
Carmen, de ce avem nevoie pentru a deveni donatori?
 
De prezența ta în ceea ce faci. Simpla ta dorința de a ajuta creează un impact. Cred că noi toți suntem conectati unii cu altii și tot mediul este într-o simbioză, așadar și o foarte mica atingere transmite un impuls în toată rețeaua pe care o formam împreună.
 
Uneori nu trebuie să faci altceva decât să faci un mic gest, să dai un like, un share și informația pe care o distribui apare în feed la un prieten care are nevoie.Nu știi niciodată cum o vorbă, o încurajare produce o diferență în viața altcuiva. Personal, am continuat proiecte și când am avut doar o singură persoană care a crezut în mine, am avut un singur elev la inceput ca participant, însă o singura persoana a fost o motivație suficient de puternică să continui și să am succes până la final.
 
Timpul tău pe care îl oferi este foarte important, și nu neapărat partea financiară.
 
Iar pe cei care sunt foarte tineri îi încurajez să se implice în proiecte diverse.Voluntariatul este o zonă de învățare extraordinară. Înveți mai ales despre tine, înveți să faci alegeri mai bune, afli ce abilități și aptitudini ai, poți găsi o nouă pasiune care să îți schimbe cursul vieții. Totodată este modul prin care ajungi să relaționezi cu diferiți oameni, creezi o rețea pe care te poți sprijini în viitor.
 
Pentru mine este de neprețuit impactul proiectelor în care mă implic. Rezultatele proiectelor se văd prin oamenii care ajung la rândul lor contributori, când tinerii cu care m-am întâlnit pe drum ajung să fie mentori, donatori, voluntari sau contributori în programe care produc schimbări în comunitatea în care trăiesc.
 
Carmen recomandă: Arta Fericirii. Manual de viață, Dalai Lama, Howard C. Cutler
 
De la manager la coordonator al unui program de wellbeing, de la organizator de campanii de fundraising la trainer de comunicare și public speaking, de la facilitator la suporter al politicii CSR in cadrul companiei Centric, Carmen Teodorescu jonglează cu toate acestea cu o stăpânire de sine fantastică. Calmul, naturalețea și autenticitatea pe care ni le transmite cu fiecare ocazie ne dau încredere că în comunitate există resurse extraordinare pentru a schimba direcții de lucru.
 
****
Acest interviu este realizat de Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.