Generozitatea este noblețe.
15 August 2024
Fundația Comunitară Iași este înainte de toate o mână de oameni care s-a adunat în jurul unor principii și valori comune. Proiectele pe care le implementăm se datorează oamenilor: inițiatorilor și finanțatorilor, însă în spatele lor sunt oamenii care ne sprijină și la care mergem când avem nevoie să mai schimbăm perspectiva.
Astăzi, împreună cu Nicoleta Hrițcu, mamă, antreprenoare și membră în Consiliul Director al Fundației Comunitare Iași povestim despre filantropie, voluntariat și necesitatea apartenenței la comunitate.
Pare de prisos să o mai întrebăm „Cine este Nicoleta Hrițcu?”, însă știm că întotdeauna mai este ceva de aflat despre Nicoleta, iar răspunsul ei ne cucerește: „Nicoleta este o fetița care vrea să schimbe lumea. Fiecare antreprenor are un supererou în spate. În cazul meu este o fetiță care vrea o lume mai colorată, mai frumoasă.”
Forografie din arhiva persoanlă Nicoleta Hrițcu
Adaugăm noi că Nicoleta este cea care donează în fiecare an pentru Fondul de burse FCI. În 2023 am lansat Fondul Ideilor Coapte în Fapte împreună, dincolo de inițiativele FCI la care răspunde mereu afirmativ, se implică și în alte proiecte ale comunității ieșene, ne uimește energia ei și totodată suntem curioși de unde provine:
„Eu cred în schimbare și cred că schimbarea nu se poate produce peste noapte și mai cred în puterea lui împreună.
În primul rând, eu mă simt bine când mă implic. Apoi, vreau ca business-ul meu să crească împreună cu comunitatea. Vreau să creștem împreună așa că mă întreb: ce pot să fac eu pentru comunitatea mea?
Trăim în Iași, dar nu știm lucruri despre oraș și atunci cum să-l iubim dacă nu-l cunoaștem? Așa am început colaborarea cu Asociația Iași.Travel și facem tururi ghidate prin cartierele din Iași. Este un efort, dar un efort care generează lucruri pe viitor.
Personal cred că am primit ajutor atunci când am cerut și corect și frumos este să dau înapoi. Este un fenomen firesc al dezvoltării și al creșterii. În plus, trebuie să fie un echilibru între a primi și a oferi, și cred că nu poate să îmi fie bine dacă sunt singura căreia îi este bine.”
Fotografie de la inaugurarea proiectului câștigător din cadrul Fondului Ideilor Coapte în Fapte, arhiva FCI, mai 2024
Deschiderea Nicoletei de a spune lucrurile fără ocolișuri ne dă mereu curaj să explorăm într-un mod aprofundat concepte ca filantropie, responsabilitate și generozitate. Ne întrebăm deseori „ce îi motivează pe ieșeni să doneze”, de data aceasta o întrebăm și pe Nicoleta:
„Atunci când facem lucruri bune, când ne implicăm și ne asumăm responsabilități, trăim un sentiment de implicare profundă. Nu este ca atunci când cumperi o mașină nouă.
Generozitatea este noblețe. Când nu te gândești numai la tine, te simți bine, iar Binele mă face să mă simt bine.
Apoi, degeaba eu sunt bine într-o grădină dacă grădinile celelalte sunt uscate.
Cred că este foarte important să existe niște modele, cazuri de bune practici și să se vorbească în online și nu numai, despre filantropie. Dacă facem asta, la un moment dat va deveni cool să facem bine, și când facem bine suntem și fericiți. Viața ta este exact așa cum vrei tu să fie. Dacă îți propui să ai o viață prosperă, ai.
Însă, ține în primul rând de educație. Ai nevoie de resurse ca să te dezvolți, le cauți, și atunci când crești îi poți ajuta și pe ceilalți. Altfel nu funcționează.
