Fondul Științescu se deschide pentru pasionații de științe, în 2016-2017

12 Octombrie 2016

Fondul Științescu, edițita 2016-2017, demarează pe 12 octombrie a.c., după ce, prin ediția pilot au fost finanțate 10 proiecte care revitalizează educația în domeniile STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică), în valoare totală de 85.723, 24.

Până pe 9 noiembrie, ieșenii pot înscrie proiecte dedicate elevilor, prin care să le deștepte pasiunea pentru științe prin joacă, experimentare și creativitate, provocându-i să-și exerseze gândirea laterală pentru a asimila cunoștințe și abilități tehnice. Proiectele selectate vor primi finanțări de până în 12.000 de lei, pentru a fi implementate.

Fondul Științescu Iași, program coordonat de Fundația Comunitară Iași, este derulat cu sprijinul industriei IT, prin participarea Fundației Româno-Americane. 14 companii din Iași au donat pentru a constitui fondul pe care îl poate accesa orice ieșean, dacă este elev, profesor, student, cercetător, ONG-ist sau, pur și simplu, pasionat de științe, ca să aducă elevii ieșeni mai aproape de spectacolul STEM.

Pe parcursul ediției pilot, din 2015-2016, prin cele 10 proiecte derulate, 2.650 de elevi au participat printre altele, la activități creative în robotică, științe exacte sau meteorologie. Au fost deschise cluburi de robotică în școli ieșene, au avut loc spectacole științifice și sesiuni de workshop-uri de aprofundare a abilităților tehnice. 20.290 de ieșeni au intrat în contact, prin colegii și, respectiv, copiii lor, cu spritul promovat de Științescu, care urmărește să reactiveze pasiunea pentru științe.

65 de ieșeni au făcut parte din echipele de proiect și, atât prin timpul și cunoștințele oferite voluntar, cât și prin spațiile gratuite pe care le-au obținut ca să desfășoare activitățile educaționale, au investit în comunitate peste 70.000 de lei. 27 de școli au fost implicate.

Conform rapoartelor elaborate de Inițiativa pentru Inovație a Uniunii Europene, până în 2020 vor fi deschise 3.7 milioane de noi locuri de muncă în sectorul tehnologic. În România, activitatea în domeniul înaltei tehnologii este foarte scăzută în raport cu media europeană, iar rata de absorbție a tinerilor în facultățile cu profil real este în continuă scădere. După ce în 1990, 68% dintre absolvenții de liceu alegeau să urmeze formarea universitară în domeniul tehnic, numai 25% mai făceau această alegere în 2011. În plus, testele PISA arată că 40% dintre elevii români nu reușeau în 2012 să înțeleagă noțiuni elementare din științe și matematică. Capitalul de inovație scăzut în România și dinamica defectuoasă a activităților din domeniul înaltelor tehnologii se corelează cu dezinteresul  elevilor pentru științe. Fondul Științescu a fost lansat pentru a reactiva pasiunea adolescenților pentru științe, ca să asigure viitorul bazin de inovație și dezvoltare tehnologică.

Aflați mai multe informații pe site-ul oficial: http://iasi.stiintescu.ro/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/stiintescu.iasi/?fref=ts