Lucrurile se întâmplă când oamenii colaborează.

18 August 2022

În 2015 Fundația Comunitară Iași a lansat Fondul Antreprenorilor Locali prin intermediul Cardului Comunitățîi – program de dezvoltare comunitară prin care s-a sprijinit antreprenoriatul local. În 2017, sub umbrela Fondului Antreprenorilor Locali și împreună cu TUIAS a avut loc o competiție de idei cu scopul de a găși soluțîi de revitalizare urbană și astfel am cunoscut-o pe Georgiana Butnariu, studentă și câștigătoare a concursului de soluții. În 2021 am avut bucuria să ne revedem tot datorită unui concurs de proiecte, Iași- #Smarter_city, unde proiectul Georgianei și al lui Iftimie Stelarian a ieșit câștigător.
 
Astăzi, Georgiana Butnariu inițiează, dar și implementează proiecte, este arhitect stagiar.
 

 
Cine este Georgiana Butnariu?
 
Am să fac o descriere sumară: sunt absolventa a Universității Gheorghe Asachi din Iași, Facultatea de Arhitectura G.M. Cantacuzino, în prezent arhitect stagiar la firma de proiectare ARTCA, cu sediul în Iași.
 
Ce răspuns aveai pentru întrebarea „ce îți doreșți să devii?”
 
“Ce iți dorești să devii” a fost o întrebare cu multe nuanțe pentru mine. Ce voiam să fac era incert, ce era cert este că îmi doream să fiu artist, dar fară să urmez o facultate de arte. De ce? Din simplu motiv că exista credință generala că arta nu aduce o viață împlinită, ci doar o lupta continua de supraviețuire. Întrucâtva adevărat, daca privim modul de raportare a oamenilor la artiștii contemporani.
 
Momentul în care m-am hotărât că vreau să devin arhitect a fost undeva în liceu, constrânsă de timp pe de o parte, purtata de pasiune pe de alta parte. Am avut mereu o inclinație spre arte, și o pasiune pentru filosofie și psihologie. Arhitectura este intersecția care le cuprinde pe toate, într-o combinație aproape transparenta ochiului necunoascator. Fiind arhitect de Romania, să afirm asta este aprope eronat, pentru că arhitectura în Romania și-a uitat latura artistica, și-a uitat filosofia, este doar o intocmeala de documentații care trec prin interminabilul tandem de filtre legislative care macină orice sensibilitate filosofica a unui intenții arhitecturale. Să construiești și să fii arhitect sunt doua lucruri diferite. Dar da, am vrut să fiu arhitect la un moment dat pentru că voiam să fiu un artist, și nu unul grafic, ci un artist pentru oameni.
 
Îmi amintesc cu drag momentele de pregătire pentru admiterea. Eram dedicata trup și suflet examenului. A fost greu, greu a fost și după ce am intrat la facultate. Dar a fost frumos. Facultatea de arhitectura este o experiență unica. Viață de arhitect este, așa cum se spune, o vocație, adică un fel de a fi în sine. Pentru toți cei care visează să devina arhitecți, le doresc curajul de a-și exprima întreagă forță a creativității lor, și cel mai important rezistenta, vor fi multe nopți albe. Dar stați liniștiți, facultatea vă pregătește din timp pentru asta.
 
Fundația Comunitară Iași își propune să aducă împreună oamenii buni care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Ce este Fundația Comunitară Iași pentru tine?
 
FCI este într-adevăr un mecanism care mișcă lucrurile. Este o mișcare care încurajează un fel de a fi cu orientare spre viitor. Sunt lucruri pe care le vedem în poze, pe rețelele de socializare, și ni se spune că așa este lumea acum, dar FCI face lucrurile să devina realitate. Proiectul Port ALL este un astfel de exemplu. Este prima tentativă de a aduce mobilierul smart în viață urbana a Iasului, de a transforma în realitate un concept care pentru mulți era doar o idee. Astfel de mișcări sunt cele care antrenează cu adevărat un spirit civic de a vrea să facem mediul în care trăim mai bun.
 
Recunosc că prima data când am ales să colaborez cu FCI nu știam foarte multe despre organizație. Era doar iniatiatorul unui concurs, concurs sponsorizat la rândul lui de antreprenori din Iași. Cu trecerea timpului am ajuns să ne cunoaștem mai bine și să realizam că ceea ce mișcam în jur se intersectează într-un punct comun. Eu aveam idei, iar FCI era dispusa să îmi ofere suportul pe care să îmi aștern ideile. Participarea la concurs este doar premiza pe care se realizează conceptul. Conceptul exista, la fel și intenția de a schimba ceva.
 
