Cred că la baza reușitei stă echipa și colaborarea

14 Iulie 2022

Printr-un proiect înscris la ediția din 2019 a Swimathon-ului am avut bucuria să o cunoaștem pe Florentina Agache, președintele Asociației Ștergem o Lacrimă, manager de proiecte și întreprinzătorul campaniilor și faptelor bune ale asociației care au fost finalizate cu succes în ultimii cinci ani.
 
Asociația Ștergem o Lacrimă a inițiat o campanie de sprijinire a refugiaților la scurt timp după izbuncnirea conflictului, două luni mai târziu a beneficiat de granturi oferite prin Fondul de Urgență – Apel la solidaritate și astăzi, ne reîntâlnim cu Florentina Agache să înțelegem cum reușește mereu să fie alături de cei ce au nevoie.
 
Cine este Florentina Agache?
 
Înainte de orice sunt om, mamă, soție și din acest motiv înțeleg nevoile tututor, sunt o persoană empatică, corectă, înțelegătoare, veselă și știu să aduc bucurie în inimile oamenilor, un zâmbet pe fețele tuturor, să șterg o lacrimă căzută pe obrazul unei mame, a unui copil, a unui/ei bătrân/e.
 

 
Deși programele Asociației Ștergem o Lacrimă nu vizează refugiații, ați venit cu resursele pe care le aveați în întâmpinarea nevoilor refugiaților din Ucraina. Cum ați găsit resurse într-o situație de criză?
 
Într-adevăr, beneficiarii Asociației sunt copiii și familiile defavorizate din mediul urban și rural, seniorii, dar nu în ultimul rând și persoanele grav bolnave, pe care încercăm să-i sprijinim financiar când au nevoie.
 
Însă, nu am putut să stăm deoparte când la câțiva kilometri de noi ucrainenii aveau nevoie de ajutor. Pe 27 februarie 2022 am preluat un spațiu pe care l-am amenajat ca centru de tranzit pentru persoanele refugiate din Ucraina. Primul pas a fost să facem curățenie și am pregătit 10 paturi. În zilele care au urmat, cu sprijinul comunității, am reușit să găzduim 33 de persoane aproape în fiecare zi și totodată să le asigurăm trei mese pe zi, îmbrăcăminte, medicamente, transport, dar și asistență pentru nevoile personale atunci când a fost cazul.
 
Iar în aprilie, granturile de la Fundația Comunitară Iași au venit exact în momentul în care aveam nevoie. Eram deja în situația în care renunțasem să mai găzduim persoane refugiate din Ucraina pentru că situația financiară devenise critică, stocurile noastre erau reduse. Ne gândeam deja la un plan B pentru a putea cumva continua activitatea, însă deja trebuia să suplimentăm efortul și munca depuse mult mai mult.
 
Finanțarea primită de la Fundație ne-a făcut să devenim mai încrezători și am reușit să găzduim refugiații care intrau în România. În plus, am reușit să oferim articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, produse de igienă, medicamente, hrană caldă, dar și alimente neperisabile pentru cei care locuiau în locuințe închiriate sau/și în centrele permanente de primire a refugiaților.
 

 
Cum s-a întâlnit Fundația Comunitară Iași cu Asociația Ștergem o Lacrimă?
 
Cu echipa Fundației Comunitare Iași ne-am întâlnit în anul 2019 la Swimathon prin înscrierea pe platformă. A fost un context de strângere de fonduri care ne-a și apropiat și discuțiile dintre Asociație și Fundație ne-au determinat să rămânem aproape de inițiativele FCI.
 
Cred că Fundația Comunitară Iași are un impact foarte mare asupra comunității ieșene, deoarece împreună cu FCI și celelalte ONG-uri pot învăță să organizeze contexte de strângeri de fonduri pentru anumite cazuri umanitare, educație, mediu, dar, totodată, FCI setează și niște repere pe care ONG-urile mici le pot lua ca exemplu.
 
Personal, am învățat multe lucruri frumoase de la seminarele organizate, din programele de training și mentorat de care am beneficiat datorită inițiativelor Fundației. Suntem mândri că Fundația Comunitară Iași este alături de Asociația Ștergem o Lacrimă.
 
Vorbiți cu multă căldură despre un ”împreună” care schimbă mentalități. Am putea, oare, reuși să producem schimbări la nivelul comunității dacă nu ar exista colaborare?
 
Cred că la baza reușitei stă echipa și colaborarea. De asemenea, colaborarea dintre ONG-uri este importantă. Noi, la Asociație, întâlnim cazuri sociale care au nevoie de sprijin din partea mai multor entități. Sau, de multe ori, cazurile medicale au nevoie să strângă o sumă foarte mare de bani și este dificil să reușești singur să mobilizezi o comunitate.
 
De altfel, cred că ONG-urile pot colabora și ca să împărtășească bune practici sau lucruri care nu au funcționat în demersurile lor, schimbul de experiență este extrem de valoros și este un câștig pentru organizațiile la început de drum să învețe de la cele cu mai multă experiență.
 

 
Îmi doresc ca oamenii să aibă mai multă încredere în ONG-uri. Un ONG decide pentru fiecare caz pe care îl promovează dacă are într-adevăr nevoie, face o anchetă socială și întotdeauna există o transparență a modului de lucru. Banii donați merg către cazurile sigure. Donatorii pot afla mereu informații și se pot implica într-un caz pentru că porțile noastre sunt deschise atât finanțatorilor, dar și donatorilor individuali.:
 
Florentina recomandă: Prima stea a nopții, Susan Elisabeth Phillips
 
Cu responsabilitate și devotament Floretina Agache vorbește despre fiecare persoană în parte cu care a reușit să lucreze. Energia, optimismul și curajul de care dă dovadă ne impresionează de fiecare dată.
 
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.