Primul Laborator STEM pentru învățământul profesional dual

25 Noiembrie 2021

Iași, Romania, 24 noiembrie, 2021Liceul Tehnologic “Dimitrie Leonida” din Iași este prima unitate din Iași care deține un laborator STEM, mulțumită finanțării oferite de Fondul BorgWarner Iași pentru educație. Acest tip de laborator este esențial pentru învățământul tehnic fiindcă armonizează noțiunile de Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM în limba engleză) pentru a explica legile și principiile din domeniul electric; predate la clasa de învățământ dual. Spațiul nou modernizat, inaugurat pe 24 noiembrie, facilitează accesul elevilor la învățământul aplicativ, oferindu-le îndrumare pe drumul ingineriei.

“Compania noastră pune accent pe tehnologiile moderne, de ultimă generație și sprijină modernizarea tehnică a  învățământului profesional. Elevii care studiază în laboratoare echipate cu tehnologii noi, descoperă mai ușor farmecul acestui domeniu și au șanse mai mari să se afirme pe piața muncii, după terminarea studiilor liceale sau universitare”, afirmă Dan Țețu, Plant Manager BorgWarner Iași.

Prin proiectul de modernizare au fost reconfigurate zonele de lucru din laborator și a fost achiziționată aparatură nouă. De asemenea, lucrările au presupus înlocuirea tâmplăriei existente cu cea de tip termopan, înlocuirea instalației de încălzire și electrice, repararea, recondiționarea și vopsirea pereților, tavanului, refacerea pardoselii, achiziția de nou mobilier școlar și echipamente didactice, precum table moderne sau un sistem audio-video.  

“Educația reprezintă unul dintre cei trei piloni pe care se construiește și se susține activitatea Fundației Comunitare Iași. Încă din anul 2012, contribuția noastră în acest domeniu a fost realizată prin fonduri de burse, fonduri de finanțare pentru educația STEM sau contexte de strângere de fonduri pentru proiecte educaționale în cadrul Cros pentru școli. Anul 2021 a reprezentat pentru noi o premieră în ceea ce privește sprijinirea învățământului tehnic. Alături de compania BorgWarner Iași, dar și de directorii celor două școli tehnice și decanii celor două facultăți partenere, am reușit să implementăm cu succes ample modernizări și dotări de infrastructură în patru instituții de învățământ, infrastructura nou creată servind ca bază pentru stimularea educațională și crearea de noi resurse în rândul generațiilor de elevi și studenți pasionați de domeniul tehnic.

Chiar dacă am ajuns la final de program, Fondul BorgWarner Iași pentru Educație deschide de fapt calea spre revitalizarea educației tehnice, aducând în prim-plan importanța inovației pe care o aduce acest domeniu, dar și impactul în comunitate pe termen lung”, a declarat Ciprian-Mihai Păiuș, director executiv al Fundației Comunitare Iași.

„Prin intermediul proiectului finanțat din Fondul BorgWarner Iași și implementat de Fundația Comunitară Iași, am reușit să dispunem de resursele necesare realizării primului laborator STEM pentru învățământul profesional dual. În acest mod, activitatea didactică este completată cu echipamente și tehnologii atractive, care stârnesc interesul elevilor pentru domeniul tehnic. Salutăm decizia companiei BorgWarner de a se implica în instruirea viitorilor angajați”, a precizat prof. dr. ing. Carmen Cezarina Burlibașa – director Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iași

Modernizarea și echiparea laboratorului face parte dintr-o serie de proiecte finanțate de  BorgWarner Iași și implementat de Fundația Comunitară Iași, în urma unui concurs de proiecte. În total, patru unități educaționale din Iași beneficiază de investiții în infrastructura educațională, care permit dezvoltarea premiselor ideale de studiu pentru elevi și studenți; ceea ce  facilitează apetitul elevilor pentru continuarea studiilor tehnice la nivel academic.