Dar chiar și cu un salariu mic, poți cu 50 lei să cumperi o carte și să o donezi pentru un copil care are nevoie de ea. ”
Poate una dintre laturile mai puțin vizibile ale Nicoletei este cea de voluntar. Pentru Fundația Comunitară Iași, Nicoleta este unul dintre voluntarii de nădejde, este omul care oferă timp, resurse și know-how cu entuziasm și încredere că fiecare contribuție contează.
„Prin voluntariat înveți despre tine, deprinzi abilități noi, indiferent de forma voluntariatului. De aceea cred că voluntariatul trebuie încurajat, să devină cool și trebuie adus pe agenda publică mai des.
Cred că elevii trebuie motivați cât mai practic și rapid pentru că acum le este dificil să vadă valoarea voluntariatului. Însă dacă ONG-urile ar avea programe de voluntariat pentru tineri și i-ar încuraja să participe prin acordare de credite sau recompense asemănătoare ar fi tot mai mulți elevi implicați.”
Nu uităm de rolul de antreprenor cu care Nicoleta este foarte des asociată, rol cu care contribuie la transformarea orașului. În discuția despre antreprenoriat și CSR apare și dilema dacă sectorul non-profit este relevant în Iași 2023:
Eu cred că este esențial. Suntem în piramida lui Maslow destul de sus și cred că este nevoie de profesioniști care să rezolve problemele, este nevoie de know-how, de ong-uri.
Un singur cetățean este doar un om, o singură voce, însă ONG-urile au capacitatea de a aduna informații, de a centraliza și de a face follow-up la ce se întâmplă în comunitate,
Spre finalul conversației o invităm pe Nicoleta să ne povestească cum s-a întâlnit cu Fundația Comunitară Iași și ce a convins-o să facă parte din Consiliul Director al FCI.
„Povestea noastră este veche. Mi-a plăcut Fundația Comunitară Iași pentru că mi-au plăcut oamenii din echipă, modul de organizare, seriozitatea, responsabilitatea. Chiar eram contrariată că din zona de ONG vine conținut atât de relevant și serios: rezultate, follow-up, raportare. Am văzut în oamenii din Fundație profesionalismul, deși nu îi cunoșteam, știam însă lucruri despre ei, reputația lor vorbea.
În timp am văzut asemănarea în luarea deciziilor. Mie îmi plac deciziile voastre pentru că ne dorim aceleași lucruri pentru oraș. Pur și simplu ne asemănăm și sprijin cu ceea ce pot.”
Ne luăm rămas-bun cu gândul la un Iași în care să ne placă tot mai mult să locuim.
„Iașul în 2030 ar trebui să aibă grădinițe și școli suficiente pentru familiile tinere care rămân în oraș. Ar trebui să fie un oraș cu trotuare accesibile, cu parcuri, piste de biciclete, cu săli de sport și o bază sportivă, cu un bazin olimpic și în parcuri să se planteze copaci adulți.
În 2030 aș vrea să se investească mai mult în educație: să existe lecții de antreprenoriat din liceu, un sistem de învățământ dual cu parteneri privați, să se încurajeze sportul și să existe un interes pentru dezvoltarea cunoștințelor despre nutriție.
Și nu în ultimul rând, Iașul în 2030 să se mândrească cu FILIT și cu cât mai multe evenimente de același calibru. Îmi doresc ca Iașul să fie un oraș al creatorilor și să încurajeze inițiative ca Festivalul Internațional Ven Ven.”
Nicoleta recomandă: Quo vadis, Henryk Sienkiewicz . Un roman despre bunătate și care îmi amintește că atunci când ești bun și lumea vrea să fie ca tine; și Shawshank Redemption (Închisoarea îngerilor, 1994).
Întotdeauna timpul trece prea repede alături de Nicoleta. Fiecare dialog parcă pune la dospit încă o idee de proiect pentru comunitate, facem schimb de dorințe pentru un Iași ideal, iar Nicoleta cu ușurință le transformă într-un plan al schimbării. Din grijă pentru ieșeni, Nicoleta are și ea o listă de întrebări, unele rămân momentan fără răspuns, însă promitem că ne vom revedea curând cu răspunsuri și cu invitații la proiecte care transformă orașul spre beneficiul tuturor.
***
Interviu realizat de către Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare