Finaliștii concursului Fondului Antreprenorilor Locali

9 Mai 2017

Juriul competiției de revitalizare urbană organizată de Fundația Comunitară Iași, alături de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a identificat patru proiecte din cele opt transmise care au potențial maxim de implementare, acestea obținând cel mai mare punctaj.

În perioada următoare (08 – 15 mai), reprezentanții Fundației Comunitare Iași, ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și ai echipei de evaluare a Fondului Antreprenorilor Locali, vor discuta cu primele 4 proiecte din clasament pentru rafinarea tehnică a soluției câștigătoare și posibilitatea inițierii unei colaborări între primele patru inițiative din clasament.

Clasamentul ideilor înscrise în concursul de proiecte din cadrul Fondului Antreprenorilor Locali este următorul:

Nr. crt.ProiectOrganizație / Instituție aplicantăPunctaj
1Joc, Sport si SocializareMihaela Sîrbu342
2Foișor pentru recreere și petrecere a timpului liberAsociația Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații (ASAFCI)281
3Fit Your Nature!Asociaţia „Grupul Local BEST” Iași (BEST)269
4Amenajarea spatiului verde dintre caminele T3-T4Grupul de inițiativă „Arhitistic” (Mihael-Ionut Furdu, Georgiana Butnariu)256
5A better placeLiga Studenților Facultății de Automatică și Calculatoare Iași (LSAC)198
6Revitalizare CampusAsociatia Studentilor Arhitecti din Iasi (ASAI)175
7Sală de lectură / recreație în aer liberAsociația Liga Studenților Electroniști din Iași163
8StudParkCezar-Ștefan Fandolea147

Ideile înscrise în proiect au fost evaluate în perioada 27 aprilie – 5 mai 2017. Juriul a fost format din doi reprezentanți ai antreprenorilor, un arhitect, un reprezentant al Primăriei Municipiului Iași, doi reprezentanți ai TUIASI și unul al Fundației Comunitare Iași. Membrii juriului au ținut cont în evaluare de acele inițiative care vor produce o îmbunătățire în activitățile beneficiarilor vizați și care vor produce schimbări pe termen lung pentru cât mai multe persoane.

Reperele de evaluare au fost:

  1. Impact: problema relevantă în comunitate; schimbare/îmbunătățire în activitatea beneficiarilor; schimbări pe termen lung.
  2. Buget: pentru ce anume se solicită finanțarea; încercări de finanțare din resurse proprii.
  3. Beneficiari: categorii beneficiari; număr de beneficiari implicați; modul de influențare a beneficiarilor.
  4. Prezentare, administrare și impact vizual: descrierea activităților; raport cost – rezultate satisfăcător; claritate, încadrare în calendar; monitorizare și evaluare clară.
  5. Sustenabilitate: cooptarea a diferiți membri ai comunității pentru replicare; plan concret de sustenabilitate post lansare.
  6. Potențialul de a dezvolta comportamente și atitudini: numărul de persoane implicate în implementare; numărul de ieșeni care intră în contact cu proiectul și vor fi influențați.
  7. Capacitatea echipei: capacitate de implementare; experiența echipei.

Grila de notare pentru fiecare item de evaluare a fost: 1 – nu există; 2 – incert; 3 – satisfăcător; 4 – bun; 5 – foarte bun.

După ce are loc validarea câștigătorului, echipa proiectului are la dispoziție patru luni pentru a-l implementa, până în prima zi a lunii septembrie.

***

Fondul Antreprenorilor Locali a fost inițiat de Fundația Comunitară Iași în anul 2015, prin intermediul Cardului Comunității – program de dezvoltare comunitară prin care se sprijină antreprenoriatul local. Antreprenorii implicați în acest program au constituit un fond de finanțare nerambursabilă a proiectelor de revitalizare urbană, fiind vizate pentru a primi bani acele proiecte prin care spațiile devalorizate din Iași își recapătă utilitatea și estetica.

La ediția pilot a Fondului au contribuit antreprenorii: Tuffli, Tulip, Jassyro, Hill Center, Papucei, Junior Clinic, Teo’s Café, Cuptorul Moldovencei, Cake Expert, Retro Caffe, Aroma Zen, Voila Coffe, Frișcot, Restaurant Traian, Artizan Café, La băcănie, Mignon.