Împreună, picătură cu picătură, putem crea oceanul.
16 August 2022
În urmă cu 8 ani, Fundația Comunitară Iași și Amazon Development Center România au dat startul unui parteneriat care să susțină educația și comunitatea ieșeană.
De-a lungul anilor, Amazon a răspuns afirmativ la diferite proiecte propuse de Fundația Comunitară Iași, însă în situațiile de criză am înțeles pe deplin generozitatea cu care oamenii din Amazon privesc societatea.
Astăzi, împreună cu Cristian Josan, Directorul General al Amazon Development Center România și Regional Lead în organizația de Product Safety and Compliance, responsabil de operațiunile de conformitate și siguranță ale produselor Amazon comercializate în emisfera vestică, descoperim motivele care stau la baza implicării companiei în comunitatea ieșeană.
Cine este Cristian Josan?
Cristian Josan de astăzi datorează foarte mult copilului Cristian care a fost impulsionat să își hrănească curiozitatea și spiritul de explorator. Sunt o persoană care iubește start-upurile, îmi place să construiesc echipe, organizații, dovadă în ultimii 11 ani, de când m-am alăturat centrului de dezvoltare Amazon din Iași, am construit organizații noi în Polonia, Costa Rica, Iordania și Olanda. Pasiunea de a construi combinată cu cea pentru aviație mi-am hrănit-o din copilărie, de la vârsta de 6 ani construiesc machete la scară. Visul meu este să pilotez avioane ușoare cu care să fac înconjurul lumii.
Tot în copilăria mea, petrecută la Deva, continuată cu liceul la Budapesta, am învățat să iubesc foarte mult natura și prefer locurile sălbatice și neumblate. Sunt un călător avid, îmi plac deopotrivă muntele, lectura și aventura, iar spiritul de explorator m-a ajutat să descopăr câte puțin din fiecare continent ( cu excepția Antarticii). În viață, m-am ghidat după modelul mamei mele, o femeie foarte puternică ce continuă să fie o sursă de inspirație și astăzi.
Să devii sponsor/donator este o alegere pe care Amazon o face cu responsabilitate și determinare. De ce alege Amazon să investească în comunitatea ieșeană?
Succesul pe care Amazon îl înregistrează aduce cu sine o responsabilitate asupra comunităților locale, asupra societății, a planetei și generațiilor viitoare. Am ales să spunem “da” proiectelor din comunitatea ieșeană pentru că ne pasă de cauzele în care credem, iar prin fiecare acțiune de CSR sau proiect în care ne-am implicat am dorit să dăm înapoi comunității din ce am realizat noi, fiind conștienți că fiecare acțiune va avea un impact fie el cât de mic.
Sprijinul pe care îl acordă Amazon este orientat spre a avea impact pe termen mediu și lung. Care sunt domeniile în care investește Amazon? Cum prioritizați proiectele în care vă implicați?
Avem două mari domenii pe care ne concentrăm atenția: educația și mediul înconjurător.
Educația pentru că este fundația pe care orice societate ar trebui să o aibă ca să crească sănătos, fiecare individ ar trebui să aibă acces la educație și la resurse pentru a se putea dezvolta armonios și a-și împlini potențialul. Mediul înconjurător, cu atât mai mult în vremurile pe care le traversăm, are nevoie de atenția noastră ca și generațiile viitoare să se bucure de un mediu curat, sănătos.
În plus, majoritatea proiectelor pe care le susținem vin de la Amazonieni, colegi cu un simț civic foarte dezvoltat. Sunt cauze în care ei cred, le susțin și se implică prin voluntariat. Fără implicarea lor activă, nu am fi reușit să ne aducem aportul în diverse proiecte și nu ne-am fi putut aduce contribuția. Și le sunt(em) recunoscător(i).
Educația este un drept stabilit prin lege, orice copil are dreptul la educație și la un cadru sănătos în care să își împlinească potențialul. Pentru noi este important să contribuim întrucât facem o investiție în viitoarele talente, posibil viitorii noștri colegi sau agenți ai schimbării care vor contribui prin geniul lor la dezvoltarea societății. Societatea noastră are nevoie de acești oameni vizionari, de pasiunea și spiritul lor întreprinzător.
Misiunea Fondului Științescu este conectată cu pasiunea noastră de a aduce inovație, acolo unde știința împreună cu tehnologia creează viitorul. În prezent asistăm la o transformare în ceea ce privește modul în care lucrăm, în care învățăm sau predăm informația. La această schimbare am asistat începând cu 2020-2021, când am început să lucrăm împreuna la Științescu Iași – ediția de digitalizare” pentru 3 școli iesene din mediul rural (Poieni, Șipote, Voinești). Sperăm că rezultatele și eforturile de digitalizare ale actului educațional să aibă un efect de cascadă și să ajute la implementarea în cât mai multe școli din România.
Susținem însă și proiecte din afara celor două arii, iar prioritățile se stabilesc în funcție de necesități și urgențe. De exemplu, focusul din acest an pe situația din Ucraina și pe a răspunde rapid nevoilor vecinilor noștri.
