Cele 9 inițiative comunitare din Vaslui finanțate prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” își anunță rezultatele
17 Iunie 2021
Mobilizare impresionantă a comunității vasluiene pentru a răspunde provocărilor locale din domeniul educației: 9 inițiative comunitare activate de Fundația Comunitară Iași, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România cu peste 237.000 de lei, au concretizat în mai puțin de 7 luni, zeci de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat peste de 1600 de vasluieni.
Fundația Comunitară Iași anunță finalizarea cu succes a celor 9 inițiative comunitare câștigătoare prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Timp de aproape 7 luni, grupurile de lucru au implementat soluții civice la probleme locale din domeniul educației, beneficiind de îndrumare din partea Fundației Comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 237.000 de lei din partea Lidl România.
La Vaslui, direcția strategică de educație a fost abordată în mod creativ și variat în peste 60 de acțiuni pentru comunitate, care au însumat peste 300 de ore de voluntariat și un număr care a depășit 1600 de beneficiari. În căutarea unor răspunsuri locale la provocări de educație, 15 iniţiatori dedicaţi comunităţii au contribuit pentru un viitor mai bun la Vaslui, prin dezvoltarea pasiunii pentru ştiinţe, a incluziunii şi dezvoltării armonioase a copiilor cu dizabilităţi sau creşterea spiritului civic printre liceeni.
Dintre numeroasele acțiuni, s-au evidențiat rezultate precum:
- Primele panouri fotovoltaice instalate pe acoperișul unei instituții de învățământ din municipiul Vaslui. Sistemul fotovoltaic acoperă consumul de energie de la etajul întâi al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” și poate fi folosit ca material didactic care vorbește de la sine despre conceptul de energie verde, producerea acesteia, şi nevoia de a investi în sustenabilitate.
- Amenajarea unui parc muzical incluziv în curtea „Centrului pentru copii cu dizabilități Vaslui”, de asemenea o premieră pentru comunitatea vasluiană. În cadrul activităților din parcul nou amenajat au participat peste 200 de copii la activități de meloterapie necesare dezvoltării potențialului psiho-emoțional în tandem cu exercițiile de recuperare locomotorie.
- Dezvoltarea unor comunități de pasionați ai domeniului STEAM precum: „Fizica ludică” – comunitate prin intermediul căreia se comunică despre fizică într-un limbaj atractiv, și „Doamna de științe” – un canal pe platforma Youtube unde s-au publicat videoclipuri cu experimente științifice demonstrative.
- Desfășurarea unui maraton civic online („CivicSpot”) cu webinarii organizate exclusiv de către liceeni vasluieni, cu invitați speakeri profesioniști din diferite locuri din țară.
- Crearea unui „hub verde”, amenajat din materiale reciclabile, care a găzduit ateliere de meșteșuguri și competiții de artă plastică de care au beneficiat peste 900 de elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviţă”.
„Proiectul HUB VERDE PENTRU LER a venit pentru comunitatea noastră ca o lecţie, ajungând la finalul său o stare de spirit pentru vasluieni. Când toți din comunitate se unesc ca să sprijine o cauză comună, schimbarea pe care și-o propun ajunge să producă de multe ori efecte mult mai mari, mult mai ample decât își imaginează. Soluţiile pentru problemele noastre sunt la noi, iar prin unitate orice imposibil devine posibil” – a declarat Cătălin Costel Luncanu – coordonator proiect Hub verde pentru Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Vaslui
„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” desfășurat la Vaslui, a venit ca un răspuns la nevoile și provocările reale ale comunității în domeniul educație, acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Iași pe parcursul a două luni de cercetare și dialog cu administrația locală și societatea civilă. Programul s-a desfășurat în simultan în Vaslui și alte 5 orașe din țară în cadrul ediției pilot lansată în vara anului trecut. În prezent, este în desfășurare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, ediția a II-a, cu oportunități și resurse la îndemâna ONG-urilor și grupurilor de inițiativă din 5 orașe noi.*
Pentru o relatare detaliată a rezultatelor proiectelor vasluiene , dar și pentru a fi la curent cu evoluția programului din ediția a II-a, se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pagina naționala de Facebook.
__
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.
Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 16 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 30 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent mai bine 46% din populația României are acces la o fundație comunitară și rețeaua este în continuă creștere.
Fundația Comunitară Iaşi îşi propune să aducă împreună oamenii care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Scopul Fundaţiei Comunitare Iaşi este construirea într-o manieră durabilă a unui viitor mai bun al Iaşului şi întregii regiuni, prin încurajarea bucuriei actului de a dona.
Contact manager comunicare: Corina Farcaş – corina.farcas@fundatiacomunitaraiasi.ro