Cred că tinerilor le lipsește curajul de a se duce către oameni.
26 August 2024
Fondul de Burse FCI este cel mai longeviv program al Fundației Comunitare Iași. În anul școlar 2023/2024 am lansat ediția cu nr. 13.
În cadrul acestui program am întâlnit elevi dornici să își cultivele pasiunile: de la desen la IT, de la dans la robotică. Prin acordarea atât a bursele de performanță, cât și a celor de merit am fost mereu surprinși plăcut de copiii minunați care au crescut de la o ediție la alta datorită sponsorilor și mentorilor.
Pe Ștefănel Turcu l-am întâlnit în urmă cu mulți ani, pe când era în clasa a XI-a și a aplicat pentru o bursă, care un an mai târziu a devenit bursier în cadrul Fondului de Burse Centric și care astăzi este donator și mentor pentru trei bursieri.
Astăzi, împreună cu Ștefan, senior software engineer, asistent la Universitatea Politehnică București, bursier, mentor și donator înțelegem că încrederea și construirea de relații sănătoase sunt bazele pentru un start bun.
Cine este Ștefan Turcu?
Acum sunt acest realist care își dorește imposibilul.
Să fiu astăzi acest Ștefan Turcu care înțelege cât de important este să dai înapoi în comunitate se datorează celor pe care i-am cunoscut prin Fondul de Burse Centric și Fundația Comunitară Iași.
Continuăm să explorăm răspunsuri la această întrebare și Ștefan povestește cu multă căldură despre cum în clasa a VI-a s-a hotărât să facă informatică pentru că… acasă nu avea calculator. Povestește și despre cei care nu au crezut că un copil dintr-o localitate de lângă Pașcani poate ajunge la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași. Însă, rezultatele sale bune, rezultatul extraordinar la olimpiada la matematică din clasa a VII-a și învățătorul care a încurajat-o pe mama sa să creadă în el, l-au motivat să creadă în visul lui și, mai târziu, la liceul dorit fiind, să fie primul pe clasă.
Povestea dintre Ștefan Turcu și Fundația Comunitară Iași a început înainte ca el să aplice pentru o bursă FCI. Orele de voluntariat, pasiunea de a oferi celorlalți și implicarea în proiecte diverse cu siguranță au pus bazele colaborării rodnice.
Despre voluntariat, Ștefan spune că „atunci când te înscrii într-o asociație pentru a face voluntariat se umple un gol pe care îl resimți din partea sistemului. Ca voluntar deprinzi abilități și competențe pe care nu le poți dobândi la școală. Apoi, networking-ul este foarte important: cunoști oameni care sunt implicați și pun pasiune la fel ca tin, cunoști oameni diferiți, dar care vor să producă o schimbare. Dacă m-aș întoarce în timp le-aș scrie pe LinkedIN oamenilor care sunt în acel moment în locul în care îmi doresc eu să ajung. Cred că tinerilor le lipsește curajul de a se duce către oameni.”
Ne întoarcem la anii petrecuți alături de FCI și Ștefan amintește de primii doi mentori, Ștefan și Raluca Lucaci care lucrau în IT și care au avut un impact puternic, iar apoi de cum a crescut alături de Fondul de Burse Centric, despre cum este să o ai mentor chiar pe Carmen Teodorescu și cum a ajuns el să fie mentor pentru alți tineri bursieri.
Aflăm de la Ștefan și povestea din spatele taberei de IT – SoftCamp. Datorită lui Carmen Teodorescu am lansat și proiectul cu tabăra de IT. Am avut o discuție cu ea despre cum m-a ajutat mentoratul cu ea, iar practic ce se întâmplă în tabăra SoftCamp este o scalare a mentoratului de care am avut parte.