𝟏𝟔 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 au ajuns la 𝐂𝐞𝐫𝐧𝐚̆𝐮𝐭̦𝐢 în martie 2022, donație oferită de Amazon Development Center Romania
Fundația Comunitară a împlinit anul acesta 10 ani de activitate, Amazon a sprijinit diferite initiative ale Fundației. Ne alegeți an de an, cu recunoștintă vă întrebăm: de ce?
Colaborarea cu Fundația Comunitară Iași a început prin anul 2014-2015, prin intermediul proiectelor cu impact în educație: merită menționate aici Fondul de Burse, Crossul pentru Șccoli, Fondul Știintescu, pentru ca mai apoi să contribuim și la alte proiecte cu diferite cauze. Spre exemplu, Swimathon care a fost foarte apreciat de colegii noștri- unii dintre ei au participat în echipa de înotători, alții au donat, alții au organizat târguri unde și-au expus produsele pentru a crește valoarea donațiilor pentru cauzele pe care le-au susținut și în care au crezut.
Am regăsit în Fundația Comunitară un partener de încredere, determinat ca și noi, să vină în sprijinul comunității locale. Succesul fiecărui proiect realizat împreună, empatia și pasiunea de care dați dovadă în acțiunile întreprinse ne conving anual ca împreună suntem mai puternici.
Experiența voastră de 10 ani în acest domeniu ne dă încredere că știți care sunt nevoile din comunitate, că sunteți conectați la realitatea lor mai mult decât suntem noi din birourile noastre, iar resursele noastre sunt direcționate acolo unde este nevoie de ele astfel încât acestea să aibă impactul dorit. Relația de încredere s-a consolidat și prin transparența rezultatelor și a modului de lucru, iar faptul că avem acces la rapoartele proiectelor și reprezentanții noștri se întâlnesc cu echipa FCI contribuie la această alegere.
Colaborarea a fost una organică întrucât ne unesc aceleași principii ca responsabilitatea pentru comunitatea din care facem parte, gândirea pe termen lung și viteza de reacție atunci când este vorba despre ceva ce arde, este urgent. Un exemplu care îmi vine în minte este cel mai recent cu situația Ucrainei. Faptul că ați fost acolo, prezenți, proactivi, orientați înspre soluții ne-a dat încrederea și certitudinea că resursele sunt direcționate și investite corect și strategic.
Lucrăm împreună de peste 8 ani și am reușit constant să ne îndeplinim obiectivele comune și să ne bucurăm de rezultatele avute.
Situațiile de criză ne-au determinat să activăm în pandemie Fondul de Urgență și să îl reactivăm în februarie 2022 în contextul conflictului din Ucraina. Amazon a fost unul dintre partenerii de încredere care au contribuit la acest fond și am reușit astfel să avem un impact în comunitatea care avea nevoie de sprijin. Noi am înțeles că sponsorizările/donațiile pe care le face Amazon nu vin din obligație, ci mai degrabă dintr-o dorință de a ajuta comunitatea. Ce stă intrisec la baza actului de a sponsoriza/dona?
Ca Amazonieni avem atât o responsabilitate, dar și o misiune de a ajuta. Pentru noi actul de donație nu este o simplă tranzactie, ne implicăm activ în acțiunile luate și încercăm, împreună cu partenerii noștri, să fim un sprijin acolo unde este nevoie. Suntem zilnic inspirați de Amazonieni din toata țara, care au ales să facă donații sau să ajute la graniță ca voluntari și să ofere sprijin. Cred că nevoia intrisecă de a ajuta, de a contribui, de a face o diferență în lume stă la baza actului de a sponsoriza. Cu siguranță face bine atât celor cărora donăm, dar ne face și nouă bine și ne aduce un grad de satisfacție să știm că am putut contribui cumva, chiar dacă doar cu puțin.
Ce mesaj ați transmite celor care citesc acest interviu și cred că ajutorul lor este nesemnificativ?
Deseori ne putem confrunta cu asta și aici ajută o schimbare de perspectivă. Sprijinul de orice fel (financiar, voluntariat etc), oricât de nesemnificativ poate părea celui care îl oferă, va fi pentru cauza susținută un pas în față și va avea un impact considerabil în dezvoltarea comunității. Împreună, picătură cu picătură, putem crea oceanul; ceea ce în percepția lor pare nesemnificativ, poate fi suficient sau mult pentru cineva în nevoie. Încurajăm orice fel de implicare de resurse (donații, timp, energie, cunoștințe) pentru că suntem conștienți că doar împreună putem avem un impact mai mare în comunitate, cu efect de cascadă.
Cristian recomandă: Samurai!, de Saburo Sakai. Este povestea autobiografica a unui celebru pilot din Japonia imperiala, care depaseste o serie de provocari prin integritate, modestie si stoicism pentru a-si atinge visul de a deveni pilot de vanatoare in marina imperiala japoneza.
Încrederea cu care vorbește Cristian Josan despre accesul la educație, responsabilitate socială și grijă față de mediul înconjurător ne încurajează să nu renunțăm să oferim sprjin când este nevoie și să creștem în continuare parteneriate care să fie benefice comunității.
Biroul de poveste al lui Cristian Josan nu este doar locul preferat al copiilor care îl vizitează, ci mai mult de atât, inspiră la un Iași în care copiii se joacă liber și călătoresc în lumi imaginare folosindu-și creativitatea si curiozitatea.
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.