Îmi pun deseori întrebarea de ce? pentru că sunt curios să aflu lucruri noi chiar și despre mine.
22 Iulie 2022
Fundația Comunitară Iași oferă bursele atât pentru studiu, cât și pentru performanță. Datorită burselor pentru performanță am ajuns să îl cunoaștem în urmă cu patru ani pe Sorin Greu, pe atunci elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din Iași, pasionat de informatică și cu un dosar care ne-a impresionat.
Astăzi, Sorin Greu se pregătește pentru intrarea la facultate și de primul job într-o companie din industria IT.
Cine este Sorin Greu?
Sorin este un tânăr pasionat de fotografie, programare și de tot ce îi stârnește curiozitatea. De altfel, curiozitatea este cea care l-a ajutat să creeze legături faine cu oamenii din jur, să se dezvolte și să facă față mai ușor schimbărilor și provocărilor de care nu duce lipsă niciun adolescent.
Care sunt visurile tale? Cum ai pornit, ce s-a schimbat între timp?
Pot să spun că dintotdeauna am vrut să devin programator. Eram încă preșcolar când am descoperit primul calculator și m-a fascinat, a fost dragoste la prima vedere.
Sorin povestește că atunci când era foarte mic îi plăcea și fotbalul și, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre visurile lui a fost și acela de a deveni fotbalist, însă dorința de a ști cum funcționează un calculator a deschis un drum pe care l-a urmat indiferent de piedici.
Cred că fiecare situație dificilă apare cu un scop și anume ca să te mobilizeze și să fie o lecție din care să înveți pentru viitor. Uneori, nu ajungem într-un loc în care ne dorim și suntem dezamăgiți, însă poate locul nostru este în altă parte, poate în altă parte putem face lucruri pe care acum nici nu ni le imaginăm.
Studiu, performanță, voluntariat. Cum reușești să ai rezultate școlare și extra-școlare spectaculoase și în același timp să fii un adolescent cu o viață socială normală?
În primul rând îmi planific timpul foarte bine. Cred că time managmentul este extrem de important pentru a ne atinge obiectivele. De asemenea, când îmi propun un anumit task, de exemplu am o activitate la clubul de informatică, mă concentrez doar pentru a duce la bun-sfârșit ce mi-am propus și nu mă implic în mai multe activități simultan. Atunci când apar obstacole, mă concentrez pe scopul final și caut soluții.
Apoi, încerc să caut un echilibru între viața socială și școală pentru că este foarte important să avem grijă de noi.
De asemenea, pasiunile mele se intersectează foarte fain și cu activitățile de la școală. De exemplu la școală studiez programare, dar programarea este și o pasiune în care investesc timp.
Iar voluntariatul este pur și simplu o activitate firească. Mereu mi-a plăcut să mă implic și am vrut să împărtășesc cu ceilalți ceea ce știu și să ajut după cum pot, vreau să adaug un plus de valoare. De exemplu de aceea am înființat CNVA HUB împreună cu alți doi colegi pentru că ne-am dorit că toți mai mulți elevi să afle despre domeniul IT și despre programare, dar și pentru că ne-am dorit să comunicăm asertiv cu cei care sunt curioși și începători. Cred că un elev are nevoie de sprijin mai ales atunci când greșește, de aceea la CNVA HUB îi încurajăm să vadă alte variante atunci când greșesc, nu îi certăm.
Apoi când am participat la prima ediție a taberei de IT – SoftCamp mi s-a părut o ocazie faină să mă ofer să fac partea de grafică pentru primul eveniment. La a 2-a ediție am fost invitat să vorbesc despre programare și despre experiența mea ca participant. Am oferit din timpul meu, dar am avut mereu sprijinul SoftEducation în acțiunile mele.
Cum ai aflat de bursele FCI?
Am aflat de bursele pe care le acordă Fundația Comunitară Iași printr-un anunț publicat pe Adservio. Însă, înainte să aplic am căutat mai multe informații despre Fundație. Cine sunteți? Care este misiunea Fundației Comunitare Iași? Și pentru că am rezonat cu valorile și principiile Fundației Comunitare Iași am aplicat și deși am avut emoții la prima întâlnire cu reprezentanții Fundației Comunitare Iași uite că au trecut patru ani și am creat o colaborare frumoasă.
Pasiunea pe care o are Fundației Comunitare Iași pentru comunitatea a fost unul dintre motivele pentru care în fiecare an am aplicat pentru Fondul de Burse.
Fundația Comunitară Iași a împlinit 10 ani anul acesta, ultimii patru ani i-am petrecut împreună. Cum a fost pentru tine colaborarea cu Fundației Comunitare Iași?
Datorită colaborării cu Fundația Comunitară Iași am încredere că pot să îmi ating potențialul maxim și să realizez tot ce îmi propun. Când am depus dosarul pentru bursă eram un elev timid și introvertit, dar datorită sprijinului constant primit de la Fundația Comunitară Iași și de la cei de la Centric am prins curaj să fiu eu însămi, să vorbesc despre pasiunile mele și să fac ca visurile mele să devină realitate.
Ce am mai învățat în urma colaborării cu FCI este că sharing is caring și că fiecare zi este o ocazie să facem ceva fain și bun pentru noi și pentru cei din jurul nostru.
Cum a fost perioada pandemiei pentru tine?
În perioada pandemiei am descoperit că ține de mine dacă îmi propun să fructific această perioadă sau nu. Așa că am ales să rămân optimist și să învăț lucruri noi. Am citit cărți care m-au ajutat să mă dezvolt și să am un mindset pozitiv, am învățat foarte multe lucruri despre fotografie. Am profitat de timpul petrecut în casă ca să fac lucruri care îmi plac și care să mă ajute.
Accesul la internet este un privilegiu și avem toate informațiile la un click distanță și multe dintre ele gratis, ține doar de noi să alegem să investim timp în evoluția noastră.
Totodată a contat mult că cei de la Fundația au ținut legătura cu noi, bursierii, și în perioada pandemiei și am avut activități online. Motivarea elevilor este un atuu al Fundației.
Am înțeles că piedicile mă ajută să mă maturizez și mă aduc cu un pas în fața celorlalți în procesul de dezvoltare.
Fundația Comunitară Iași își propune să aducă împreună oamenii buni care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Ce este Fundația Comunitară Iași pentru tine?
Pentru mine, Fundația Comunitară Iași este un loc în care m-am regăsit și care mi-a permis să mă dezvolt. FCI este locul în care elevii primesc sprijin chiar dacă au avut parte de piedici în trecut. Am învățat datorită Fundației că mereu se poate, că pentru orice problemă există o soluție și că găsești în Fundație oameni care te sprijină.
Prin intermediul Fundației Comunitare Iași l-am întâlnit pe mentorul meu, Andi Grădinăriu, și întreaga echipă extraodinară de la Centric. Timp de patru ani Andi a fost disponibil să mă învețe și să mă ajute, dar mai mult de atât am simțit mereu că învățăm unul de la celălalt și această dinamică ne-a ajutat să ne dezvoltăm.
Bursa Centric a făcut diferența în parcursul meu profesional. Deși sprijinul material este foarte important, apreciez în egală măsură și implicarea celor de la Fundație și de la Centric. Când îi vezi pe cei de la Fundație că le pasă de parcursul bursierilor, că vin către tine cu sugestii ca să îți atingi obiectivele, că te motivează atunci când crezi că nu mai există opțiuni, nu ai cum să nu îți dorești să faci maximul din ce poți. Așadar, sunt recunoscător că am avut ocazia să cunosc mai bine industria IT, să cunosc oameni cu o experiență mare în domeniu și că am legat prietenii care definesc cine sunt eu astăzi.
Cu toții ne dorim să avem parte de o societate sustenabilă în care lucrurile să progreseze și să evolueze cât mai armonios. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, este necesar ca împreună să contribuim la dezvoltarea ei, susținând inițiative locale și sprijinind tinerii care, la rândul lor, vor deveni inițiatorii unor proiecte remarcabile. Fundația Comunitara Iași reprezintă, din perspectiva mea, exemplul perfect al zicalei “Dacă vrei, se poate”. Prin dezvoltarea unor proiecte precum Fondurile de Burse sau a unor inițiative precum Swimathon sau Cros pentru Școli, au reusit să aducă un plus de valoare în comunitatea ieșeană și au demonstrat că orice este posibil, atât timp cât există dorința de implicare. Așadar, indiferent că ești elev sau student, simplu cetățean sau investitor implicat, fii sigur că FCI poate fi un sprijin solid în dezvoltarea solidă și sustenabilă a orașului nostru!
Sorin își dorește să rămână în Iași pentru că are încredere în comunitate și în puterea comunității de a schimba lucrurile care nu funcționează. Crede în educație și în puterea educației de a demonta mituri și de a crea oportunități de dezvoltare pentru generațiilor ce vin. A învățăt să aibă răbdare și să construiască fără grabă pentru ca impactul să fie solid și pe termen lung.
Pe Sorin îl găsiți: https://iamsorin.wordpress.com/ și https://www.facebook.com/cnva.hub
Sorin recomandă: Atomic Habits, James Clear
****
Acest interviu este realizat Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.