În primul an în care am fost mentorat mi-am dat seama că mentoratul este pe mai multe planuri. Poți să ajuți cu informații, să inspiri pe alții cu povestea ta sau pur și simplu să fii acolo pentru bursier când altcineva nu este. Încă de la început am avut parte de două direcții. Cu Alexandra am avut un mentorat mai tehnic, îi ofeream din cunoștințele mele, dar pentru Bogdan m-am simțit ca un frate mai mare.
În Fondul de Burse S12 ai fost donator pentru trei bursieri. Cum reușești să fii sprijin și pentru familia ta și pentru încă alți trei elevi?
Mi-am propus ca în fiecare an să cresc câte o bursă. Este o provocare personală, îmi doresc să fiu mai bun ca să dau mai mult. Și cred că forța divină te ajută dacă îți dorești cu adevărat. Mă întorc la ce spuneam în martie 2017 când aminteam de vorbele lui Paulo Coelho:
„Fii realist, dorește-ți mereu imposibilul”. Cred în continuare în asta.
Deși locuiește la București, Ștefan este aproape de bursieri. Ne-a impresionat când a venit la Iași doar pentru a fi alături de ei la una dintre activitățile propuse în cadrul Fondului de Burse.
Efortul tău ne-a onorat, te întrebăm acum, însă, cât de important este să existe și o conexiune fizică între mentor și bursier?
Pentru mine a fost un gest firesc. Mi-aș dori să fiu cât mai prezent în activitățile bursierilor. Este importantă conexiunea și modul în care ea se dezvoltă pentru că în adolescență ai nevoie să cauți modele, iar în Fondul de Burse sunt oameni faini.
Echipa Fundației Comunitare Iași și programele derulate de voi au un rol foarte important în comunitate. Uneori, cred, că FCI nu realizează cum schimbă comunitatea și cum influențează viețile copiilor. Poate nu este același impact în viața tuturor copiilor. Însă pentru unii cei 2100 lei primiți anual fac o diferență majoră. Îi ajută să devină independenți, FCI și donatorii le oferă un vot de încredere acestor copii. Iar atunci când lași ceva în oameni, oricât de mic, va crește și rezultate au nevoie de timp. Asta cred că face Fundația Comunitară, seamănă spiritul de comunitate, nu te mai simți singur, știi că mai sunt oameni care sunt alături de tine.
În final, îl întrebăm și pe Ștefan cum vede orașul Iași în 2030.
Mi-aș dori să văd mai puternic spiritul de comunitate. Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă că nu trăiesc doar pentru ei. Compar involuntar cu Bucureștiul pe care îl văd încă un oraș mai rece, mai orientat către succes, însă cred că succesul se construișete alături de ceilalți. Împreună cu o comunitate ai succes. Cred că ieșenii sunt mai orientați să investească în business-uri locale, în educație, în comunitate, cred că este acest mindset și sunt sigur că va exista și impact.
De multe ori căutăm vinovați pentru problemele pe care le avem, dar cred că fiecare trebuie să își joace rolul în comunitate. Dacă eu reciclez este foarte probabil să înceapă și vecinul. Putem aștepta ca autoritățile să facă, dar noi putem fi o inspirație pentru ei. Până la urmă este comunitatea noastră și nu ar trebuie să îi așteptăm pe alții să acționeze.
Ștefan recomandă Oscar și Tanti Roz, Eric Emmanuel Schmitt. Recitește curios Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry.
Alături de Ștefan minutele trec foarte repede. Povestea sa de viață impresionează și inspiră. Optimismul, căldură și zâmbetul par că nu îi lipsesc niciodată, chiar și atunci când obstacolele au făcut, inevitabil, parte din parcusul său. Își ține promisiunea și a crescut de la an la an de când a ales să fie donator și mentor numărul de burse, iar noi îi suntem recunoscători că este dovada că Fondul de Burse înseamnă mai mult decât o sumă de bani anuală, Fondul de Burse continuă prin oameni ca Ștefan care din bursieri aleg să devină donatori.
***
Interviul a fost realizat de către Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.