Implicarea în comunitate ne conectează

22 Ianuarie 2024

Ukrainians in Iași este unul dintre ONG-urile ieșene care au sprijinit refugiați ucrainieni și pe care i-am cunoscut mai bine ca beneficiari ai programului național #Bine360

Astăzi împreună cu Victoria Macari povestim despre importanța actului de a fi alături pentru ceilalți și despre curajul de a face schimbări.

Cine este Victoria Macari?

Sunt un om care caută sensul vieții în tot ceea ce fac. Jurist de meserie, însă sunt și mamă, soție și de când am descoperit lumea ong-urilor vreau să explorez mai mult lumea relațiilor și să ajut oamenii care au nevoie.

Am venit în România în 2003 și am avut sentimentul că am venit acasă.

În februarie 2022 din cauza crizei refugiaților ucraineni ați pus bazele organizației Ukrainians in Iasi. Care este povestea din spatele organizatiei? Cum v-ați întâlnit? Cum ați decis să ajutați împreună refugiații?

Ukrainians în Iași s-a înființat în martie 2022, eu am ajuns în echipă în septembrie același an. Fondatorii sunt tineri care activează în domeniul IT: Bianca, Cristi si Sorina de la Think Out. În februarie, când a început războiul, și-au pus întrebarea „Cum putem să îi ajutăm noi?”. Inițial răspunsul a venit plecând de la nevoile de bază, apoi au făcut platforma https://ukriniasi.ro/ro/,  au început să sune angajatori, ca mai târziu angajatorii să ne contacteze.

 Pentru ucrainenii ajunși în Iași Olga și Bianca au fost sprijinul care a facilitat interacțiunea cu Inspectoratul de Imigrări. Nevoia a fost foarte mare la început, de aceea s-a și extins echipa. Bianca s-a dedicat full time asociației, însă nevoia unui traducător din engleză în rusă a adus-o pe Olga în echipă. Aveau nevoie de un manager de proiect care să știe limba rusă, și deși eu lucram ca și consilier juridic am aplicat pentru acest job. Specific rolul meu a fost să mă ocup de angajarea ucrainenilor, de a menține relația cu medicii de familie, cu școlile și cu alte asociații care ofereau sprijin, iar Olga venind din Ucraina ne ajuta să comunicăm eficient. 

Colegii de la Think Out s-au ocupat de ce înseamnă fundraising, au strâns resurse financiare printre colegii lor, însă am aplicat și ca ONG la diferite apeluri de finanțare, ca de exemplu Bine360 de la Fundația Comunitară Iași, iar susținerea prin astfel de programare a avut un impact major în organizație.

Cum a fost pentru organizație să fie beneficiară al programelor Fundației Comunitare Iași?

Pentru mine a fost o revelație întâlnirea cu Ciprian și Andreea de la FCI! Aveam nevoie de perspectiva și viziunea unor oameni cu experiență în domeniul non-profit pentru a înțelege cât de bine ne facem sau nu treaba. Până la urmă Ukraininias in Iasi a pornit de la o nevoie acută care speram noi să nu fie pe termen lung.

Când am realizat analiza de nevoi prin programul #Bine360 am fost în situația în care mi-am privit munca printr-o oglindă și am avut claritatea să am o viziune pentru viitor. Am primit de la echipa voastră claritate și validare. 

Programul #Bine360 ne-a învățat să ne uităm și spre noi, nu doar spre beneficiari. Am văzut dintr-o altă perspectivă frustrările că „nu facem suficient” și ne-a fost mai ușor să optimizăm procesele.

Cum a fost anul acesta de lucru într-un ong?

A fost punctul de plecare spre a descoperi noi abilități, am descoperit o latură nouă, cea de ong-istă. A fost și obositor, dar și motivant să merg mai departe. Cred că asta poți să găsești doar într-un ong. Comparativ cu job-ul precedent în care vorbim de dosare și legi, aici avem latura umană, când un om îți mulțumește și când vezi pe chipul lui emoția este motivant să continui să găsești resurse, să ajuți în continuare. Am văzut că pot să fiu flexibilă și să mă adaptez la situațiile diferite și neprevăzute care mereu apar.

Personal am început să fiu mai tolerantă față de mine, și să aplic latura umană și pentru mine. Am văzut transformarea de la atitudinea de „nu am voie să greșesc” acum am mai multă înțelegere și am văzut schimbări în bine și în relația cu copiii mei.

Cât de important este ca fiecare dintre noi să susțină proiectele inițiate de ONG-uri?

Implicarea în cauzele comunității e dincolo de resursele financiare care și ele sunt bineînțeles importante. Cred că dacă ne-am implica mai mult nu ar mai exista întrebarea „ce ai de câștigat dacă te implici?”. Apreciez foarte mult efortul pe care l-au depus colegii mei din ONG pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie. 

În plus cred că implicarea în comunitate ne conectează, relațiile umane nu se construiesc în online, chiar dacă poate credem că astăzi suntem mai conectați unii cu ceilalți prin rețelele de socializare. Da, online-ul este o unealtă utilă.

Cum arată Iașul în 2030 prin lentila ta, Victoria?

Sper să ajungem ca Singapore. 

Dar până acolo mi-aș dori ca mai mulți ieșeni să fie la fel de perseverenți cum au fost colegii mei de la Think Out, dacă 5 ieșeni din 100 au acest drive schimbarea s-ar produce într-un ritm mai rapid. Cred că dacă ar fi copiii implicați în activități de voluntariat ar exersa empatia și nu ar mai apărea întrebarea „Ce am de câștigat dacă fac asta?”

Mi-ar plăcea ca Iașul să devină un oraș în care dacă vii ca turist să îți dorești să rămâi, să te simți ca acasă.

Victoria recomandă: Când pielea ta e în joc, Nassim Nicholas Taleb 

Deschiderea Victoriei de a spune lucrurilor pe nume ne bucură și face ca discuția să curgă ușor pentru încă mult timp. Apreciem implicarea ei și a colegilor în sprijinirea refugiaților ucraineni. 

„𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐁𝐢𝐧𝐞𝟑𝟔𝟎 𝐒𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐛𝐢𝐧𝐞, 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐛𝐢𝐧𝐞” 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐞 Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR cu sprijin financiar de la People in Need 𝐬̦𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐧 Fundația Comunitară Iași.

#Bine360 #suntemBinefacemBine

***
Acest interviu este realizat de către Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare