Societatea și arta scoase în stradă

12 Noiembrie 2014

street delivery

La fiecare ediție a Cercului de Donatori ne propunem să aducem 3 proiecte care să fie prezentate în fața donatorilor din sală. Unul din proiectele din luna aprilie este reprezentat de către Street Delivery Iași. Fiind un eveniment destinat comunității întregi, cu siguranță o parte semnificativă a Iașului a auzit de el. Iar dacă nu, vom oferi o mică descriere: este un eveniment-manifest care are ca scop revitalizarea spațiului urban și întărirea rolului structural pe care acesta îl are în viața omului.

Timp de 3 zile Street Delivery închide străzile pentru mașini și le deschide pentru oameni, transformând carosabilul în spațiu de promenadă pentru pietoni, bicicliști și cetățeni care își iubesc orașul. Pe stradă se pot găsi piese de teatru, muzică, activități sportive, street dance, demonstrații de skateboard și BMX, ateliere de crafting, pictură, jocuri pentru copii, produse de vânzare și alte activități care încurajează ieșeanul de rând să ia atitudine pentru lucrurile care dau viață orașului.

Proiectul a reușit să strângă prin seara evenimentului 7.065 lei. Sumele au acoperit transportul materialelor și al organizatorilor, tipăriturile, materialele destinate amenajării străzii (spray-uri graffitti, benzi izolatoare, sfoară etc.) și sonorizarea.

Evenimentul din acest an a reușit în această a două ediție să reunească peste 200 de artiști și membrii ai societății civile care au fost văzuți și apreciați de peste 15.000 de vizitatori. S-au desfășurat peste 70 de activități care au implicat arte vizuale, arhitectură, teatru, ateliere de creație etc. Fotografii despre ceea ce v-am povestit puteți vizualiza aici.

„În Street Delivery am vrut să descoperim Iașul așa cum nu a mai fost el surprins de nimeni. Să descoperim cum pot fi strânși la un loc un număr mare de oameni care sunt implicați în dezvoltarea orașului nostru prin artă, societate civilă, sport urban și multe alte evenimente care țin de dezvoltarea noastră. 

Astfel, am oferit un loc de joacă pentru toți locuitorii Iașului timp de 3 zile și am descoperit mai multă bunăvoință și implicare decât ne-am fi așteptat. Mai mult, orașul ne-a zâmbit larg. 

Street Delivery ne-a uimit în acest an pentru a doua oară și nu cred că va înceta să ne uimească vreodată. Și asta pentru că el ne-a prezentat în 3 zile acei oameni și acele lucruri care țin de personalitatea Iașului și care nu se află la tarabele de pe Ștefan cel Mare sau în magazinele din mall-uri. Personalitatea Iașului s-a reflectat puternic prin oameni care au circulat pe strada Vasile Pogor în acel week-end din iunie.  Străzile aparțin oamenilor. Ei trebuie să le apere și să intre din nou în posesia spațiului public. Traficul suntem noi!

Iașul ne-a zâmbit tuturor, iar noi, la rândul nostru, zâmbim la fel de larg donatorilor noștri din Cerc, întrucât datorită lor am avut baza pentru a construi Street Delivery Iași 2014.” 
Elena Racu, membru al echipei Street Delivery Iași