Îmi doresc să aduc oamenii împreună pentru un scop comun și acela e să facem bine în comunitate.
7 Iulie 2022
În februarie 2022 Fundația Comunitară Iași alături de Fundația Serviciilor Sociale Bethany si Asociația Civica a reactivat Fondul de Urgență. Apoi, sub umbrela Fondului de Urgență în aprilie, am lasat Apelul la solidaritate, prin care sprijinim grupurile de inițiativă și organizațile neguvernamentale care oferă asistență refugiaților din Ucraina. La scurt timp după ce am făcut public acest apel, Asociația Împreună pentru Miroslava ne-a contact și a devenit beneficiară.
Lucian Grigorescu este președintele Asociației Împreună pentru Miroslava și cel care coordonează activitățile asociației.
Cine este Lucian Grigorescu?
Sunt tată, soț, profesor de limba engleză cu o experiență de 15 ani, voluntar de 10 ani în două asociații din Piatra Neamț, Sens Civic, respectiv din Botoșani, Salvează o inimă, și de 1 an și un pic fondator al Asociației Împreună pentru Miroslava.
Din dorința de a produce schimbare și în Iași am înființat această asociație Împreună pentru Miroslava a cărui scop este organizarea de cluburi de activități, evenimente, medidații dedicate copiilor din Miroslava, dar evenimentele sunt deschise tututor celor care vor să participe. Îmi doresc să îi sprijinim pe copiii defavorizați pe parcursul școlii.
Asociația Împreună pentru Miroslava a fost una dintre primele organizații care a venit în întâmpinarea nevoilor refugiaților din Ucraina. Cum ați găsit resursele?
Pe 25 februarie am început oficial campania de sprijinire a refugiaților. Inițial nu m-am gândit cum fac, ci doar că trebuie să mă implic și să ajut. Am știut că nu voi fi singur în acest demers, că voi găsi oameni dispuși să dea o mână de ajutor. Pe 26 februarie am primit primele familii în Iași pe care le-am cazat la persoane fizice din Miroslava. Am reușit în 24 ore să găsesc 50 de locuri de cazare și am ajuns repede la 100 de locuri disponibile. Apoi am continuat să colaborăm cu pensiuni și alte asociații din Iași, și practic să ajutăm în funcție de nevoile pe care le aveau refugiații, așa am ajuns și la a organiza activități de integrare, ca de exemplu clubul de pictură destinat copiilor și cererea a fost mai mare decât ne așteptam.
Însă, în aceste luni de când a început războiul, nu doar nevoile refugiaților s-au schimbat, ci și dinamica donațiilor, așa că ajunsesem într-un impas financiar, dar ne doream foarte mult să continuăm proiectele începute, campania You can take whatever you need și atelierele de pictură, așa că atunci când am aflat despre Apelul de solidaritate lansat de Fundația Comunitară Iași am aplicat și am știut că suntem pe drumul care trebuie.
Cum s-a întâlnit Fundația Comunitară Iași cu Asociația Împreună pentru Miroslava?
Știam de Fundația Comunitară Iași din programul ONGteca, dar colaborarea pe Fondul de Urgență – Apel la solidaritate ne-a adus și mai aproape și totul a decurs foarte bine. A doua zi după ce am aplicat am și primit răspuns și ne-am bucurat să aflăm că suntem eligibili.
Practic, primul grant de 5.000 lei ne-a salvat. Aveam în desfășurare campania de donare de alimente pentru aproximativ 300 de beneficiari, și căutam resurse financiare pentru a cumpărăm produse, așa că a venit exact la momentul potrivit.
Apoi, am prins curaj și ne-am înscris și pentru a beneficia de cel de-al doilea grant de 15.000 lei. Făcusem deja atelierele de pictură cu resursele asociației și feedback-ul pe care l-am primit atât de la copii, cât și de la părinți ne-a încurajat să continuăm aceste activități, însă epuizasem fondurile pentru a acoperi materialele necesare. Dar am primit prin Fundația Comunitară Iași și al doilea grant și am reușit astfel să susținem încă 6 ateliere de pictură, 6 ateliere de limbă engleză și în plus am reușit să organizăm o excursie de o zi pentru 23 de beneficiari din Ucraina.
Granturile, însă, nu i-au ajutat doar pe refugiați, ci și pe noi, voluntarii asociației, pentru că ne-au impulsionat să continuăm să facem bine, au fost confirmarea de care aveam nevoie că munca într-un ONG este susținută de comunitate, așa cum spunem noi în asociație: împreună reușim!
Motto-ul Asociației Împreună pentru Miroslava este foarte aproape de viziunea Fundației Comunitare Iași, noi ne dorim să aducem împreună oamenii care mișcă lucrurile și să mișcăm lucrurile care merită mișcate, credem în puterea lui împreună. Reușim împreună să producem schimbare?
Cu siguranță da. Experiența Fundației Comunitare Iași este o resursă minunată pentru ONG-urile la început de drum. Noi învățăm mereu câte ceva din colaborarea pe care o avem.
În primul rând, sprijinul vostru a venit într-un moment dificil al nostru ca organizație, nu știu dacă am fi reușit să strângem sumele necesare de bani pentru a susține refugiații cu care colaborăm. Dacă la începutul campaniei noastre cumpăram alimente de 1.500 lei pe săptămână, am ajuns acum la suma de 2.000 euro.
Apoi, modul de lucru al Fundației Comunitare Iași setează repere și pentru noi, învățăm să facem rapoarte, învățăm să monitorizăm impactul pe care îl avem și totodată avem continuitate în proiectele noastre, ceea ce este un real ajutor pentru beneficiarii noștri.
Fundația Comunitară Iași ne-a dat posibilitatea să continuăm ce ne-am propus din prima zi de campanie a asociaței: să ajutăm pe cei ce au nevoie. Astfel că, suntem recunoscători atât pentru sprijinul financiar, cât și pentru informațiile primite de la echipa Fundației.
Lucian recomandă: Alchimistul, Paulo Coelho
Lucian Grigorescu vorbește cu pasiune despre oameni și despre importanța relațiilor inter-umane. A strâns alături de el nu doar o echipă fantastică de specialiști care, voluntar, fac activități cu copiii care întâmpină dificultăți financiare, ci a sădit puterea lui împreună în cei cu care colaborează.
Pasiunea pentru educație și comunitate l-a determinat să se implice în activități care urmăresc reducerea abandonului școlar, dar și să acționeze imediat în situații de criză.
****
Acest interviu este realizat de Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.