Raluca Moiseanu, un om al oamenilor

5 Iulie 2020

 

 

“Cea mai frumoasă zi din an este ziua mea! Copil fiind, invitam întreaga clasă la mine acasă și primeam cadouri cărți, culegeri de gramatică, matematică, Tom Sawyer, Moară cu Noroc în cel puțin 2-3 exemplare fiecare (deh … era doar o librărie în oraș).

Din experiența anilor trecuți știu că cel mai mult mă pot bucura de această zi doar dacă o dăruiesc. Practic, bucuria mea se hrănește din bucuria altora. Nu știu dacă e o tradiție, dar e ceva ce simt în fiecare an că trebuie să fac.” Raluca Moiseanu, I donate my birthday

 

Raluca, un om vertical

Născută în Sulina, pe 3 februarie 1984, Raluca a fost soră mare de trei fraţi, iar copilăria şi-a petrecut-o în natură. Corina, cea care la începutul vieţii în Iaşi i-a fost ghid, mentor şi prietenă ne povesteşte despre legătura Ralucăi cu oraşul natal:

 

“O sulineancă grozavă, dobrogeancă get-beget, care a lăsat o mare amprentă asupra tuturor celor care au cunoscut-o. Nu cred că exagerez spunând că prin Raluca Sulina a căpătat un plus de notorietate și recunoaștere și e mare lucru că un singur om să facă atât de mult pentru orașul de baștină. La toate evenimentele la care am auzit-o vorbind, Raluca întotdeauna spunea cu mândrie: Sunt din Sulina!”

Încă din adolescenţă, Raluca s-a remarcat printr-o verticalitate impresionantă. Înarmată cu spiritul dreptăţii, şi-a dorit să intre la Academia de Poliţie din Bucureşți, unde dorea să aducă o schimbare în sistemul din România. Iaşul a fost mai norocos, astfel că, imediat după terminarea liceului, Raluca a intrat la Facultatea de Filologie din Iaşi, urmând, mai apoi, un master în lingvistică şi obţinând o bursă la University of Wolverhampton din UK.

“Cred că asta m-a impresionat cel mai tare la ea – indiferent de greutățile prin care a trecut, niciodată nu a renunțat la principiile ei de viață ci, poate dimpotrivă, a continuat să le construiască și mai verticale.” – Corina Forăscu

 

Raluca, un om al comunităţii

Cine cunoscut-o pe Raluca îşi aduce aminte spiritul ei curajos, determinat și altruist. Timpul nu-şi găsea definiţie în viaţa Ralucăi, fiind mereu prezentă şi implicată în diverse proiecte pentru comunitate: de la Swimathon, Creative Mornings, Cercul donatorilor, I donate my birthday, la licitaţii de hăinuțe și alte obiecte de prin casă. O făcea cu pasiune, cu drag de comunitate și cu multă dorința de a-i ajută pe cei din jur.

 

Prietenia cu Anca a început chiar înainte că Raluca să înceapă ea jobul la TiVo. Într-un teambuilding la care Raluca a fost prezentă pentru a-şi cunoaşte echipa, au stat în aceeași camera și s-au împrietenit imediat. “Așa era ea, se făcea plăcută în scurt timp și te umplea de energie pozitivă.” ne spune Anca nostalgică. “Crea un vârtej în jurul ei, astfel încât de fiecare dată reușea să ne atragă și pe noi, să ne determine să ne implicăm: <Hai, Anca, te trezeșți și tu cu o ora mai devreme și bei cafeaua cu oameni faini, dornici să învețe ceva nou, să împărtășească din experiență și trăirile lor!> îmi zicea, chemându-mă la întâlnirile Creative Mornings.”

Raluca te făcea să-ţi conştientizezi privilegiile pe care le ai în această viaţă. Avea abilitatea să-ţi “deschidă ochii” într-un mod blând şi să crească în tine sentimentul de recunoştinţă. Din acest punct, nu mai era cale de întoarcere. Erai nevoit să te abandonezi misiunii tale de om şi anume, aceea de a ajută!

“O amintire care acum îmi este și mai dragă și o apreciez și mai mult e urarea de “La mulți ani” de anul trecut, când era plecată din țară și cu program încărcat la job și n-a reușit să mă sune. Însă mi-a scris cel mai frumos mesaj din câte am primit eu vreodată: că e fericită că fac parte din viață ei. Nu pot descrie sentimentul, însă așa era Raluca, îți crea stare de bine, de bucurie și de asta ne-o vom aminti mereu cu drag și dor.” – Anca Bintu

 

 

“Când mă gândesc la Raluca, îmi vine în minte mesajul “Zâmbește în fiecare zi!”.

Este mesajul ei.

