Arhitectura este interesantă, nu frumoasă, nu poate să placă tuturor.
9 Iulie 2022
În 2021, Fundația Comunitară Iași lansa alături de Ness România și Banca Comercială Română un nou de demers de investiție în comunitate pentru revitalizare urbană #smart. Fondul @Iași-smarter_city a suștinut două proiecte ale tinerilor din Iași care au propus mobiler urban necesar comunității. Vlad-Denis Cozmei este unul dintre câștigătorii concursului, viitor arhitect, interesat de design și de comunitate.
Astăzi, Vlad este student în anul V la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” și continuă să se implice în proiecte care să îl provoace și care să aibă ca beneficiar final comunitatea.
Cine este Vlad Cozmei?
Vlad este un tânăr cu speranțe foarte mari pentru viitor, pentru el și pentru generația lui. Un tânăr cu foarte multe idei și care speră să își păstreze entuziasmul pentru a descoperi noi lucruri și pentru a le testa.
Care sunt visurile tale?
Vlad își dorește acum să urmeze etapele în devenirea unui architect care să producă schimbări la nivelul comunității, însă nu acesta a fost visul lui dintotdeauna.
Drumul către arhitectură nu a fost unul drept. Prima opțiune a fost Facultatea de Medicină, dar după un an de studiu mi-am dat seama că nu este potrivit pentru mine. În timpul liber îmi plăcea să proiectez case, iar la sugestia prietenei mele am luat în considerare Facultatea de Arhitectură. Timp de un an de zile m-am pregătit pentru admitere și sunt bucuros de alegerea făcută.
A fost nevoie de curaj pentru a renunța la facultatea pe care o începusem, dar cred că doar încercând diverse lucruri ne putem da seama de ce ne place. De asemenea, cred că nu trebuie să ne bazăm pe întâmplările fericite, ci să pe ceea ce știm cel mai bine să facem pentru că sigur se găsesc domenii de activitate în care să avem rezultate extraordinare.
Nu mai cred în vechile meserii, ci în a-ți explora abilitățile personale. Iar atunci când descoperi ce îți place, poți cu ușurință să devii autodidact și să te folosești de diferitele platforme ca să aprofundezi orice domeniu.
Care este povestea din spatele concursului @Iași-smarter_city?
Am aflat de concursul organizat de Fundația Comunitară Iași de la Direcția de Servicii Studențești. Câștigasem deja un concurs de amenajare a sălilor de lectură din campusul universității, dar care încă nu era implementat, iar la recomandarea domnului Budeanu am aplicat. Curiozitatea și entuziasmul pentru nou mă determină să aplic la diferite concursuri chiar dacă au tematici diferite; design interior, mobilier urban, design exterior. Cred că este util să testez diverse arii ale domeniului pe care îl studiez.
Apoi, proiectul „New Era” a fost, de fapt, primul proiect personal pe care l-am văzut implementat, a fost pentru prima data când am colaborat cu o echipă de specialiști, de la cei de la Fundația Comunitară Iași până la constructor. Iar datorită acestui concurs am fost în postura să am prima ședință foto, să dau primul interviu și să particip la inaugurarea unui proiect personal.
După o astfel de experiență, îți este mai ușpr să proiectezi viitorul pentru că una este să îți imaginezi,dar în momentul în care deja treci prin diferite etape și înțelegi cum trebuie să se întâmple lucrurile, prinzi mai multă încredere.
Participi la diferite concursuri, aloci timp și studiului și proiectelor personale, cum găsești timp și pentru a te bucura de studenție?
Nu găsesc întotdeauna echilibrul, nu este tot timpul balanța echilibrată. Sunt perioade în care dedic mai mult timp proiectelor personale, concursurilor și facultății și îmi rămâne puțin timp pentru hobby-uri, dar faptul că toate activitățile au un numitor comun, că fac ceva care îmi place, mă motivează. Uneori, ajung obosit, dar în momentul în care termin un proiect și îl predau sunt bucuros.
Fundația Comunitară Iași își propune să aducă împreună oamenii buni care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru transformarea Iaşului într-un oraş în care să fim mândri că locuim. Ce este Fundația Comunitară Iași pentru tine?
Văd Fundația Comunitară Iași ca un liant între toate domeniile care activează la nivel comunitar. Fundația Comunitară Iași este despre oamenii care reușesc să aducă împreună persoane neașteptate, dar care reușesc să facă lucrurile să meargă bine, deși într-un stadiu incipient nu ar fi vizibil impactul.
Cred că Fundația Comunitară Iași reușește cu brio să sădească semințe care înfloresc frumos și deja comunitatea culege roadele muncii depuse în cei 10 ani de activitate.
Ești un tânăr pasionat de arhitectură, dar și atent la ce se întâmplă în jurul lui. Arhitectura și comunitatea se conectează?
Arhitectura încearcă să rezolve haosul din mediul urban, să aducă liniște societății pentru că este nevoie de liniște și ordine pentru dezvoltare. Cred că toți suntem deranjați de câte ceva din locul în care trăim, dar nu știm să spunem ce, însă un arhitect știe să identifice ce este acel ceva ce stârnește neplăcere, iar asta se întâmplă când faci câțiva pași în spate pentru a privi în ansamblu și fără a grăbi procesul.
Mai cred că, un lucru foarte important pe care arhitecții îl pot învăța de la Fundația Comunitară Iași este că atunci când proiectează să aibă mereu în gând comunitatea, să nu ia în calcul doar impactul proiectului asupra beneficiarului privat sau public, ci întreaga comunitate.
Suntem învățați de la vârste fragede să protejăm natura, să avem grijă de ce ne înconjoară și să fim recunoscători pentru ceea ce ne oferă aceasta.
Iubesc natura, simt ca există o conexiune între mine și aceasta și dincolo de priveliștile minunate, de momentele de relaxare pe care ni le oferă, natura ne oferă zi de zi o lecție de viată. Este vorba de rodul rezultat până și din cea mai mică sămânță. Deși pare inofensiv ca gest și fără de însemnătate, orice mână întinsă noilor generații, se poate transforma într-un rod ce poate hrăni comunitatea. Tinerii au puterea de a se dezvolta independent, de a deveni autodidacti, dar când spiritul de echipă apare în ecuatie, iar ajutorul se face simțit, întreg procesul prinde viață iar drumul către viitor devine din ce în ce mai clar, mai conturat.
Dacă ne dorim sa fim încojurați de oameni apți să preia în propriile mâini evoluția comunității, suntem datori să plantăm semințele viitorului.
Vlad recomandă: Uneori câștigi, uneori înveți, John Maxwell
Vlad își dorește să rămână în România, își dorește să locuiască într-un oraș care să se inspire din perfecțiunea naturii, unde formele, culorile, texturile se îmbină cu ușurință și produc o stare de bine pentru individ.
Vlad crede că arhitectura, natura și omul pot funcționa împreună, așa cum tehnologia trebuie folosită pentru a produce bunăstare, dar fără a renunța la natură.
****
Acest interviu este realizat de Ana-Maria Dăscălița, specialist comunicare.