Vom contribui la dezvoltarea cartierelor în care trăim de fiecare dată când mergem la cumpărături

16 Iunie 2015

În curând, de fiecare dată când mergem la cumpărături, vom putea contribui la revitalizarea cartierului în care trăim. Fundația Comunitară va lansa în scurt timp programul „Cardul Comunitar”, prin care banii pe care-i plătim se întorc către noi, exact în cartierul sau regiunea în care trăim și alegem să ne facem cumpărăturile.

Antreprenorii și producătorii locali, mici și mijlocii, care recunosc susținerea comunității locale ce le-a sprijinit inițiativele de afaceri prin puterea de cumpărare, pot deveni parteneri în programul „Cardul Comunitar”.  De fiecare dată când un ieșean alege produsele sau serviciile pe care le oferă aceștia, sau își face cumpărăturile într-un centru de desfacere partener în program, va primi o reducere de 1%. Alt 1% din valoarea cumpărăturilor va fi donată de partener pentru constituirea unui fond de regenerare a unui cartier ieșean.  Din acest fond hiper-local vor fi finanțate proiecte propuse de comunitate, pentru sporirea calității vieții din acea zonă a orașului cu care este conectat partenerul.

Vom putea contribui astfel în mod direct la dezvoltarea cartierelor în care trăim și în care investim. În același timp, antreprenorii și producătorii locali vor putea împuternici comunitățile care i-au sprijinit prin alegerile de consum. Mai ales, vom avea un barometru cu ajutorul căruia să putem merge la cumpărături în mod conștient, alegând ca banii noștri să se întoarcă spre noi, sporindu-ne, astfel, confortul civic.

Programul a fost pentru prima dată demarat în România prin colaborarea Fundațiilor Comunitare din Odorheiu Secuiesc, care coordonează dezvoltarea proiectului la nivel național. Anul acesta, Iașul, Bacăul, Oradea, Prahova  și Ferencváros (Ungaria) vor extinde zona geografică în care vor fi folosite cardurile comunitare pentru sprijinirea producătorilor locali și a comunităților din care fac parte.

Programul coordonat în cadrul Fondului ONG de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) urmărește să sensibilizeze 30 de ONG-uri și să ofere un suport financiar în valoare de 60.000 RON pentru 16 dintre cele care reacționează propunând proiecte.  Pentru acest program național a fost obținută o finanțare nerambursabilă de 61.933 EUR.

Pentru Fundația Comunitară Iași implementarea Cardului Comunitar reprezintă o platformă originală prin intermediul căreia companiile și societatea civilă se unesc și se implică activ în rezolvarea problemelor de la nivel local.

Ne dorim, astfel, să creăm o comunitate unită, responsabilă și conștientă de situațiile problematice din jur, care să aibă inițiativă și putere de a produce schimbările dorite.

Pentru detalii suplimentare, Alexandra Anghel  poate fi contactată la numărul de telefon: 0743.094.867, sau la adresa de e-mail: alexandra.anghel@fundatiacomunitaraiasi.ro