Primul proiect alături de FCI a constat în realizarea unui parc în Campusul Tudor Vladimirescu, parc destinai studenților. A fost o colaborare intre Campusul Tudor Vladimirescu, reprezentat de Direcția de Servicii Studențești a carei director este Bogdan Budeanu, cu care am colaborat timp de mai mulți ani că student intern, și FCI, la care eu împreună cu colegii de echipa am fost mulajul pe care s-a materializat ideea. Pentru mine, în calitate de student, era ceva deosebit, mă impacta în multe arii ale vieții, era primul proiect pe care urma să îl aduc la viață. Am avut o colaborare minunata cu cei de la FCI, am găsit deschidere, cooperare și înțelegere în rezolvarea problemelor întâmpinate, și nu au fost puține dățile când apăreau probleme la care nu ne gândisem în prealabil. Un proiect realizat e un proiect care a trecut prin multe momente de tensiune, dar când echipa este hotărâtă să îl ducă la bun sfârșit, apar mereu și soluțiile.
 
FCI mi-a arătat pașii de urmat într-un concurs, m-a învățat se înseamnă seriozitatea și atitudinea în lucrul cu oamenii, și nu doar pe foaie, ci în viață reala, mi-a demonstrat că se poate doar daca vrei. A fost o lecție în adevăratul sens al cuvântului cea pe care am asimilat-o în paralel cu proiectele implementate împreună cu FCI.
 
Care este povestea din spatele concursului @Iași-smarter_city?
 
În primul rând aș vrea să adaug că proiectul PortALL este produsul unei colaborări cu colegul meu Iftimie Stelarian, care s-a ocupat de partea de soft și electronica. În fapt, el este cel care a dat viață aproape la propriu proiectului. Eu am alcătuit doar scheletul pe care apoi a fost implementata adevărată poveste din spatele băncii smart. Motivul pentru care am aplicat că echipa a fost curiozitatea de a vedea ce poate să producă o colaborare dintre design de mobilier și soft. Am avut în vedere realizarea unui prototip de mobilier smart de mai mult timp, dar niciodată ocazia de a-l pune în practica. Inițiativă FCI a fost suportul perfect pe care să ne așternem ideile, și ce e mai important, să le aducem la viață.
 
Este important să îi lăsam pe tineri să implementeze proiecte în oraș?
 
Din păcate sunt mulți tineri în ziua de astăzi care au idei, dar nu au un suport solid pe care să și le aștearnă. O idee venita dintr-un spirit tânăr este o idee cu viziune, o idee orientata spre viitor. Dacă vorbim de importanta implicării tinerilor, în primul rand, orașul are nevoie de un spirit tânăr care să îl anime. În al doilea rând, un proiect realizat este un proiect care a trecut prin multe probleme, prin piedici de forma constrângerilor de buget, insuficienta resurselor umane, nevoie de a colabora cu diferite parti pentru a soluționă probleme care nu țin neapărat de domeniul și lista continua. Apar probleme care au nevoie de soluție. Este mult mai simplu să pui o idee pe foaie decât să o aduci la realitate. Adevărată provocare nu consta în găsirea conceptului, ci în puterea de a-l aduce la viață. FCI este într-adevăr un inițiator de drumuri, un model pentru încurajarea unui astfel de comportament.
 

 
Există lucruri frumoase care se pot face, lucruri care nu se văd în zarva vieții. Exista oameni frumosi care au dorința de a-și pune amprenta în locuri umblate de toți, fară a așteptă ceva la schimb. ONG-urile sunt puncte în care se intersectează drumurile oamenilor care mișcă lucrurile cu speranță. Și cu toții știm că în gălăgia din jur speranță rămâne de multe ori doar în suflet, și este greu de materializat în proiecte concrete. Dar realitatea se fondează pe lucruri solide, prin pragmatism, iar bugetul este unul din cele mai reale variabile în drumul de a aduce la viață ideile mai puțin pragmatice care înfloresc comunitatea.
 
Georgiana recomandă: Omul și simbolurile sale, Carl Jung
 
De-a lungul timpului drumurile prin campusul Tudor Vladimerescu, plimbările din Copou și Lăpușneanu au avut o nuanță aparte privind proiectele la care Georgiana alături de alți studenți au lucrat îmbunătățind astfel imaginea orașului.
 
Cu naturalețe și căldură Georgiana Butnariu ne inspiră să continuăm implementarea ideilor tinerilor, să le acordăm încredere, sprijin și ocazii să își trăiască visul.

 
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.