Căminul este a doua casă pentru studenți și dorim să le insuflăm ideea că este spațiul lor.
14 Mai 2024
În proiectele Fundației Comunitare Iași se implică deseori studenți. Când ne gândim că în urmă cu 11 ani organizam primele evenimente o parte dintre noi nu eram departe de studenție.
Orașul este al tuturor, indiferent de vârstă, găsim însă, în tineri resurse de creativitate, timp și energie care ne motivează. Iar unul dintre cei mai apropiați oameni ai Fundației și ai tinerilor este Bogdan Budeanu.
Astăzi, împreună cu Bogdan Budeanu, director Direcția Servicii Studențești la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, povestim despre tineri, proiecte trecute dar și de viitor.
Cine este Bogdan Budeanu?
Fotografie din arhiva personală.
Un om fericit. Absolvent al Universității „Gheorghe Asachi”, în administrația campusului Tudor Vladimirescu încă din anul V al facultății.
Fericit pentru că am găsit echilibrul între job și acasă și aceasta se datorează soției mele, Ramona.
Deși atunci când sunt la job sunt 100% acolo, iar acasă las activitățile de la serviciu deoparte se întâmplă, totuși, să sărbătoresc o reușită de la job și acasă. Se alimentează cele două părți ale vieții, însă echilibrul este important.
Sunteți apropiat de studenți, de problemele pe care le au și le acordați încredere tinerilor (prin sprijinirea inițiativelor, organizarea de concursuri). Modul prin care vă raportați la ei este o formă de a-i motiva să se implice în comunitate?
Categoric. Aflăm de la studenți ce nevoi au și încercăm cu ajutorul lor să producem schimbare. Bunele practici se învață, iar în timpul facultății ai toate șansele să deprinzi abilități și competențe care să te ajute atât profesional, cât și personal.
În studenție mulți tineri intră în asociații, iau parte poate prima dată în activități de voluntariat și constată că și ei pot fi parte din procesul schimbării.
Credem că atunci când studentul are condiții bune în cămin va da și randament la facultate. Iar condițiile bune nu înseamnă doar camera de cămin și acces la cantină, ci cât de mult simte că părerea lui contează, cât de mult îl faci să se implice și să îi acorzi încredere și sprijin. De aceea îi încurajăm mereu să ofere feedback, să anunțe când văd o problemă. Iar de la an la an primim tot mai multe răspunsuri la chestionarul pe care îl trimitem la finalul anului universitar. Iar acest lucru ne bucură pentru că putem avea o relație mai strânsă cu studenții.
De exemplu când am lansat concursul „Cea mai tare cameră de cămin” ne-am dorit să îi implicăm pe studenți nu doar prin a-și amenaja camera, ci și prin a o lăsa o cameră faină și celor care vin după ei. În plus, oricâtă mentenanță oferă administrația nu este de ajuns, însă când 300 de studenți se oferă voluntari pentru a ajuta la renovarea campusului aceștia transmit mai departe și regulile de îngrijire a spațiului. Căminul este a doua casă pentru studenți și dorim să le insuflăm ideea că este spațiul lor.
În cei 12 ani de activitate, Fundația Comunitară Iași și Direcția Servicii Studențești au colaborat în numeroase proiecte. Care este povestea din culise?
Am aflat de Fundația Comunitară Iași dintr-un apel de proiecte. Ne-am dorit să aplicăm la acel concurs, am contactat-o pe Doris, și deși nu am câștigat finanțarea, am câștigat un parteneriat. Deschiderea lui Doris de a oferi informații și valorile Fundației Comunitare Iași ne-au determinat să ținem aproape de FCI.
Un an mai târziu am inaugurat Fondul Antreprenorilor Locali, prin care am revitalizat parcul dintre căminele T3 și T4.
Prin parteneriatul cu FCI ne-am îmbogățit perspectivele. Am aflat că putem să cerem sprijinul și în mediul non-profit, dar și în cel din business, și mai ales să cerem părerea studenților. Am organizat un concurs de proiecte pentru studenți și am fost atât de impresionați de implicarea lor că am reușit să facem un proiect hibrid din cele două câștigătoare.
Au urmat apoi și altele. FCI a rămas un partener constant, viziunea și valorile comune au condus și la alte proiecte de revitalizare a spațiilor verzi din campus, dar și a laboratoarelor din universitate.
