În anul 2012 Fundația Comunitară Iași, în colaborare cu Asociația Rotalent, a lansat prima ediție a Fondului de Burse. Scopul acestui proiect a fost susținerea a 5 tineri cu performanțe școlare și extrașcolare ridicate.
Pentru prima sesiune a acestui fond s-au mobilizat 12.500 lei și au fost susținuți 5 elevi, cu o bursă individuală de 1.800 lei până la finalul lunii februarie 2013 (total 9.000 lei), iar 1.000 lei au fost utilizați pentru acoperirea costurilor de implementare a proiectului. Alți 2.500 lei au fost oferiți în cadrul rundei a doua a Fondului de burse, lansată în octombrie 2012.
Cei 5 elevi cu aptitudini ridicate care au fost susținuți în această primă ediție:
Georgiana Chelărașu este olimpică națională la chimie și se numară printre puţinii elevi pentru care şcoala reprezintă mai mult decât un cumul de cunoştinţe, discipline, teme sau dascăli. Pentru ea, şcoala a devenit locul în care a aflat din timp ce haină i se potriveşte cel mai bine. A ales-o pe cea a profesionalismului, cu precădere pentru materii ca matematica, fizica și chimia, având toate accesoriile de rigoare: exerciţiu susţinut, ambiţie, determinare, varietate.
Testimonial: „Auzim foarte des clișee de tipul <<înveți pentru tine>>. Nu acumulăm informații doar pentru noi, ci și pentru societate, pe care într-o zi o vom schimba în bine. Ajutând tinerii care își doresc să facă performanțe contribuim la dezvoltarea comunității în care trăim.”
**
Este aproape inutil să enumerăm toate reuşitele lui Andrei Pașa, motiv pentru care am ales să subliniem ce se află în spatele zecilor de premii la matematică, fizică, la olimpiadele naţionale și concursurile internaționale, la concursurile de şah sau de înot: curiozitatea. O calitate care-l va ajuta să ajungă acolo unde își propune.
În ce a investit bursa: într-o tabără de matematică unde a avut parte de îndrumarea unor profesori foarte buni.
Testimonial: „… iniţiativa acordării unei astfel de burse, ca şi realizarea Galei, este un act lăudabil pentru care organizatorii ar trebui felicitaţi, iar donatorii îincurajaţi să facă astfel de investiţii în viitorul oraşului şi, până la urmă, al ţării.”
**
Brenda Istrate este olimpică naţională la Limba şi Literatura Română. Poveştile bine scrise şi-au găsit mereu ascultători. Chiar şi atunci când naratorul nu era cel mai iscusit, firul care ghida personajele a menţinut curiozitatea până la ultima pagină. Brenda reuşeşte să le facă excelent pe amândouă şi chiar mai mult de atât: să fie un narator desăvârşit, să ne facă părtaşi la acțiune şi să ne determine să vedem dincolo de rândurile scrise unele sub altele.
În ce a investit bursa: achiziționare de cărți de specialitate pentru dezvoltarea pasiunii ei.
Testimonial: „… mulțumesc încă o dată pentru că susțineți performanța ieșeană, implicându-vă în comunitate și încercând să ne demonstrați că tinerii capabili de performanță încă sunt apreciați și susținuți”.
**
Pâna la urmă ce face diferența între a fi genial și a fi banal? Se pare că Simona Sîrbu a găsit la momentul oportun răspunsul la această întrebare: iniţiativa. Dorinţa de a ieşi din propria zonă de confort şi de a valorifica tot soiul de oportunităţi. Simona îmbină într-un mod cât se poate de armonios frumuseţea cântului vocal clasic cu rigoarea gândirii muzicale avansate, calități ce au propulsat-o ca laureat al numeroaselor olimpiade şi concursuri naţionale.
În ce a investit bursa: taxă participare la concurs, rochie pentru concurs, curs de engleză Cambridge.
Testimonial: „Doresc să mulțumesc tuturor celor din comunitate care au crezut în mine și în talentul meu și au decis să mă ajute cu puțin din puținul lor.”
**
Probabil că atunci când te îndrăgostești de muzică o faci pentru totdeauna. Iar când te și pricepi să răsfeți urechile celor din sală, te gândești serios că acolo îți şade cel mai bine. Mario Gălăţanu şi-a dat seama de toate aceste elemente la momentul potrivit, aspect care l-a ajutat să facă paşi corecți şi decisivi. Cu chitara în brațe şi cu solfegiile în față, elevul de clasa a VI-a s-a obişnuit rapid cu scena. Este perseverent din cale afară, motiv pentru care nu se duce la niciun festival nepregătit. Pâna la urmă, asta i-a creionat personalitatea de artist, dar mai ales dorinţa de a sensibiliza şi de a transmite stări dintre cele mai nobile prin arta cantoului.
În ce a investit bursa: participare la un concurs de canto în Frankfurt.