Este mesajul care mă întâmpină pe mine și pe colegii mei, în fiecare zi, încă de la intrarea în birou.

Raluca a fost și rămâne o forță de neoprit, o energie căreia nu poți decât să i te alături. Trebuie să îi mulțumesc că această forță este una pozitivă, venită din inima, îndreptată spre oameni, înspre binele tuturor.

Această este moștenirea Ralucăi pentru mine și pentru toți cei care s-au conectat la spiritul ei. Mă bucur că suntem mulți.

Nu pot decât să dau mai departe mesajul ei:

“ZÂMBEȘTE ÎN FIECARE ZI!” – Dragoş Preuteasa, TiVo

 

Raluca, un om care a dat aripi

“Raluca trăia pentru oameni, nu pentru ea. Fiecare secundă era dedicată altora, de la Daria și  Cătălin, la familie, la prieteni apropiați, la colegii de serviciu, dar mai ales oamenilor din comunitate, cu care lega relații și pe care încerca să-i ajute în fel și chip. Și asta fără cel mai mic dram de egoism, fără a cere vreun fel de recunoștință.” ne mărturisea anul trecut Marius Lupu, coleg şi prieten.

A fost întotdeauna omul care a ajutat cu tot ce a putut, mai ales în ceea ce privește copiii și educația. Trei ani la rând, Raluca şi-a donat ziua de naştere pentru o cauză din educaţie, iar de 8 Martie, a strâns gaşca de fete din cadrul TiVo şi au decis să o doneze proiectului „Copilărie prin sunet și culoare”, proiect înscris la Cros pentru şcoli.

“Noi, gașca fetelor de la TiVo credem că amintirile din copilărie te formează că adult și te îndeamnă să visezi și să îndrăzneșți. De aceea, ne dorim să le oferim amintiri de neuitat copiilor cu deficiențe neuro-motorii, din cadrul proiectului „Copilărie prin sunet și culoare”. Proiectul este înscris la Cros pentru școli și a fost inițiat de omuleții de la Asociația Pro Life, care își doresc să le ofere copiilor o tabără la mare. Mai presus de toate, ei își doresc să le ofere copilașilor amintiri comoară, care să le clădească acea încredere de neclintit.

Pentru noi, o faptă cât de mică din partea voastră înseamnă un pas mai aproape de țelul nostru și deopotrivă un mărțișor al solidaritățîi.” (text preluat de pe pagina site-ului Fundaţiei Comunitare Iaşi, secţiunea I donate my birthday)

 

 

Raluca a fost şi încă este un liant al comunităţii de bine. Şi-a lăsat o amprentă puternică în inima tuturor celor care au cunoscut-o, prin spiritul ei liber, altruist, cu o forţă extraordinară şi de neoprit, cald, zambitor, cu mâna și mintea deschisă spre oamenii care au nevoie de sprijin și ajutor. Prin implicarea ei în educaţie, environment şi comunitate, Raluca a creat un mecanism colectiv de transformare interioară, care păstrează vie memoria ei. Toată viaţa Ralucăi şi spiritul său este încapsulat în ochii şi ADN-ul Dariei, proiectul cel mai de preţ şi darul său către viitor.

 

 

“Dacă vom păstra amintirea Ralucăi ca persoană, mi se pare că pierdem ceva. Recunosc, îmi lipsește stilul ei flamboiant, îmi lipsește felul în care ne lua la zor când dormeam în post, felul în care ne critică sau ne încuraja în tot ceea ce făceam. Ne va lipsi în postura ei de mamă, de prietenă, de confidentă, de animator al petrecerilor, de furnizor de scrumbii sau crupier de cazino. Ne va lipsi în toate aceste feluri, dar mai presus de toate ne va lipsi impactul pe care ea l-a avut asupra noastră. Și dacă ar fi să aleg un singur lucru pe care să-l păstrez și să-l duc mai departe, acesta este cu siguranță spiritul ei. Nu mi-ar fi ciuda dacă peste ani oamenii i-ar uita numele, dacă nu i-ar mai recunoaște poză, dacă ar trece unii pe lângă alții fără să-și mai aducă aminte că au cunoscut-o pe Raluca, atât timp cât aceeași oameni vor dedică timp și energie pentru a susține comunitatea din care fac parte, pentru a lega noi relații, pentru a stârni noi pasiuni comune și pentru a se dedica trup și suflet unei vieți mai bune împreună.” – Marius Lupu – coleg şi prieten

 

Implicarea Ralucăi în inițiative locale:

 

 

*Mulţumim celor care au făcut posibil acest articol: Corina Forăscu, Marius Lupu, Anca Bintu, Dragoş Preuteasa şi Ciprian-Mihai Păiuş.