Fundația a reușit să aprindă o scânteie că se poate produce schimbare împreună chiar și când nu avem fonduri suficiente. Cel mai recent exemplu este inaugurarea parcului Phoenix. De la idee până la implementare au trecut câteva luni, iar uneori nu am avut încredere că se va întâmpla. Investiția a fost peste așteptările inițiale, dar și de data aceasta ni s-a demonstrat că atunci când lucrăm împreună pentru un scop comun lucrurile se întâmplă. De data aceasta a fost un efort comun din partea BorgWarner, Primăria Iași, Universitatea „Gheorghe Asachi” și FCI.
Încurajăm revitalizarea spațiilor verzi pentru că este o investiție pe termen lung. Studenții vin și pleacă, dar parcul din campus va rămâne pentru generații de studenți. În plus, în astfel de proiecte sunt implicați și studenții (ideea amenajării parcului Phoenix a venit de la Vlad-Denis Cozmei), încurajăm un stil de viață sănătos, să ieși în aer liber, fie că vrei să citești o carte sau să stai pe bancă cu prietenii. În general, noi îi încurajăm pe cei 8.000 de studenți să facă sport. Un exemplu în acest sens este accesul gratuit la baza sportivă și campionatul de fotbal din Tudor, unde fiecare cămin are propria echipă și meciurile se joacă săptămânal.
Un alt exemplu sunt spațiile de lectură care erau foarte vechi și care nu îi atrăgeau pe studenți, ne-am întrebat cum putem să le transformăm în locuri pentru studenți. Răspunsul a venit tot de la ei, am organizat concursuri de idei, premiile au fost acordate de către Universitate. Sălile de lectură au devenit spații de co-working care sunt arhipline până și vineri seara. Fiecare spațiu are povestea sa, iar de la an la an ideile din urma concursurilor organizate printre studenți sunt tot mai bune, mai actuale și mai provocatoare pentru a le implementa.
Fotografie din arhiva FCI. 28.04.2023 alături de Excelența Sa Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, și Olga Pronina, de la Asociația Ukrainians în Iași.
Cât și cum ne implicăm? Ce mesaj le-ați transmite celor care spun că „nu am resurse suficiente să mă implic?”
Să fim mai atenți la ce obiceiuri avem. Resursele financiare nu ajung niciodată, dar dacă știi ce îți dorești, în ce proiecte vrei să te implici, o schimbare care poate fi infimă poate avea un impact neașteptat.
Statistic vorbind avem cei mai săraci studenți, au venituri foarte mici, dar îi putem motiva să găsească soluții, să continue să se implice și să îi sprijinim. O viziune clară pe termen mediu și lung, un plan bine făcut și schimbare obiceiurile conduc la rezultate eficiente. De exemplu, poți să îți faci cafeaua de acasă în loc să o cumperi zilnic și donezi banii pe care îi strângi unui proiect cu care rezonezi. Vorbește despre ce te motivează pe tine și împreună cu alți colegi de-ai tăi poți avea un impact și mai mare prin schimbarea unui simplu obicei.
Cum arată orașul Iași în anul 2030 în viziunea lui Bogdan Budeanu?
Un oraș mai sănătos, cu o populație mai puțin conservatoare. Cred că se va schimba datorită studenților care se stabilesc în Iași.
Avem tendința de a generaliza lucrurile urâte, cred că trebuie să avem grijă să corectăm atitudinea aceasta.
În 2030 mi-aș dori ca societatea să fie mai implicată în viața comunității, mai puțin individualistă. Să credem în puterea noastră de a schimba, de a ne uni resursele. Să nu uităm că este important să investești atât în a-ți fi ție bine, cât și în mediul din jurul tău.
Bogdan recomandă: Atomic Habits, James Clear.
Și ne provoacă să citim în fiecare zi, fără scuze, o pagină. 365 de pagini garantat într-un an, dar spune Bogdan că după 10 zile vrei să citești mai mult decât o pagină.
Despre importanța anturajului, a cărților pe care le citim și a filmelor pe care le vizionăm continuăm discuția cu Bogdan Budeanu. Rememorăm seriale din studenție, cărți care ne-au influențat adolescența, și rămânem la concluzia că îți poți schimba viața dacă alegi ca preț de cinci minute să ieși din zona de confort, să citești de exemplu acea pagină pe zi. Disconfortul dă sens vieții și te face mai fericit, conchide Bogdan Budeanu la finalul discuției.
***