Mie mi-ar face o deosebită plăcere ca și alți copii să fie ajutați de către cineva cu posibilități, fiindcă astfel li s-ar oferi o șansă pe care poate nu o au nicăieri altundeva.

29 Iulie 2022

Fundația Comunitară Iași acordă burse de merit elevilor cu rezultate bune la învățătură din 2012. În octombrie 2019 Yadera, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, a aplicat pentru o bursă a Fundației. Ne-a impresionat cu pasiunea ei pentru matematică și mediu.
 
Astăzi Yadera termină clasa a XI-a tot cu rezultate cu care să se mândrească și se pregătește pentru bacalaureat.
 

 
Cine este Yadera-Paula-Andra Apachițăi?
Yadera este perseverentă, ambițioasă și merge pânâ în pânzele albe pentru a-și atinge scopurile.
 
Care sunt visurile tale?
Îmi doream să pilotez avioane când eram mai mică, acum sunt indecisă. Mă gândesc destul de mult, însă, că aș putea deveni activistă de mediu, dar posibilitățile sunt infinite.
 
Cum a fost întâlnirea cu echipa de la Fundația Comunitară Iași?
Știam de Fundația Comunitară Iași de la frații mei care au fost și ei, la un moment dat bursieri, și mi-am dorit să încerc și eu. Am fost bucuroasă când am primit și eu răspunsul pozitiv din partea Fundației, dar și emoționată.
 
Prin intermediul Fundației i-am cunoscut pe cei de la Expert Network care au fost donatorii mei și ai altor patru bursieri și cu care am legat o relație frumoasă. Atât cât ne permitea timpul țineam legătura și cu donatorii, dar și noi bursierii între noi. Iar Fundația creează acest cadru în care copiii cu aceleași pasiuni și nevoi se pot întâlni. De asemenea, în prezent donatorii mei sunt cei de la Edurom și sunt curioasă să îi cunosc.

Bursa pe care o primesc de la donatorul meu prin intermediul Fundației mă ajută să depășesc dificultățile financiare pe care le am, dar cel mai mult contează că acești oameni sunt alături de mine. Faptul că sunt bursieră a Fundației mă motivează și mă încurajează să continui să studiez. Câteodată mi-amintesc că după întâlnirile cu donatorii mă gândeam „uite, îi pasă cuiva de mine”, nu mă așteptam ca cineva din exterior să mă ajute, să mă sprijine, să mă întrebe cum sunt.
 
Fără ajutorul oferit de Fundația Comunitară Iași, probabil că acum nu aș mai fi avut sprijinul financiar de care am beneficiat, fără de care nu aș fi putut să-mi achiziționez multitudinea de cărți pe care le citesc pentru îmbogățirea vocabularului și dezvoltarea mea ca ființă umană în societate.
 

 
Care este materia ta preferată?
 
În gimnaziu îmi plăcea foarte mult matematica, mai ales geometria, spuneam că matematica este dragostea mea. Acum, îmi place matematica, dar o privesc diferit, mă provoacă să fac descoperiri, îmi dezvoltă creativitatea și imaginația. Datorită matematicii mi-am dorit să vin la un liceu din Iași și am ales profilul matematică-informatică, însă în clasa a IX-a mi-a fost destul de greu să recuperez și să ajung la același nivel cu colegii mei. Școala la care am învățat în gimnaziu avea doar două calculatoare, nu aveam cunoștințe solide despre informatică. Dar nu am renunțat, sunt la profilul de matematică-informatică și cred că este alegerea bună pentru mine.
 
Care sunt planurile de vacanță?
Îmi doresc să petrec mai mult timp în natură, în satul în care locuiesc ies deseori la plimbări mai lungi, însă vara aceasta voi începe să lucrez variante pentru bacalaureat și mai vreau să citesc mai mult, lecturi pe care le tot amân în timpul anului școlar.
 
Yadera recomandă: Denton Little are întâlnire cu moartea, Lance Rubin
 
Yadera uită de noțiunea timpului când rezolvă probleme de matematică, petrece ore întregi căutând soluția corectă. Își dorește să aibă independența financiară care să îi permită să ajute animalele și mediul înconjurător.