„Fii realist, dorește-ți mereu imposibilul”

16 Martie 2017

 

Ce te face fericit?”, Ștefănel privește reflexia din ceșcuța cu ceai și își îndulcește privirea în timp ce rostește cuvintele: „Să-mi depășesc mereu condiția. Să mă reinventez. Știu că asta mă face fericit atât pe mine cât și pe părinții mei. Nu aș suporta să mă dezamăgesc pe mine și cu atât mai puțin să-mi dezamăgesc familia și oamenii dragi mie.”

În clasa a 6-a, Ștefănel Turcu interacționa pentru prima dată cu ceea avea să devină o provocare și o pasiune totodată. Povestește cu glasul plin de bucurie cum își petrecea timpul la un coleg de clasă, căruia părinții îi cumpăraseră un calculator: „Înțelesesem că asta vreau să fac și că îmi doresc să dau la Liceul de Informatică.” Mai mult decât atât, înțelesese că trebuie să-și părăsească satul natal, familia, prietenii și să vină în Iași. Pe chipul său se citește un zâmbet senin când își aduce aminte de reacția mamei sale: „Du-te la Liceul de Informatică și văd eu cum te țin.”

Fii realist, dorește-ți mereu imposibilul”, vorbele lui Paulo Coelho au devenit acum crezul lui Ștefănel, care a găsit în Iași un hibrid de experiențe. Bine motivat, ambițios și gata să întreacă imposibilul, acum este elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică, face pregătire cu elevii mai mici, face parte din Cercul de Istorie și datorită pasiunii sale, este bursier al Fondului de Burse Centric. Entuziasmat, începe să povestească despre Carmen, mentorul lui și în cele din urmă, prietenă: „Mă consult cu Carmen chiar și în cele mai mici decizii, știu că ea are mereu o vorbă înțeleaptă în ghiozdănelul experienței.” Totodată, a învățat ce înseamnă să activezi în sfera IT și asta l-a motivat să adune cunoștințe, să interiorizeze experiența, să devină profesor universitar și, la rândul său, un mentor pentru studenții săi.

Ștefănel a înțeles esența Fondului de Burse Centric: pasiune, experiență și motivație.